RSS

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Κολοκυθανθοί τηγανητοί με κουρκούτι μπύρας

Αφού καταπιάστηκα με τα κολοκυθάκια, είπα να δοκιμάσω άλλον έναν καλοκαιρινό μεζέ. Κολοκυθανθοί λοιπόν, τηγανητοί σε κουρκούτι μπύρας.

Υλικά για κουρκούτι
250 περίπου γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 περίπου γρ μπύρας
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Υλικά γενικότερα
5-6 κολοκυθανθοί ανά άτομο
ελαιόλαδο
αλάτι

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και τα λοιπά υλικά για το κουρκούτι και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές. Επειδή θέλουμε να είναι παχύρευστο, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι ή μπύρα, αναλόγως τι μας λείπει.
DSCN7128
Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου να δέσει.
Ενδιάμεσα, καθαρίζουμε τους κολοκυθανθούς, αφού πρώτα τους έχουμε κόψει από τα κολοκυθάκια. Κάπου διάβασα για θηλυκούς και αρσενικούς, ό,τι έχουμε καλό θα γίνει. Καθαρίζουμε τους στήμονες (άτιμο μάθημα το Εμείς κι ο Κόσμος). Στραγγίζουμε για να κολλήσει αργότερα καλύτερα το κουρκούτι.
Έχουμε βάλει ήδη το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι.
Βουτάμε τους ανθούς στο κουρκούτι ώστε να πιάσουν και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε λιγάκι μέσα να τραβήξει.
DSCN7129
Τους ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσοχή όταν αλλάζουμε πλευρά για να μην μας κολλήσουν και διαλυθούν.
Είμαστε έτοιμοι! Σερβίρεται με δροσερό τζατζίκι ή φέτα, συνοδεία της μπύρας που περίσσεψε από το κουρκούτι.
DSCN7131
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Το κουρκούτι που περίσσεψε το έριξα στο λάδι και έγινε μια ωραία κρούστα για φάγωμα.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά (αυγολέμονο φυσικά)

Μετά τα γεμιστά και αφού καταπιαστήκαμε με τις γεμίσεις, είπα να επεκταθώ και στα γεμιστά κολοκυθάκια. Πού να ήξερα... Πηγή και γι αυτή τη συνταγή, η μάνα.

Υλικά
5-6 μεγάλα κολοκυθάκια πράσινα
2 κρεμμύδια
μαϊντανός και δυόσμος
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα
250 περίπου γραμμάρια κιμά της επιλογής μας
μισό φλιτζάνι ελληνικού καφέ ρύζι για γεμιστά

για το αυγολέμονο
1 αυγό
2 κουταλιές κορν φλάουρ
χυμό από 1-2 λεμόνια

Σε ένα μπολ βάζω τον κιμά, αφού τον έχω ξεπλύνει. Τρίβω τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι και την ντομάτα στο multi σταδιακά. Ανακατεύω. Προσθέτω στο μείγμα το ρύζι και το λάδι και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να γίνει ομοιογενές.
DSCN7123
Τώρα ξεκινά το δύσκολο κομμάτι. Στο σημείο αυτό να πω ότι τα γεμιστά κολοκυθάκια πρέπει να είναι συνταγή κάποιου σαδιστή! Αρχικά τα κόβουμε στα 2 ή στα 3, ανάλογα το μέγεθος. Για τον καθαρισμό απαιτείται το σχετικό εργαλείο που φαίνεται στη φωτογραφία. Το περιεχόμενο των κολοκυθιών κάποιοι το πετάνε, προσωπικά το έλιωσα και το πρόσθεσα στη γέμιση.
DSCN7125
Γεμίζω τα κολοκυθάκια, τα βάζω πλάγια στη γάστρα. Προσθέτω λίγο νερό, λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βάζω την γάστρα στους 200 για περίπου μία ώρα.

Το νερό που μένει, το βάζω σε κατσαρολάκι, χτυπάω το αυγό, ρίχνω 1-2 κουταλιές κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού και το αφήνω να δέσει λίγο (να είναι ακόμη νερουλό).
DSCN7126
Σερβίρεται πεντανόστιμο!

ΥΓ Στην φωτογραφία η σάλτσα δεν έχει δέσει ακόμη καλά, αλλά πεινούσα και δεν μπορούσα να περιμένω!

