RSS

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Τι επιλογές έχει κανείς αν του βρίσκονται μερικά κομμάτια κοτόπουλο στο ψυγείο; Για τις σούπες νομίζω έχει περάσει ο καιρός, το τηγανητό όσο να'ναι το βαρεθήκαμε, οπότε ώρα για κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο!

Υλικά
5-6 κομμάτια κοτόπουλο (ό,τι προτιμά ο καθένας)
5-6 μεσαίες πατάτες
1 ποτήρι λάδι
2 λεμόνια για τον χυμό τους
αλάτι-πιπέρι-μουστάρδα

Αρχικά πλένουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Κόβουμε τις πατάτες σχετικά λεπτές (ας πούμε περίπου διπλάσιες σε μέγεθος από τις τηγανητές).
Τις ρίχνουμε στην γάστρα (ή το ταψί, αναλόγως τι έχει ο καθένας). Ρίχνουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι, λάδι (περίπου 1 ποτήρι) και μουστάρδα. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να πάνε τα υλικά σε όλες τις πατάτες. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τον χυμό από τα 2 λεμόνια (αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερα).
DSCN2466
Έχουμε ήδη προθερμάνει για κανένα τέταρτο τον φούρνο στο πάνω-κάτω στους 200 περίπου βαθμούς. Βάζουμε το ταψί/ γάστρα με τις πατάτες. Ανεβάζουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας για 10'. Έπειτα κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τις πατάτες για μία ώρα.
Την ώρα που ψήνονται οι πατάτες, αλατοπιπερώνουμε τα κοτόπουλα. Ρίχνουμε και λάδι και μουστάρδα ώστε να μαριναριστούν.
DSCN2470
Στην μία ώρα βγάζουμε έξω την γάστρα και προσθέτουμε τα κοτόπουλα πάνω από τις πατάτες. Ξανακλείνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ώρα ακόμη στους 200.
15' περίπου πριν το τέλος της ώρας, ανοίγουμε τον φούρνο να ελέγξουμε. Αν οι πατάτες μας δεν έχουν αρχίσει να ροδίζουν και το κρέας φαίνεται ωμό, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας για να ψηθούν καλύτερα. Αν δούμε ότι έχει τελειώσει το νερό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο για να μην κολλήσει.
DSCN2471
Λίγο πριν το τέλος, σβήνουμε τον φούρνο για οικονομία. Στο τέλος της ώρας ελέγχουμε αν οι πατάτες και το κρέας είναι έτοιμα.
DSCN2473
Προσωπικά συνοδεύω το κοτόπουλο με τις πατάτες με φέτα.
DSCN2474
Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Ελαφρύ γεύμα με μπρόκολο

Εδώ και κάποιο καιρό έχω αποφασίσει μία τουλάχιστον μέρα την εβδομάδα να κάνω αποτοξίνωση από γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψαρικά κτλ. Αυτή τη μέρα της εβδομάδας λοιπόν στρέφομαι σε βραστά λαχανικά. Αγαπημένη λιχουδιά είναι το βραστό μπρόκολο.

Υλικά
1 μπρόκολο
1 καρότο
Ντακάκια ή παξιμάδια ή κριθαροκούλουρα
Λάδι-λεμόνι-αλάτι

Η συνταγή πάρα πολύ απλή. Βράζουμε το μπρόκολο, αφού το έχουμε πλύνει, σε κατσαρόλα μόνο με νερό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ένα καρότο. Φυσικά, αντί για μπρόκολο μπορούμε να έχουμε κουνουπίδι.
Καλύτερα να σιγοβράσουμε για να γίνει το μπρόκολό μας και από μέσα, να μην λιώσει δηλαδή μόνο το έξω κομμάτι. Δοκιμάζουμε με το πηρούνι αν το μπρόκολο έχει βράσει.
Παίρνουμε μια γαβάθα. Βάζουμε κάτω-κάτω τα ντακάκια/ παξιμάδια. Από πάνω βάζουμε το μπρόκολο και το καρότο. Προσθέτουμε λάδι και λεμόνι και φυσικά αν θέλουμε και αλάτι. Τα υγρά του μπρόκολου μαζί με το λάδι και το λεμόνι μαλακώνουν και τα ντακάκια μας.

Καλή μας όρεξη, πάντα υγιεινά!

Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Πατατοσαλάτα με τόνο

Στον απόηχο των οικονομικών μέτρων και των περικοπών η σημερινή πρόταση. Πατατοσαλάτα με τόνο και κρεμμύδι λοιπόν. Μια γρήγορη, εύκολη συνταγή όπου η φαντασία μας μπορεί να προσθέσει ό,τι άλλο επιθυμούμε.

Υλικά για 2 άτομα
2 πατάτες μεσαίου μεγέθους ολόκληρες (προσαρμόζεται ανάλογα με τα άτομα)
1 κρεμμύδι
1 τόνος (καλύτερα αυτός σε νερό)
λίγο βούτυρο
Προαιρετικά: αλάτι-πιπέρι (μαύρο ή κόκκινο)-λάδι-δυόσμο-αγγουράκι πίκλα-δυόσμος

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες μόνο με νερό μέχρι να μαλακώσουν και να κόβονται εύκολα. Δοκιμάζουμε με πηρούνι για να δούμε αν έχουν βράσει καλά.
Όταν βράσουν, τις βάζουμε σε ένα μπωλ. Τις κόβουμε με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε βούτυρο, το οποίο λιώνει λόγω θερμοκρασίας. Όποιος θέλει αντί για βούτυρο μπορεί να βάλει λάδι.
DSCN2354
Προσθέτουμε από πάνω τον τόνο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε δυόσμο (μειώνει την επίδραση του κρεμμυδιού στην αναπνοή), αγγουράκι πίκλα ή ό,τι άλλο επιθυμούμε.
DSCN2357
Απλά και γρήγορα, λοιπόν και πάνω απ΄όλα οικονομικά! Καλή μας όρεξη.

ΥΓ Το νερό που έχουμε βράσει τις πατάτες μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ποτίσουμε τα λουλούδια μας, αφού φυσικά έχει κρυώσει. Έτσι περιορίζουμε και τις σπατάλες νερού...