RSS

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Βακαλάος ροδέλα με ντομάτα

Σάββατο παραδοσιακά τρώγαμε στο οικογενειακό τραπέζι κάτι σε ψαρικό. Συνεχίζοντας αυτή την συνήθεια, είπα να φτιάξω κάτι σε ψαρικό. Το μενού της ημέρας λοιπόν είναι βακαλάος κατεψυγμένος σε ροδέλες με συνοδεία ντομάτας, σκόρδου και μαϊντανού.

Υλικά
Κατεψυγμένος βακαλάος σε ροδέλες (περίπου 3 ροδέλες ανά άτομο)
1 ντομάτα όχι πολύ ώριμη
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι-λάδι

Αρχικά κάνουμε απόψυξη τον βακαλάο. Για καλύτερη απόψυξη πρώτα τον αφήνουμε από το βράδυ στην συντήρηση και τον βγάζουμε σε ένα πιάτο το πρωί ως το μεσημέρι που θα τον μαγειρέψουμε.
Για να μην μας κολλήσει ο βακαλάος στο τηγάνι (ή κατσαρόλα ή teppanyaki), αρχικά ρίχνουμε σε ένα πιάτο λάδι και βουτάμε τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές.
DSCN2331
Αφού έχουμε ζεστάνει το σκεύος, βάζουμε μέσα τις ροδέλες σε μέτρια φωτιά. Στο συγκεκριμένο σκεύος 10 περίπου λεπτά για κάθε πλευρά αρκεί. Μετά τα 10 λεπτά αλλάζουμε πλευρά ώστε να ψηθεί καλά το ψάρι μας.
DSCN2332
Κατόπιν, προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη σε ροδέλες. Τα ζουμιά της ντομάτας μαζί με το λάδι που έχουμε ήδη βάλει στον βακαλάο αρκούν. Αφήνουμε για λιγότερο από 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται οι ντομάτες.
DSCN2333
Ανοίγουμε το σκεύος. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και τον μαϊντανό μας. Ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι για 2-3 λεπτά ακόμη για να πάρει το φαγητό μυρωδιά. Αποσύρουμε από την φωτιά, το αφήνουμε λίγο να παγώσει και το σερβίρουμε.
DSCN2334
Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λίγη μαγιονέζα. Καλή μας όρεξη!
DSCN2335
ΥΓ Κάποια άλλη φορά ίσως το δοκιμάσω με φρέσκο μπακαλιάρο. Ίδωμεν!
ΥΓ1 Στην Πορτογαλία το γαρνίρανε με αρκετό μαϊντανό. Μπορώ να πω ότι έδινε ιδιαίτερη γεύση στο ψάρι.

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Σολωμός με κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

Με φουσκωμένες ακόμη κοιλιές από την κρεατοφαγία του Πάσχα, επανερχόμαστε σιγά-σιγά. Τόσο σε ρυθμούς όσο και στα φυσιολογικά μας κιλά. Μέσα σ'αυτά τα πλαίσια, η ψαροφαγία έστω και λιπαρού ψαριού είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Υλικά
Σολωμός σε φέτες (κατά προτίμηση αυτός του ΙΚΕΑ)
2 φρέσκες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ανά άτομο
Αλάτι-Πιπέρι-Λάδι-Δεντρολίβανο
Μαγιονέζα

Αρχικά ξεπλένουμε τον σολωμό που έχουμε ήδη ξεπαγώσει. Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα νερά.
Σε μπωλ βάζουμε τα κομμάτια του σολωμού και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι. Γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και προσθέτουμε ενδιάμεσα στα κομμάτια λίγο δεντρολίβανο για τη μυρωδιά - ειδικά αν είναι από τις γλάστρες στην βεράντα μας ακόμη καλύτερα. Αφήνουμε περίπου 2 ώρες για να μαριναριστεί.
DSCN2261
Πλένουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε. Δεν τις κόβουμε ούτε τις καθαρίζουμε, θα τις χρησιμοποιήσουμε ολόκληρες.
Ανάβουμε την ψησταριά μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα το καινούριο μου απόκτημα που είναι μια ψησταριά Teppanyaki.
DSCN2262
Μόλις ετοιμαστεί, προσθέτουμε τον σολωμό και τις πιπεριές χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον λάδι - το φαγητό μας θα ψηθεί από τις πλάκες και θα βράσει όσο του επιτρέψουν τα ζουμιά του. Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά περίπου στο μισό της αρχικής έντασης.
DSCN2263
Σε 10 με 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε απαλά με μια ξύλινη πηρούνα αν ξεκολλάει ομαλά. Αν όχι, το αφήνουμε λίγο ακόμη. Αν ναι, το γυρνάμε απ'όλες τις πλευρές ακολουθώντας την αντίστοιχη διαδικασία.
DSCN2264
Το γεύμα μας είναι έτοιμο! Για γαρνίρισμα προσθέτουμε στο πιάτο μαγιονέζα.
DSCN2265
Μπορούμε να σερβίρουμε το πιάτο με ένα ωραίο ροζέ κρασί. Καλή μας όρεξη!