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Γεμιστά: το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό

Κάθε φορά που έρχεται η μάνα επίσκεψη, δύο είναι τα συνήθη αιτήματα από φαγητό: πίτες και γεμιστά. Στις πρώτες δεν έχω επεκταθεί ακόμη. Για τα γεμιστά όμως είπα να το δοκιμάσω, ορφανά χωρίς κιμά.

Υλικά
4 ντομάτες σχετικά ώριμες
4 πράσινες πιπεριές
4 πιπεριές Φλωρίνης
περίπου 18 κουταλιές σούπας ρύζι για γεμιστά
2 μεγάλα κρεμμύδια
200 γρ Pummaro
Αλάτι-πιπέρι
1 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Μαϊντανός - λίγος δυόσμος

Αρχικά πλένω το ρύζι και το σουρώνω.
Τρίβω τα κρεμμύδια στο multi. Προσθέτω τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
Αφού κόψω τις ντομάτες στην κορυφή, αφήνοντας ένα κομμάτι ως καπάκι, τις αδειάζω προσεκτικά με κουτάλι. Το περιεχόμενο το τρίβω στο μούλτι και το προσθέτω στο μπολ. Ανακατεύω.
Ομοίως ανοίγω τις πιπεριές και τις καθαρίζω από τα σπόρια.
Με το κουτάλι γεμίζω τα λαχανικά όχι μέχρι πάνω γιατί το ρύζι όταν βράζει, φουσκώνει.
Τοποθετώ τις πράσινες πιπεριές με το καπάκι από κάτω, ενώ τις ντομάτες με το καπάκι από πάνω. Τρυπάω ελαφρά τις πιπεριές για να ψηθούν καλύτερα.
Προσθέτω αλάτι και πιπέρι πάνω από τα κλειστά καπάκια και το μισό ποτήρι ελαιόλαδο.
Στην γάστρα βάζω επίσης λίγο νερό - μισό δάχτυλο περίπου γιατί τα λαχανικά μας βγάζουν ζουμί.
DSCN7121
Αρχικά ψήνω στο μέγιστο για 15'. Έπειτα χαμηλώνω στους 200 για περίπου μιάμιση ώρα.
Στην ώρα πάνω, καλό είναι να ρίξει κανείς μια ματιά να δει σε τι κατάσταση είναι. Αν χρειαστεί, ξεσκεπάζω τη γάστρα και το βάζω στο γκριλ.
DSCN7122
Σερβίρονται με φέτα ή γιαούρτι. Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Προσθήκες λαχανικών, κιμά, σταφίδας κτλ ευπρόσδεκτες.
ΥΓ1 Μάνα, άλλα φαγητά θα ζητάμε από δω και πέρα!

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Φιλέτο παγκάσιους στη γάστρα

Ψάρι τραβούσε η όρεξη, ψάρι λίγο διαφορετικό έβγαλε τελικά η γάστρα απ'τον φούρνο. Παγκάσιους ή πανγκάσιους ή πανγκάσιος το ψάρι της ημέρας

Υλικά για 3 άτομα
7-8 κομμάτια φιλέτο παγκάσιους
3 μικρά λεμόνια
4-5 κολοκυθάκια
1-2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
λίγο δεντρολίβανο
αλάτι-πιπέρι-λάδι
τσίπουρο ή λευκό κρασί
προαιρετικά μικρές καυτερές πιπεριές

Αφού ξεπαγώσουμε το ψάρι και το πλύνουμε, το αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και λίγο δεντρολίβανο και το αφήνουμε για καμιά ώρα.
Στύβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε τον χυμό στη γάστρα μαζί με το λάδι. Προσθέτουμε τα ψάρια, τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, την κάπαρη και τις καυτερές πιπεριές. Αν θέλουμε προσθέτουμε 1-2 ποτήρια σφηνάκι κρασί ή τσίπουρο.
DSCN7112
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 200. Όταν κοντεύει η ώρα ανοίγουμε το καπάκι και αν χρειαστεί αφήνουμε να ψηθεί για λίγη ώρα ανοιχτό. Προσοχή να μην το παρακάνουμε στο ψήσιμο γιατί μετά τα κολοκυθάκια θα λιώσουν.
DSCN7120
Απλό και γρήγορο. Καλή μας όρεξη!


