RSS

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

Μελιτζάνες, κολοκύθια και πιπεριές κοκκινιστές

Καλοκαιρινή συνταγή καθότι είναι η εποχή τόσο της μελιτζάνας όσο και της πιπεριάς.

Υλικά για 2 άτομα
2 μελιτζάνες σχετικά λεπτές
3 κολοκυθάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης (γίνεται αντίστοιχα και με κέρατο)
προαιρετικά και πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες ώριμες
μαϊντανός
λάδι-αλάτι πιπέρι

Αρχικά κόβω τις μελιτζάνες μακρόστενα σε λεπτά κομμάτια (καλύτερα πάνω από 4). Τις βάζω σε νερό με αλάτι γιατί μαυρίζουν εύκολα.
Ομοίως κόβω τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές ή τις πατάτες (αναλόγως την διαθεσιμότητα) κατά μήκος.
DSCN2907
Σε ένα πιάτο βάζω λίγο λάδι και ανακατεύω όλα τα υλικά.
DSCN2908
Βάζω τα υλικά στο teppanyaki που ήδη έχω προθερμάνει. Μόλις ροδίσουν από τη μία, τα γυρίζω από την άλλη. Περίπου 4-5 λεπτά το κάθε γύρισμα. Η ένταση της φωτιάς να είναι περίπου στη μέση.
DSCN2909
Ρίχνω στο σκεύος λίγο ακόμη λάδι και το σκόρδο στην άκρη. Αν κάποιος θέλει, μπορεί να προσθέσει περισσότερο σκόρδο.
Τρίβω τις 2 ντομάτες στο multi. Τις ρίχνω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτω και μισό ποτήρι νερό. Ανακατεύω τα υλικά.
DSCN2910
Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και τα αφήνω να βράζουν για 5-7 λεπτά ακόμη.
Στο τέλος ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύω και ξανακλείνω.
DSCN2911
Το φαγητό σερβίρεται με το ζουμί του για καλύτερη γεύση!

ΥΓ Κρίσιμο σημείο είναι να ψιλοκόψουμε τα υλικά, ειδικά τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Στις φωτογραφίες είναι λίγο πιο χοντροκομμένα απ'ό,τι έπρεπε.
ΥΓ1 Εννοείται ότι το φαγητό γίνεται και στην κατσαρόλα/ σκεύος/ ό,τι διαθέτει ο καθένας.

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Καβουροσαλάτα με μαρούλι

Καλοκαίρι έχουμε και ο καιρός επιβάλει ελαφριές ενδυμασίες αλλά και φαγητά. Για να τα συνδυάσουμε αυτά καλό είναι να ακολουθούμε την αντίστοιχη διατροφή. Μια απλή καβουροσαλάτα είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό ή και βραδινό.

Υλικά
1 πακετάκι καβουρόψιχα (σουρίμι)
μισό μαρούλι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
κάπαρη
λάδι-αλάτι-κόκκινο πιπέρι-ξύδι μπαλσάμικο (προαιρετικά)

Αφού έχουμε ξεπλύνει λίγο την καβουρόψιχα να φύγει η "λαδίλα" του πακέτου την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το μαρούλι. Το κόβουμε όπως επίσης και το φρέσκο κρεμμύδι.
Τα βάζουμε στο πιάτο και από πάνω την καβουρόψιχα. Προσθέτουμε την κάπαρη.
Η σαλάτα χρειάζεται λίγο λάδι, αλάτι και κόκκινο πιπέρι για επιπλέον νοστιμιά. Επειδή περιέχει μαρούλι, αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ξύδι μπαλσάμικο.
Ο χρόνος προετοιμασίας δεν είναι ούτε ένα τέταρτο. Εύκολα, γρήγορα, υγιεινά!
Καλή μας όρεξη.

DSCN2902

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Ντομάτες με αυγά (στραπατσάδα)

Ανοίγω το ψυγείο και βρίσκω μόνο 3 ντομάτες, 2 αυγά και λίγο χαλούμι. Τι μπορούμε να μαγειρέψουμε μ'αυτά; Ντομάτες με αυγά, την γνωστή και ως στραπατσάδα! Απλό καλοκαιρινό φαγητό, ό,τι πρέπει για την εποχή. Μπορεί να γίνει σε πάρα πολλές παραλλαγές.

Υλικά
3 ντομάτες (αλλάζει ανάλογα με τα άτομα)
2 αυγά ανά άτομο
λίγο τυρί (φέτα ή χαλούμι)
λάδι-αλάτι-πιπέρι
προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε πιπεριά, κάπαρη, ρίγανη ή ό,τι άλλο τραβάει η φαντασία μας

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις χτυπάμε στο multi. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, το ζεσταίνουμε και κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα με λίγο αλάτι και πιπέρι.
DSCN2898
Χτυπάμε τα αβγά επίσης στο multi. Κατόπιν τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε. Η φωτιά καλύτερα να είναι περίπου στη μέση.
DSCN2899
Στη συνέχεια το μείγμα μας αρχίζει να σβολιάζει, όπως φαίνεται στην εικόνα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πιει το νερό. Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι.
DSCN2900
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το τυρί που ήδη έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Συνήθως ταιριάζει η φέτα αλλά και με χαλούμι μια χαρά γίνεται. Εγώ πρόσθεσα και κάπαρη.
Όταν έχει πιει σχεδόν όλα τα ζουμιά, αποσύρουμε και σερβίρουμε. Καλύτερα να φαγωθεί σχετικά ζεστό. Απαραίτητα χρειάζεται ψωμί για ατελείωτες βουτιές!
DSCN2901

ΥΓ Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και έτοιμα ντοματάκια ψιλοκομμένα. Προσωπικά προτιμώ τις φρέσκιες ντομάτες. Η προσθήκη πιπεριάς και των άλλων υλικών δίνουν επιπλέον νοστιμάδα.