RSS

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Banoffee





Σας έχω ζαλίσει με τα φαγητάκια μου, τι θα λέγατε για ένα γλυκάκι???

Είναι λίγο μπελαλίδικο, αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο σας. Θέλω να ζητήσω εκ των προτέρων συγγνώμη από την πηγή, που βρήκα τη συνταγή, γιατί πολύ απλά δεν τη θυμάμαι. Συγγνώμη πηγή μου!!!!
Αν η πηγή μου αναγνωρίσει τη συνταγή της να μας το πει, να μας επανορθώσω.

Υλικά
1 κουτάκι γάλα ζαχαρούχο
1 πακέτο μπισκότα ολ. Άλεσης πτι μπερ
100-150 γρ. μαργαρίνη
1 κουταλάκι κακάο
1 βανίλια
2 μπανάνες
1 πακέτο σαντιγύ ή μια κρέμα γάλακτος μεόλα τα λιπαρά της
Λίγη τρούφα

Διαδικασία
Γεμίζετε ένα κατσαρολάκι μέχρι τη μέση (άντε και λίγο παραπάνω) με νερό. Τοποθετείτε μέσα το ζαχαρούχο και βράζετέ το για 3 ώρες. Όταν εξατμίζεται το νερό συμπληρώνετε. Όταν τελειώσει το βράσιμο θα έχετε την πιο ονειρεμένη καραμέλα. Αν κουράζεστε με αυτή τη διαδικασία, μπορείτε πολύ απλά να αγοράσετε ένα βαζάκι με έτοιμη καραμέλα από το σούπερ μάρκετ.

Στη συνέχεια, θρυμματίζετε στο multi τα μπισκότα και ανακατέψτε τα με το χέρι με το βουτυρο, το κακάο και τη βανίλια, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι ή μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στρώστε τα μπισκότα.
Κόψτε τις μπανάνες σε ροδέλες και στρώστε τις πάνω από το μπισκότο.
Απλώστε καλά πάνω από τις μπανάνες την καραμέλα, που έχετε ετοιμάσει (ή έχετε αγοράσει).
Έπειτα, χτυπάτε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ή αν έχετε κρ. Γάλακτος μαζί με 2 κουταλιές ζαχ. Άχνη. Εγώ δε χρησιμοποιώ light κρέμες, γιατί δε μου γίνονται ποτέ σαντιγύ.
Τέλος, πασπαλίστε με την τρούφα και βάλτε ψυγείο.

Νομίζω πως είναι καλύτερη αν την κόψετε την επόμενη μέρα.

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση στο κουίζ: Τερίν λαχανικών

Τις φωτογραφίες τις είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Ας απολαύσουμε την συνταγή όπως ακριβώς την έγραψε η φίλη Ζουζούνα

