RSS

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Λάχανο τουρσί

Τι κάνεις όταν βρίσκεις 2 μεσαία λάχανα στο ψυγείο σου; Να τα πετάξεις σίγουρα δεν είναι λύση. Να τρως πρωί-μεσημέρι-βράδυ λάχανο πάλι δεν είναι λύση. Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή να κάνεις το λάχανο τουρσί για μελλοντική χρήση. Ένα επιπλέον στοιχείο ότι τα τουρσιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι πολύ καυτερά και πικάντικα, όπως τουλάχιστον μου αρέσει. Μετά από μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ, κατέληξα στην συνταγή της Magicasland στο blog της SheBlogs, με μικρές παραλλαγές πάντα.

Υλικά
μισό μεσαίο λάχανο (περίπου 2 κιλά)
3 καρότα
6-7 κλωνάρια σέλινο
3 σκελίδες σκόρδο
2 καυτερές πιπεριές μικρού ή μεσαίου μεγέθους (αν θέλετε το τουρσί πικάντικο, αλλιώς μία)
1 πιπεριά Φλωρίνης
ξύσμα λεμονιού
αλάτι-ελαιόλαδο

Κόβουμε το λάχανο σε κομμάτια των 6-7 εκατοστών. Κόβουμε καρότο, φλωρίνης και σκόρδο σε μικρές φέτες και ψιλοκόβουμε καυτερές πιπεριές και σέλινο, μαζί με το ξύσμα λεμονιού.

Τα βάζουμε όλα σε μικρή λεκάνη και ξεκινάμε το ανακάτεμα. Η Magica συμβουλεύει να μην ανακατέψουμε την καυτερή πιπεριά με γυμνά χέρια αλλά με γάντια. Εγώ το έκανα με δύο κουτάλες και νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Ρίχνουμε αλάτι στο μείγμα μας και το αφήνουμε 12 περίπου ώρες σκεπασμένο.

Μετά τις 12 ώρες, το μείγμα μας έχει βγάλει ζουμί. Με μία κουτάλα παίρνουμε τα υλικά και τα συμπιέζουμε σε βαζάκια. Η συμπίεση είναι απαραίτητη γιατί το λάχανο έχει την τάση να φουσκώσει, οπότε του αφήνουμε 2 εκατοστά περίπου για να έχει χώρο. 

Προσθέτουμε από το ζουμάκι που έχει μείνει στην λεκάνη και ένα εκατοστό ελαιόλαδο. Αν δεν φτάνει το ζουμί να σκεπάσει τα βαζάκια, προσθέτουμε αλατόνερο.

Αφήνουμε περίπου 2-3 εβδομάδες μέχρι να γίνει το τουρσί. Ανά 2-3 μέρες καλό είναι να τα ανακατεύουμε γιατί το ελαιόλαδο έχει την τάση να συγκεντρώνεται πάνω. Προσοχή όταν το ανοίξετε γιατί το αποτέλεσμα είναι μεν γευστικό, όμως μυρίζει έντονα.
Λάχανο τουρσί
Στην φωτογραφία φαίνονται 3 βαζάκια. Ένα το έκανα απλό, στο άλλο πρόσθεσα ξύσμα λεμονιού και χυμό λεμόνι, ενώ στο τρίτο πρόσθεσα λίγο άσπρο ξύδι. Και τα τρία έδωσαν ιδιαίτερες γεύσεις!

Η αρχική συνταγή στο Sheblogs.eu

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Ρολό κιμά στη γάστρα

Ο κιμάς πλάθεται σχετικά εύκολα και παίρνει διάφορα σχήματα. Θα μου πει κανείς, τι μας είπες τώρα ρε μεγάλε. Αντιπαρέρχομαι και συνεχίζω λέγοντας ότι πέρα από τα κλασικά κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια, γίνεται και ωραίο ρολό.