ΥΓ Επειδή το παγκάσιους δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ψάρι προερχόμενο κυρίως από Βιετνάμ (το συγκεκριμένο μεγαλωμένο στην Ελλάδα) και πωλείται συνήθως στα φρεσκοκατεψυγμένα.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και σκόρδο

Τα παντζάρια είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Λόγω γεύσης αλλά και θρεπτικών συστατικών, είναι μια τροφή διαφορετική από τις άλλες γιατί βάφει εύκολα.

Υλικά
3-4 παντζάρια ανά άτομο
1 κεσεδάκι γιαούρτι ανά άτομο
αλάτι-ρίγανη
μια σκελίδα σκόρδο

Βράζουμε τα παντζάρια σε νερό με λίγο αλάτι, αφού τα έχουμε πλύνει και ξεφλουδίσει. Όταν μαλακώσουν, τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε κύβους. Προσοχή στις πιτσιλιές.
Κόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μαζί με τα παντζάρια στο μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ελαφρά με το πιρούνι. Στο τέλος προσθέτουμε λίγη ρίγανη για γεύση.
DSCN7106
Απλά και γρήγορα, καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ομελέτα με παντζάρια και φέτα

Έπειτα από παραίνεση φίλης, αποφάσισα να προσθέσω στην ομελέτα ένα διαφορετικό υλικό: παντζάρια και μάλιστα τους μίσχους και τα φύλλα.

Υλικά
3 αυγά ανά άτομο
5-6 μίσχοι και φύλλα από παντζάρι
100 γραμμάρια φέτα ανά άτομο
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Αρχικά, βράζουμε ελαφρά τα παντζάρια ή χρησιμοποιούμε τα υλικά που έχουν μείνει από άλλη συνταγή. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Έχουμε βάλει λίγο λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στα αυγά. Κατόπιν ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα και τους μίσχους από τα παντζάρια, καθώς και τη φέτα που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε λίγο με τα αυγά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι.
DSCN7107
Προσέχουμε όταν είναι να αλλάξουμε πλευρά της ομελέτας να μη μας σπάσει ή να μας κολλήσει. Σερβίρεται ζεστή!
ΥΓ Επειδή τα παντζάρια είναι γλυκά, ίσως λίγο περισσότερο αλάτι από το συνηθισμένο να μας χρειάζεται.

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Σπανάκι με μανιτάρια α λα ελληνικά

Κατά καιρούς έρχονται διάφορες ιδέες για μαγείρεμα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την εποχικότητα προϊόντων. Αυτή τη φορά ήθελα να κάνω κάτι με προϊόντα που βρίσκονται σχετικά εύκολα στην Ελλάδα.

Υλικά
μισό κιλό σπανάκι
μισό κιλό μανιτάρια πλευρώτους ελληνικά (μεσαίου μεγέθους)
1 σκελίδα σκόρδο
7-8 λιαστές ντομάτες
λίγο ελαιόλαδο
μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
μια πρέζα κρόκο κοζάνης (σαφράν)
λίγο μαϊντανό
λίγο αλάτι

Αφού έχουμε πλύνει καλά τα υλικά μας, ζεσταίνουμε το τηγάνι με λίγο λάδι και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο ίσα-ίσα να μυρίσει. Κατόπιν προσθέτουμε το καλά πλυμένο σπανάκι. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται το σπανάκι ότι γεμίζει το τηγάνι, όσο όμως περνά η ώρα μαζεύει και βγάζει τα υγρά του. Όταν αρχίσει και βγάζει αρκετά υγρά, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Βάζουμε και λίγο αλάτι.
DSCN7102

Αφήνουμε για 5' λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό και το κόκκινο κρασί. Στο τέλος και αφού ανακατέψουμε, ρίχνουμε τον κρόκο κοζάνης. Στην φωτογραφία είναι το κόκκινο που φαίνεται σαν πιπέρι.
DSCN7103

Αφού ανακατεύουμε, βλέπουμε ότι σιγά-σιγά ο κρόκος δίνει χρώμα στα λαχανικά μας.
DSCN7104

Σερβίρεται με το ζουμί. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε μερικά παξιμάδια μέσα στο τηγάνι και να αφήσουμε να ρουφήξουν.
DSCN7105

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το έφαγα για κύριο πιάτο ως έχει. Εναλλακτικά θα μπορούσε να σερβιριστεί με κάποιο είδους ζυμαρικού πχ παπαρδέλες. Απλά, γρήγορα και με ελληνικά προϊόντα λοιπόν.