RSS

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Ινδικό κοτόπουλο Τίκα Μασάλα


Ενα από τα πιο γνωστά ινδικά πιάτα είναι το κοτόπουλο tikka masala, που ουσιαστικά σημαίνει κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια με πικάντικο μείγμα μπαχαρικών.

Υλικά για την μαρινάδα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. τζίντζερ  ψιλοκομμένο
2 κ.γ. γκάραμ μασάλα
2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
2 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το πιάτο
800γρ. κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε κύβους
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ντομάτα φρέσκια λιωμένη
1 φλιτζάνι ντομάτα κονσέρβας τριμμένη
1 πιπεριά πράσινη καυτερή ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε να πάει η μαρινάδα παντού πάνω στο κοτόπουλο και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες. Προσωπικά το φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ και το αφήνω στο ψυγείο.

Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο - αφού πρώτα αφαιρέσουμε τη μαρινάδα από πάνω του - και το σωτάρουμε για 6-7 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεριά, τις ντομάτες και την μαρινάδα που είχαμε για το κοτόπουλο.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.

Ρίχνουμε την κρέμα και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα.

Σερβίρουμε με ρύζι και ψωμάκι Naan και καλή μας όρεξη!




Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Πέρκα στο φούρνο με μουστάρδα και ρίγανη


Η πέρκα συνδυάζεται υπέροχα με εσπεριδοειδή και μουστάρδα, οπότε αφού συνδύασα δύο διαφορετικές συνταγές που βρήκα και πρόσθεσα και το αγαπημένο μου συστατικό - το σκόρδο - κατέληξα στο παρακάτω αποτέλεσμα:

Υλικά
φιλέτο πέρκας κατεψυγμένο
2 φρέσκες ντομάτες σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από 1 λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
λίγο μαιντανό
λίγη φρυγανιά τριμμένη

Πλένουμε την πέρκα και την στραγγίζουμε από τα νερά.

Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με ελάχιστο μαιντανό, σκόρδο, αλάτι και ρίγανη.

Από πάνω στρώνουμε το φιλέτο πέρκας και πασπαλίζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμόνι, το ξύσμα, το κρασί και 1 κουταλάκι σούπας ρίγανη.

Περιχύνουμε την σάλτσα μουστάρδας και βάζουμε την πέρκα μας να ψηθεί στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.


Καλή μας όρεξη!


Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Σαλάτα με μαϊντανό και ψωμί

Η σαλάτα που δίνει χρώμα στο τραπέζι μας!

Υλικά

2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
1 ματσάκι μαιντανό χοντροκομμένο
3/4 φρατζόλας ψωμί

Βγάζουμε αρχικά την κόρα από το ψωμί και μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό για λίγη ώρα.
Στη συνέχεια την στύβουμε καλά και την κρατάμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ το μαιντανό, το σκόρδο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.

Χτυπάμε καλά να γίνει πολτός και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο ψωμί λίγο ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει το μείγμα κρεμώδη υφή.

Ελέγχουμε αν χρειάζεται λιγο ακόμα αλάτι ή ξύδι και καλή μας όρεξη!







Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Φακόρυζο με σησαμέλαιο και καραμελωμένα κρεμμύδια (Food4Good)

Το Σάββατο 8/3, στον όμορφο χώρο του CheapArt στο Χαλάνδρι, μαζευτήκαμε 8+8 foodbloggers με καλό σκοπό. Μαγειρέψαμε νηστίσιμα φαγητά, τα οποία μπορούσε κανείς να προμηθευτεί με κόστος €5 (€3 τα παιδιά), ενώ όλα τα έσοδα προορίζονται για το Μαζί για το Παιδί. Η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς διαθέσαμε κάτι λιγότερο από 200 μερίδες! Χορηγός στην εκδήλωση ήταν ο Μακεδονικός Χαλβάς - Αφοί Χαϊτογλου.