...το λοιπόν λέγεται Τερίν λαχανικών
Πάρτε βαθιά ανάσα και ξεκινήστε, εχοντας κοντά μια μακρόστενη φόρμα. Αν δεν σας βρίσκεται, ζητήστε απο την γειτόνισσα !
 Για το τερίν .
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές (στρογγυλές) κομμένες μακρόστενα
2 μεγάλες κίτρινες πιπεριές            **            **                **
1 μεγάλη μελιντσάνα (φλάσκα)                      **                **
2 μεγάλα κολοκύθια                                    **                 **
6 κουτ. σουπας λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθαί
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1` κουτ σούπας ξύδι
1 φλ. τσαγιού και 2/3 χυμό ντομάτας
2 κουτ. σούπας ζελατίνη σκόνη
Για το dressing
6 κουταλίες σουπας λάδι
2 κουτ. σούπα ξύδι
μαύρο πιπέρι - φρεσκοτριμμένο
1. Ψήστε τις πιπεριές κομμένες, με το φλούδι προς τα πάνω, ως να καεί. Σκεπάστε με πετσέτα (των ποτηριών ψιλή - ή ένα κομμάτι πανί) βρεγμένη και αφήστε να κρυώσουν. Θα ξεφλουδίζονται ευκολότερα
2. Βάλτε τις φέτες μελιντζάνας - κολοκυθιού σε ταψί, αλέιψτε με λάδι και βάλτε τις στο γκρίλ. Προσέχετε και γυρίστε αλείψτε πάλι, να ψηθούν χωρίς να καούν
3. Το υπολοιπο λάδι βάλτε το σε τηγάνι και προσθέστε το κρεμμύδι, τις σταφίδες, τον πελτέ και το ξύδι. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωνιά, ανακατεύοντας που και που μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό και σαν σιροπιαστό. Αφήνετε να κρυώσει.
4. Βάλτε σε μακρόστενη φόρμα wrap (διάφανη μεμβράνη το λέμε στο χωριο μας) για να μην σας κολλήσει το μείγμα, αρκετή όσο να καλύπτει τον πάτο, τα τοιχώματα και να βγαίνει έξω.
5. Βράστε τον μισό χυμό ντομάτας και βάλτε μέσα την σκόνη ζελατίνας, αφήστε για 5 λεπτά στην φωτιά να μαλακώσει. Σουρώστε σε χοντρό σουρωτήρι.
6. Βάλτε στον πάτο της φόρμας στο wrap, φέτες κόκκινης πιπεριάς - ξεφλουδισμένη και βάλτε αρκετό απο τον χυμό ντομάτας με την ζελατίνη, να σκεπαστούν
7. Συνεχίστε με κολοκύθια - μελιντζάνα και τελειώστε με πιπεριά κίτρινη. Βάλτε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, χωρίς την ζελατίνη. Πιάστε την φόρμα και ανακατώστε να πάει παντού ο χυμός. Σκεπάστε με το wrap και βάλτε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί. Συνήθως θέλει ένα βράδυ ολόκληρο.
Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε με το dressing, το οποίο έχουμε ανακατέψει καλά και εχουμε περιχύσει το τερίν μας.
** Κόψτε με μαχαίρι με δοντάκια!
** συνηθίζω να βάζω όλο το χυμό ντομάτας με την ζελατίνη αυξημένη σε 4 κουταλιές για να είμαι σίγουρη πως θα δέσει καλά το τερίν
καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!



ΥΓ Ευχαριστούμε την Ζουζούνα για την συνταγή της!
ΥΓ1 Σωστά απάντησαν οι νοικοκυρές Maria mas, η Τρελοτουρίστρια και η Ηώς! Όλοι πάντως κοντά ήσασταν - ομολογώ ότι και γω όταν το είδα δεν είχα ιδέα τι ήταν.

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Παιχνίδι "Τι είναι αυτό" από την ζουζούνα

Την Κερασο-ζουζούνα φαντάζομαι την γνωρίζετε αρκετοί. Όσοι δεν, κάντε έναν κόπο να περάσετε μια βόλτα. Σίγουρα θα έχει και καλό τρατάρισμα, καθότι έμπειρη στην κουζίνα και καλή μαθήτρια από την μία και δασκάλα από την άλλη. Τα σχόλιά της στον laxanokitso είναι πάντα εύστοχα. Πρόσφατα δε, άνοιξε και δικό της ιστολόγιο με συνταγές, τα Ζουζουνοκουζινίσματα. Έχουμε πολλά καλά να μάθουμε.

Η Ζουζούνα, λοιπόν, μας έστειλε δύο φωτογραφίες για κουίζ. Τι είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες;




Όποιος το βρει, κερδίζει ό,τι καλό μας προσφέρει η Ζουζούνα!
Η απάντηση σύντομα κοντά σας...

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Σούπα κοτόπουλο...

... ή κοτόσουπα ή κοτόπουλο στην κατσαρόλα ή όπως αλλιώς θέλει κανείς το λέει. Τώρα με τα κρύα είναι ό,τι πρέπει. Η συνταγή αυτή ενώ φαίνεται αρχικά δύσκολη, στην πράξη γίνεται πολύ πιο εύκολα. Το μόνο που απαιτείται είναι χρόνος. Για καλύτερα αποτελέσματα το κοτόπουλο να είναι χωριάτικο. Το κρέας του συνήθως είναι σκληρό για να μαγειρευτεί με κάποιον άλλο τρόπο.