Υλικά για 4 άτομα
μισό κιλό κιμάς (κατά προτίμηση μοσχαρίσιος)
2 αυγά
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
φρυγανιά ή ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού για τον κιμά
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη και ό,τι άλλα μπαχάρια έχουμε
πατάτες όσες τραβάει η όρεξή μας
χυμό λεμονιού
μουστάρδα
προαιρετικά 2 πιπεριές φλωρίνης

Αφού ξεπαγώσουμε τον κιμά, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε μεγάλο μπωλ. Εκεί ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, αλάτι-πιπέρι, λίγο λάδι και τα μπαχάρια μας. Αν έχουμε και ανάλογα με την όρεξή μας μπορούμε να προσθέσουμε μαϊντανό, άνιθο και κάθε λογής μυρωδικό. Ανακατεύουμε με την φρυγανιά ή/ και την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού, που έχουμε πρώτα μουσκέψει. Αφού δέσει, πλάθουμε με τα χέρια το ρολό, δίνοντάς του όποιο σχήμα μας βολεύει - κατά προτίμηση σαν φρατζόλα (ρολό λέγεται, δεν είναι απαραίτητο να το τυλίξουμε έτσι όμως). Βάζουμε το ρολό στην γάστρα που έχουμε ρίξει προηγουμένως λίγο λάδι.
DSCN6225

Κόβουμε τις πατάτες για φούρνο και τις τοποθετούμε περιμετρικά του κιμά. Οι περισσότεροι ρίχνουν νερό για συμπλήρωμα, εγώ έριξα χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού αντίστοιχα). Συμπληρώνουμε αλάτι, απλώνουμε μουστάρδα στις πατάτες. Σαν τελευταία πινελιά μπορούμε να βάλουμε 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες από πάνω για να δώσουμε χρώμα στο πιάτο μας.
DSCN6226

Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο για περίπου μία ώρα στους 200. Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι και το αφήνουμε στο γκριλ μέχρι να "αρπάξει" η εξωτερική επιφάνεια του κιμά.
DSCN6228
Σερβίρεται με το ζουμί απαραίτητα!
DSCN6235
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Εννοείται ότι μέσα στο ρολό μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι τυρί τραβάει η όρεξή μας, πιπεριές, αυγά ολόκληρα βρασμένα και ό,τι γενικότερα μας έρχεται ως έμπνευση. Ελεύθερη είναι η συνταγή, ο καθένας κατά πως το γεύεται.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Μουσακάς...ανήλικος

Ο μουσακάς αποτελεί διακαή πόθο όσων επισκέπτονται την Ελλάδα αλλά και των εντός των τειχών. Η συνταγή για τον συγκεκριμένο μουσακά ήρθε από τον φίλτατο Anilikos, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα! Ας απολαύσουμε την συνταγή, λοιπόν.

Για 4 φαγανά άτομα

Υλικά
Για τον κιμά
800γρ μοσχαρίσιο κιμά ή 400 μοχαρίσιο 400 χοιρινό ή 800 γρ μοσχαρίσιο από μοσχαράκι γάλακτος
λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντοματάκι κονσέρβα
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
προαιρετικά γλυκιά πάπρικα
Ένα ματσάκι μαϊντανό.

Για τα λαχανικά
3 μεγάλες μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
λάδι για τηγάνι

Για την μπεσαμέλ
1 κούπα αλεύρι
1 λίτρο γάλα
125 γρ βούτυρο
2 κρόκους αυγών
παρμεζάνα α βολοντέ
προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο
πιπέρι

