RSS

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Μακαρονοσαλάτα με sour sauce


Η μακαρονοσαλάτα είναι πάντα ένα πολύ εύκολο και γρήγορο φαγητό που όμως είναι ταυτόχρονα χορταστικό και γευστικό. Η συγκεκριμένη έχει μία ελαφρώς ξινή γεύση, που της δίνει αυτό το κάτι!
Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι μια εύκολη λύση μετά από μία κουραστική μέρα στην δουλειά.

Υλικά
300 γρ. πένες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα μικρά
λιαστές ντομάτες (όσες επιθυμούμε)
2  μεγάλες συσκευασίες τόνο σε λάδι

Για την σως θα χρειαστούμε
το λάδι από τους τόνους
πιπέρι, αλάτι
4 κ. σ. λεμόνι
3 κ. γ. μαγιονέζα

Βράζουμε τις πένες με την συνήθη διαδικασία και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τον τόνο (κρατάμε το λάδι της κονσέρβας για να κάνουμε την σως), το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τις λιαστές ντομάτες.

Ανακατεύουμε τα υλικά για την σως χτυπώντας με ένα μίξερ του καφέ και περιχύνουμε στην σαλάτα μας.


Καλή μας όρεξη! 

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Πανσέτες με γλάσο

Αυτό το πιάτο έχει άποψη!

Υλικά

1/2 κιλό χοιρινές πανσέτες
2 κ. γ. μέλι
3 κ. σ. λάδι
2 κ. σ. μουστάρδα
2 κ. σ. μπαλσάμικο 
1 κ. σ. σόγια σως
αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρέας και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να γίνει ένα γλάσο. 

Με το γλάσο αυτό αλείφουμε μία μία τις πανσέτες και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι. 

Τις αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. 

Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 για 10-15 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 200 για μισή περίπου ώρα ακόμα, μέχρι να ροδίσουν.


Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Χταπόδι στο αλουμινόχαρτο

Μία συνταγή απλή, λιτή κι απέρριτη, αφιερωμένη στους λάτρεις του χταποδιού.

Υλικά

1 χταπόδι
4 κ. σ. λάδι
2 κ. σ. μπαλσάμικο
1 δαφνόφυλλο
ρίγανη, ματζουράνα
1 σκελίδα σκόρδο

Ξεπαγώνουμε το χταπόδι.

Σε ένα μικρό στρογγυλό πυρέξ τοποθετούμε δύο φύλλα αλουμινόχαρτο κάθετα μεταξύ τους και τα φτιάχνουμε σαν φωλιά.

Τοποθετούμε μέσα το χταπόδι και προσθέτουμε το λάδι, το μπαλσάμικο, τη ρίγανη, τη ματζουράνα, το σκόρδο και το δαφνόφυλλο.

Κλείνουμε το χταπόδι μέσα στο αλουμινόχαρτο και αφήνουμε μόνο ένα μικρό κενό από πάνω για να αναπνέει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα, ή για όση χρειαστεί ώστε να μαλακώσει το χταπόδι μας.



Γίνεται λουκούμι! Καλή μας όρεξη!

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Φουρνιστό κοφτό μακαρονάκι με κιμά

Τις προάλλες ανακάλυψα ότι στην κουζίνα μου υπάρχει μία σημαντική ποσότητα ζωμών λαχανικών! Σε αναζήτηση σχετικών συνταγών που θα μπορούσα να μαγειρέψω, ανακάλυψα την παρακάτω: 

Υλικά 
350 γρ. μέτριο κοφτό μακαρονάκι
1 συσκευασία σπιτικός ζωμός λαχανικών
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
400 γρ. μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά 
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 κοφτό κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαιντανό 
1 φλιτζάνι χοντροκομμένο κίτρινο τυρί ή κασέρι
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό και διαλύουμε τον ζωμό λαχανικών.
Ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και το αφήνουμε να βράσει μέσα στον ζωμό. Αφού βράσει, το στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος τον ζωμό. 

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και δυναμώνουμε την φωτιά. Σωτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και παντού. 

Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε 2 κουτάλες από τον ζωμό που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την ζάχαρη. Μόλις το υγρό πάρει μία βράση, σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και ο κιμάς μείνει με το λάδι του. 
Λίγο πριν αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε τον μαιντανό. 

Αδειάζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε ένα πυρέξ, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα των τυριών, από πάνω απλώνουμε με ένα κουτάλι τον κιμά, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά. 

Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 180, μέχρι τα τυριά να λιώσουν.


Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και καλή μας όρεξη! 


Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Άγρια χόρτα με αυγά

Την παρακάτω συνταγή την δοκίμασα σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας και είπα να κάνω μία δοκιμή. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ κοντινό στο original πιάτο.

Υλικά (για δύο άτομα)
άγρια χόρτα
4 φέτες ψωμί του τοστ
4 αυγά
λάδι, λεμόνι, αλάτι

Αφήνουμε στο νερό τα χόρτα για περίπου μία ώρα να ξεπικρίσουν. 'Επειτα τα βάζουμε στην φωτιά και τα αφήνουμε να ζεματιστούν, χωρίς να βράσει το νερό. Για να μην μαραθούν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό.

Σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε 4 αυγά μάτια, ενώ παράλληλα στην τοστιέρα βάζουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ.

Σε μία πιατέλα βάζουμε από κάτω το φρυγανισμένο ψωμί, από πάνω τα χόρτα με λάδι, αλάτι και λεμόνι και τέλος τα αυγά μάτια.



Στην original  συνταγή είχε και κάτι κρεμώδες, σαν τυρί, το οποίο όμως δεν κατάφερα να προσδιορίσω τι είναι. Κι έτσι πάντως, τρώγονται νοστιμότατα. Καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Ψωμί χωρίς μαγιά

Αν είσαι λάτρης του ψωμιού και θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, ή αν δεν είσαι ιδιαίτερα λάτρης αλλά οι φούρνοι είναι κλειστοί (τι συμφορά!) αυτή η συνταγή είναι για να δώσει την λύση!

Ήμουν επιφυλακτικός,  γιατί ...τι σόι ψωμί είναι αυτό χωρίς μαγιά; Αλλά για να το προτείνει ο Παρλιάρος κάτι θα ξέρει.

Υλικά

  • 375 γρ. για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 90 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. γάλα
  • 125 γρ. νερό 

Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και το νερό.

Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μία ομοιογενοποιημένη αλλά μαλακή ζύμη.

Το πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, στην λαδόκολλα.

Το αλείφουμε από πάνω με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και έπειτα για μία περίπου ώρα ακόμα, ανάλογα με τον φούρνο που έχουμε, στους 180.


Σερβίρεται ζεστό και κατά προτίμηση με βουτυράκι!
Μειονέκτημα του ψωμιού είναι ότι επειδή δεν είναι ζυμωμένο με μαγιά και δεν έχει "φουσκώσει" δεν είναι κατάλληλο να το φυλάξετε μέρες.