Υλικά
1 χωριάτικο κοτόπουλο μεσαίου μεγέθους
1 μικρή κούπα ρύζι για σούπα
1 αυγό
1 λεμόνι
αλάτι-πιπέρι-λάδι

Αφού έχουμε ξεπαγώσει το κοτόπουλο, το ξεπλένουμε καλά. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι καθαρισμένο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό ως τη μέση και 1 περίπου φλυτζάνι λάδι. Ανάβουμε το μάτι.
Χωριάτικη κοτόσουπα
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε το μάτι στο τέρμα.
Όταν αρχίσει να αφρίζει, κατεβάζουμε το μάτι στα 4/12. Το αφήνουμε για 3 περίπου ώρες (αν έχουμε απλή κατσαρόλα) ή τους χρόνους που έχει η χύτρα ταχύτητάς μας.
Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζουμε το κοτόπουλο σε μία πιατέλα.
Το νερό δεν το πετάμε. Ξανανεβάζουμε τη θερμοκρασία μέχρι να κοχλάσει.
Χωριάτικη κοτόσουπα
Προσθέτουμε μία μικρή κούπα ρύζι για σούπες. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε περίπου στα 5/12. Κλείνουμε το καπάκι.
Αυτό θα μας πάρει περίπου 12' με 15'.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε 1 αυγό σε βαθύ πιάτο και μετά προσθέτουμε ένα στιμμένο λεμόνι. Τα ανακατεύουμε.
Αφού έχει περάσει ο χρόνος για το ρύζι, κλείνουμε το μάτι. Όσο η κατσαρόλα είναι ακόμη πάνω, παίρνουμε λίγο ζωμό και τον ρίχνουμε στο αυγολέμονο. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο με τον ζωμό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αυτό θα μας πάρει 5' με 10'.
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Το συγκεκριμένο φαγητό το έχω μαγειρέψει αρκετά πριν, αλλά λόγω καιρού δεν...

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Πουρές μπρόκολου

Κλασικό φαγητό τα μπιφτέκια και άπειροι οι συνδυασμοί με τους οποίους μπορεί κανείς να τα συνοδέψει. Μετά τον σπιτικό πουρέ πατάτας ήρθε η ώρα μιας άλλης αγαπημένης λιχουδιάς, του μπρόκολου. Την ιδέα για την συνταγή μου την έδωσε μια καλή κυριούλα στο σουπερμάρκετ που είχα πάει τις προάλλες να ψωνίσω.

Υλικά
κομμάτια μπρόκολο μαζί με το κοτσάνι (ανάλογα με τα άτομα)
2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 γιαούρτι
αλάτι-πιπέρι

Αρχικά βράζουμε το μπρόκολο σε λίγο νερό, αφού φυσικά το έχουμε πλύνει πρώτα. Καλύτερα να μην το παραβράσουμε γιατί θα μας βγει ο πουρές πολύ νερουλός.
Αφού βράσει ίσα-ίσα να μαλακώσει, τον στραγγίζουμε και τον κόβουμε σε κομματάκια. Βάζουμε τα κομματάκια στο multi. Πριν τα χτυπήσουμε, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος για να λιώσει πιο εύκολα.
Κατόπιν, προσθέτουμε το γιαούρτι, χτυπώντας διαρκώς το μείγμα μας.
Σερβίρεται καλύτερα όσο είναι χλιαρό.
Μπιφτέκια με πουρέ μπρόκολο
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Αντίστοιχη συνταγή για πουρέ λαχανικών βρίσκει κανείς και στον Γαργαντούα.

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Κεφτεδάκια τηγανητά με φέτα, κάπαρη και τσίπουρο

Παραλλαγή από τα γνωστά κεφτεδάκια με διάφορες προσθήκες. Αυτό είναι το καλό από αυτό το φαγητό, ότι μπορεί κανείς να προσθέσει ό,τι θέλει! Για να δούμε πώς μπορούμε να νοστιμήσουμε τα κεφτεδάκια που έχουμε ήδη στην κατάψυξη.

Υλικά
15 περίπου κεφτεδάκια
400 γραμμάρια φέτα
λίγη κάπαρη
αλεύρι
φρυγανιά (προαιρετικά)
2 σφηνάκια τσίπουρο

Στην ουσία ξαναπλάθουμε τα κεφτεδάκια που έχουμε ξεπαγώσει με τα τρίμματα φέτας και την κάπαρη που έχουμε "χτυπήσει" με το κουτάλι.
Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει λίγο αλεύρι και αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια μας.
Εναλλακτικά, κάνουμε το αντίστοιχο με τριμμένη φρυγανιά.
DSCN5086

Τηγανίζουμε με ελαιόλαδο. Προς το τέλος, προσθέτουμε με προσοχή τα σφηνάκια τσίπουρο.
DSCN5087

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία η γαρνιτούρα είναι σουηδική μαρμελάδα από είδος μούρου που αποτελεί συνοδευτικό για κρέατα.
DSCN5089
Καλή μας όρεξη!