Για πρακτικούς λόγους, τηγανίζουμε πρώτα τα λαχανικά ώστε να ελευθερώνεται η κουζίνα. Κόβουμε το κεφάλι και τον κώλο από τις μελιτζάνες (ώστε να έχει βάση στήριξης στο κόψιμο), τις πλένουμε και τις κόβουμε κατα μήκος σε φέτες πάχους 1 cm. Μετά τις βάζουμε σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό, με ένα πιάτο από πάνω ώστε να είναι φουλ μέσα στο νερό και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν (αν και εφόσον οι μελιτζάνες μας είναι "αρσενικές" αλλά αυτά είναι μυστικά υψηλής μαγειρικής :Ρ). Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, κόβοντάς τες σε ροδέλες πάχους λίγο λιγότερο από 1 cm. Τηγανίζουμε μέχρι να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα(όχι να τρώγονται πατατάκια) και απλώνουμε στο ταψί. Όταν τελειώσουμε με τις πατάτες, βγάζουμε τις μελιτζάνες από το νερό, τις στραγγίζουμε ελαφρά με τις δυο παλάμες μας και τις τηγανίζουμε τόσο, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. Στρώνουμε πάνω από τις πατάτες τις μελιτζάνες με ευλάβεια.
Εδώ θα πει κάποιος να στραγγίσουμε από τα λάδια τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε απορροφητικό χαρτί και δε συμμαζεύεται. Ναι. Μπορείς να κάνεις το μουσακά και ατηγάνιστο. Αλλά δεν θα είναι μουσακάς :Ρ

Αφού τελειώσαμε με το σύστημα "λαχανικά", καθόμαστε στην καρέκλα, απλώνουμε τα πόδια και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Αφού ξεκουραστήκαμε, το βάζουμε να τσιγαριστεί σε λαδάκι Ελληνικής ποσότητας, όχι κάτι κουταλάκια του γλυκού που λέει ο Jamie Oliver, ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και ανακατεύουμε με μανία μέχρι να τσιγαριστεί καλά το κρέας. Μόλις τσιγαριστεί, προσθέτουμε αλάτια, πιπέρια, κανέλες(εδώ καλύτερα είναι ένα ξυλάκι κανέλα, το οποίο αφαιρείτε μετά, αλλά αν δεν έχετε, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη, κάνει τη δουλειά) και την πάπρικα και τα αφήνετε όπως είναι να ψηθούν και να ρουφήξουν τα περισσότερα ζουμιά μέχρι και ώρα. Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, ένα δεκάλεπτο ας πούμε, ρίχνετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περιχύνετε επιδεικτικά το πλούσιο μείγμα πάνω από τις στρώσεις λαχανικών.

Ήρθε η ώρα της μπεσαμέλ.

Εδώ πολλές εκδόσεις και βερζιόν υπάρχουν, αλλά επιλέξτε την καλύτερη σύμφωνα με τα δικά σας γούστα. Το σημαντικό είναι να μη σας σβολιάσει.
Λιώνουμε το βουτυράκι και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και σιγοτσιγαρίζουμε όπως είναι για 2 λεπτά. Μετά, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ γιατί κάνει τσαφ, ρίχουμε λίγο λίγο το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα όσο επιθυμούμε, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και 2 κρόκους αυγών, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μονίμως, μέχρι να γίνει κρεμούλα, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στο σβόλιασμα θα σας βοηθήσει να έχετε και ένα σύρμα.

Επαλείφουμε όλη την επιφάνεια του δημιουργήματος με την μπεσαμέλ. Από πάνω ρίχνουμε λίγη ακόμη παρμεζάνα και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Φουρνίζουμε για περίπου 1 ώρα και μέχρι να αποκτήσει το εικονιζόμενο υπέροχο χρώμα.

Σερβίρουμε σε ΜΕΓΑΛΑ πιάτα :Ρ


ΥΓ Ευχαριστούμε και πάλι τον φίλτατο Anilikos για την συνεισφορά του με την συνταγή αυτή. Μας άνοιξε τρελά την όρεξη!

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Πέρκα φιλέτο με λιαστή ντομάτα και κάπαρη

Εδώ και μερικές μέρες φτιάχνουν στην πολυκατοικία τον ανελκυστήρα, οπότε οι μαγειρικές επιλογές περιορίστηκαν (;) σε όσα είχε το ψυγείο και τα ντουλάπια. Είχα πάρει εδώ και κάποιο καιρό πέρκα φιλέτο και είπα να την κάνω κάπως διαφορετικά. Έπειτα από αναζήτηση τόσο σε ντουλάπι όσο και στο διαδίκτυο, έκανα μια μίξη των δύο με ιδιαίτερα πετυχημένα αποτελέσματα.