Φωτογραφία από τα νηστίσιμα φαγητά

Η δική μου συνεισφορά ήταν το φακόρυζο με σησαμέλαιο και καραμελωμένα κρεμμύδια, μία συνταγή που μου έδωσε η Κωνσταντίνα από το saborconna. Η διαφορά ήταν ότι σε εκείνη τη συνταγή υπήρχε και η προσθήκη του μπέικον, ενώ τώρα λόγω νηστείας είχε αφαιρεθεί. Οι γεύσεις που βγήκαν, πάντως, ήταν ενδιαφέρουσες, ενώ κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και ορισμένες παραλλαγές της συνταγής όπως τις σκέφτηκα.

Υλικά
125 γρ. φακές150 γρ. ρύζι basmati60 γρ. σησαμέλαιο2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα ροδέλες)2 κ.σ. ζάχαρη2 κ.σ. καλαμπόκιαλάτι - πιπέρι

Προαιρετικά6 λωρίδες μπέικον

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το καλαμπόκι και το σουρώνουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο βρασμένο.


Αν βάλουμε μπέικον, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.


Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βράζουμε νερό. Αφού βράσει, ζεματάμε τις φακές για 15 περίπου λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και τις αφήνουμε μέσα στο νερό.

Παράλληλα, γεμίζουμε άλλη κατσαρόλα με αρκετό νερό, ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε. Όταν βράσει, ρίχνουμε το ρύζι. Επιλέξαμε basmati γιατί δε λασπώνει, μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλα είδη ρυζιού. Αφού βράσει το ρύζι, το σουρώνουμε.

Σε βαθύ τηγάνι, καίμε το σησαμέλαιο. Προσθέτουμε τα κομμένα σε ροδέλες κρεμμύδια και σωτάρουμε. Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσουν. Όταν ετοιμαστούν, ρίχνουμε το μπέικον, εφόσον έχουμε επιλέξει να το χρησιμοποιήσουμε.

Κατόπιν ρίχνουμε τις φακές στραγγισμένες, το ρύζι και το καλαμπόκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε για λίγο ώστε να πάρουν γεύση και να δέσουν τα υλικά.

Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Η φωτογραφία είναι της Artemis από το wonderfoodland.gr
ΥΓ1 Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση Food 4 Good ήταν οι:

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Σκορδομακάρονα


Εύκολη συνταγή με μακαρόνια για μην τα τρώμε σκέτα αλλά ιδανική αν δεν έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεσή μας για να φτιάξουμε σάλτσα.
ΔΕΝ συνιστάται πριν από ρομαντικά ραντεβού...

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια
1 κ.σ. βιτάμ
3-4 σκελίδες σκόρδο
τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν.

Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βιτάμ και ρίχνουμε το τριμμένο σκόρδο να ξανθύνει.

'Οταν ξανθύνει το σκόρδο το βγάζουμε από την φωτιά, το ρίχνουμε στα μακαρόνια και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι.


Καλή μας όρεξη! 

Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Στραπατσάδα


Πως να εξαφανίσει κανείς μονομιάς μία εξάδα αυγά; Ιδού η απάντηση:


Υλικά 
6 αυγά
3-4 ντομάτες
καυτερή πιπεριά
70 γρ. φέτα
2 σκελίδες σκόρδο
ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι
λίγος μαιντανός

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγο λάδι και τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγη ζάχαρη, σκόρδο και καυτερή πιπεριά

Σιγοβράζουμε την ντομάτα μέχρι να τραβήξει όλα της τα υγρά και να δέσει.

'Επειτα ρίχνουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς ώστε το αυγό να ενσωματωθεί στην ντομάτα.

Λίγο πριν την κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε καλά.



Σερβίρεται ζεστή, πασπαλισμένη με μαιντανό και τρώγεται αμέσως! Καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Κοτόπουλο με κάρυ, τζίντζερ και μέλι

Ταξιδεύουμε γι άλλη μια φορά στην Ινδία, αυτή τη φορά μαγειρεύοντας το κοτόπουλό μας λίγο διαφορετικά με την προσθήκη λεμονιού και μελιού.

Υλικά
3-4 κοπανάκια κοτόπουλο
300 γρ. γιαούρτι
ξύσμα από δύο λεμόνια
χυμό από ένα λεμόνι
2-3 κ.γ. κάρυ
1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ. τσίλι
2 κ.σ. μέλι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο) για να φτιάξουμε την μαρινάδα.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι, το περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.




Καλή μας όρεξη!