Υλικά
4-5 κομμάτια φιλέτο πέρκας κατεψυγμένο
2 λεμόνια ακέρωτα
κάπαρη (3 κουταλιές περίπου)
λιαστή ντομάτα σε βαζάκι (3 κομμάτια ανά φιλέτο περίπου)
μία περίπου κούπα ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-κόκκινο πιπέρι-κίτρινο κάρι
3 κουταλιές μουστάρδα
μισή κούπα ούζο ή τσίπουρο (όχι με γλυκάνισο)

Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα πέρκας. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και μαρινάρουμε για καμιά ώρα.

Πριν στύψουμε τα λεμόνια, παίρνουμε και λίγο ξύσμα. Δίνει επιπλέον νοστιμάδα. Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό λεμονιού σε πυρέξ μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές κίτρινο κάρι, μία κόκκινο πιπέρι, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ρίχνουμε μέσα τα φιλέτα πέρκας. Τα ανακατεύουμε με τα υλικά μας. Στο τέλος βάζουμε την κάπαρη και την λιαστή ντομάτα. Τελευταίο προσθέτουμε το ούζο/ τσίπουρο.

Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο και ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για μία περίπου ώρα (ανάλογα με τον φούρνο). Σερβίρεται με μπόλικο ζουμί για ατελείωτες βούτες.

DSCN6219
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Η φωτογραφία μπήκε χωρίς ζουμί γιατί απ'το μετά δεν υπάρχουν ντοκουμέντα! Χεχε!

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Γάλα από αμύγδαλο...

...ή αλλιώς αμυγδαλόγαλα. Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι το αγελαδινό γάλα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ άλλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Άλλοι πάλι επιμένουν σε φυτικά προϊόντα χωρίς πολλή επεξεργασία. Τέλος, υπάρχουν ορισμένοι που αναζητούν απλώς ένα δροσερό και διαφορετικό ρόφημα. Ξεκινώντας από σχετική αναφορά του theocoach, ρώτησα την πάλαι πότε φανατική υγιεινίστρια (αν υπάρχει ο όρος) γιαγιά σχετικά με αυτό. Παρεμπιπτόντως το ήξερε και μου είπε την απλή και εύκολη συνταγή.

Υλικά
1 ποτήρι αμύγδαλα (όχι καβουρντισμένα, όχι αλατισμένα) για κάθε 2 περίπου ποτήρια αμυγδαλόγαλα
λίγη κανέλα (καλύτερα από τριμμένο ξύλο)
εναλλακτικά, προσθέτουμε μέλι ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Αφήνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπωλ με νερό για 12 ώρες περίπου.
Μετά τις 12 ώρες τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο multi με 2 ποτήρια νερό βρύσης (ορισμένοι λένε ότι το αποσταγμένο είναι καλύτερο αλλά και το βρύσης μια χαρά κάνει τη δουλειά του).
Στραγγίζουμε κατά προτίμηση με τουλπάνι (λεπτό και αραιοϋφασμένο κομμάτι υφάσματος). Αν δεν έχουμε τουλπάνι, ένα κομμάτι τούλι θα κάνει τη δουλειά του. Ακόμη και αυτό να μην έχουμε ένα απλό σουρωτήρι πάλι μια χαρά μας κάνει, αρκεί να έχουμε υπομονή να επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου να δροσίσει.
Προσθέτουμε λίγη κανέλα, κατά προτίμηση από τριμμένο ξύλο. Για να το νοστιμέψουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι υγιεινό θέλουμε - μέλι, χυμό ρόδι ακόμη και λίγο λεμόνι.
DSCN5651
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες το πολύ. Απολαύστε!

ΥΓ Γάλα μπορεί να γίνει και από άλλους ξηρούς καρπούς.
ΥΓ1 Τα τριμμένα αμύγδαλα που περίσσεψαν δεν τα πέταξα, θα τα χρησιμοποιήσω στην ζαχαροπλαστική ως τρίμμα σε κέικ.

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Ρεβυθοκεφτέδες

Χωρίς ιδιαίτερο λόγο μου είχε κολλήσει εδώ και καιρό στο μυαλό να δοκιμάσω να κάνω ρεβυθοκεφτέδες. Εννοείται ότι αληθινός κεφτές είναι αυτός με το κρέας, εντούτοις οι διάφορες παραλλαγές είναι γευστικές. Έψαξα αρκετές συνταγές στο Ίντερνετ πριν καταλήξω στην εκτέλεση της Betty's Cuisine - με κάποιες παραλλαγές.

Υλικά
μισό κιλό ρεβύθια (ένα σακουλάκι δηλαδή)
2-3 μικρά κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
άνηθο-μαϊντανό-δυόσμο-μαντζουράνα και γενικά ό,τι μυρωδικά θέλετε
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι-μαύρο και κόκκινο πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ θα το χρησιμοποιήσουμε για τηγάνισμα)
προαιρετικά λεμόνι

Βάζουμε τα ρεβύθια να φουσκώσουν σε νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Σε ορισμένες συνταγές προσθέτουν και σόδα, σαν πρώτη φορά είπα να μην το δοκιμάσω. Προσωπικά, τα έβαλα να μουλιάσουν μιάμιση περίπου ημέρα και μου έκανε εντύπωση πόσο νερό ήπιαν!
Την επόμενη ημέρα, ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε στο multi για πολτοποίηση. Προσοχή να τα βάζουμε λίγα-λίγα γιατί αν πέσουν πολλά δεν θα πολτοποιηθούν σωστά. 2 χούφτες περίπου τη φορά είναι εντάξει.
DSCN5633
Για να δέσει καλύτερο το μείγμα αλλά και για να πάρουν γεύση από νωρίς, τα πολτοποίησα στο multi μαζί με τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια που ήδη είχα κόψει σε μικρά κομμάτια. Έτσι έγιναν ένα μείγμα εξαρχής ομοιογενές.
DSCN5634
Έπειτα τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ όπου αρχίζει το "παίδεμα", το ανακάτεμα δηλαδή. Κατά την διάρκεια του ανακατέματος, προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια μας σε δόσεις αλλά και αλεύρι για να σφίξει. Μη φοβηθείτε τα μπαχάρια και το αλάτι - ειδικά το δεύτερο είναι το κομμάτι που την πάτησα και βγήκαν κάπως ανάλατοι.
Αφού τελειώσει το ανακάτεμα, βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει περισσότερο. Μισή ώρα συνήθως αρκεί.
Σε ταψάκι ή πιάτο μεγάλο βάζουμε το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα των κεφτέδων. Το σχήμα που τους έδωσα στην συγκεκριμένη εκτέλεση θυμίζουν τα κυπριακά κουπέπια - για όποιον γνωρίζει. Πολύ παίδεμα το άτιμο το ζύμωμα, πάντως. Ειδικά το αλεύρι κολλάει στα χέρια, γι αυτό και δεν υπάρχουν φωτογραφίες από το στάδιο αυτό!
Ήδη έχουμε βάλει αρκετό λάδι στο τηγάνι και το καίμε καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τους κεφτέδες, οι οποίοι πρέπει να κολυμπάνε στο λάδι, γι αυτό καλύτερα να είναι ελαιόλαδο.
DSCN5635
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Το επιθυμητό χρώμα είναι καφετί, όχι πολύ σκούρο όμως. Σε κάθε φουρνιά ρεβυθοκεφτέδων ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο λάδι, αφού οι κεφτέδες το πίνουν μετά βουλιμίας!
DSCN5636
Δίπλα στο τηγάνι έχουμε ταψάκι ή δίσκο με απορροφητικό χαρτί πάνω ώστε να στραγγίσουν.
DSCN5641
Νηστίσιμο φαγητό γι αυτούς που το επιθυμούν. Για καλύτερη γεύση, σερβίρεται σε κάθε μπουκιά με χυμό από λεμόνι.
Καλή μας όρεξη!