RSS

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Πένες με τόνο και κόκκινη σάλτσα


Υλικά
μισό κιλό πένες
1 τόνος κονσέρβα
1 μεγάλη ντομάτα αποφλοιωμένη
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη


Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την τριμμένη ντομάτα.

Όταν σωταριστούν τα υλικά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον τόνο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην φωτιά για τρία-τέσσσερα λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα με τα βρασμένα και στραγγισμένα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε.



Καλή μας όρεξη 

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Μιλφέιγ της μαμάς

Γιατί τα ωραιότερα γλυκά, είναι της μαμάς!

Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
4 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
4 κρόκκους αυγού
1/3 βούτυρο (χάρτινη συσκευασία)

Υλικά για τη σαντιγύ 
1 μόρφατ
1/4 κιλού ζάχαρη άχνη
μισό ζαχαρούχο
1 ασπράδι χτυπημένο
1 βανίλια

Υλικά για την στρώση
3 πακέτα σφολιατίνια

Ξεκινάμε με την σαντιγύ καθώς πρέπει να την βάλουμε στο ψυγείο να σταθεί.

Χτυπάμε όλα τα υλικά (μόρφατ, ζάχαρη άχνη, ζαχαρούχο, ασπράδι, βανίλια) μέχρι να γίνει η σαντιγύ μας και την βάζουμε στο ψυγείο.

Για να φτιάξουμε την κρέμα, βάζουμε μισό λίτρο γάλα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, την ζάχαρη, τις βανίλιες και τους κρόκκους και χτυπάμε καλά.

Βάζουμε το υπόλοιπο μισό λίτρο γάλα σε μία κατσαρόλα να βράσει.
Όταν είναι έτοιμο το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές κι έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει.

Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Tip: για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα, καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη ώστε να μην παίρνει αέρα.

Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι στρώνουμε μία σειρά από σφολιατίνια.
Από πάνω βάζουμε την κρέμα (αφού έχει κρυώσει) και στρώνουμε με το κουταλάκι.
Πάνω από την κρέμα βάζουμε ακόμα μία στρώση σφολιατίνια. (κρατάμε λίγα για την διακόσμηση)
Βάζουμε πάνω πάνω την σαντιγύ και χρησιμοποιούμε τρίμματα από μπισκότα σφολιατίνας για να διακοσμήσουμε το γλυκό.



Καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Τοστ με αυγοσαλάτα


Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τα κόκκινα Πασχαλιάτικα αυγά που μας έχουν απομείνει; 

Εκτός από σαλάτα , μία πολύ καλή ιδέα είναι σε τοστ / σάντουιτς το οποίο μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στην δουλειά. 

Υλικά 
9 αυγά βρασμένα σφιχτά (κρατάμε μόνο τους 3 κρόκους και φυλάμε τους υπόλοιπους για άλλη χρήση)
1/3 του φλιτζανιού μαγιονέζα Light
1 μέτριο σέλερι κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 κ.γ. μουστάρδα
Κάρυ σε σκόνη
6-7 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
8 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης
1 μικρό μαρουλάκι
λίγη ρόκα ψιλοκομμένη

  • Χτυπάμε τα αυγά με τη μαγιονέζα, το σέλερι, τη μουστάρδα, τις ελιές και το κάρυ και αλατοπιπερώνουμε
Φρυγανίζουμε ελαφρά τις φέτες του τοστ και αλείφουμε με μουστάρδα στο εσωτερικό.

Βάζουμε σε κάθε μία από ένα φύλλο μαρούλι και  μοιράζουμε την αυγοσαλάτα και την ψιλοκομμένη ρόκα

Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι ψωμί και έτοιμο το τοστ μας!

Καλή μας όρεξη 

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Κοτόπουλο με πατάτες και μουστάρδα στον φούρνο


Μετά από πολλούς πειραματισμούς με τη συγκεκριμένη συνταγή έχω καταλήξει στην παρακάτω, η οποία κάνει το φαγητό ελαφρώς πικάντικο, με έντονη την γεύση της μουστάρδας και τις πατάτες μαλακές σαν λουκούμι!

Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια ή 5-6 μπουτάκια
πατάτες
μουστάρδα
1 μικρή καυτερή πιπεριά
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι,
μισή κούπα χυμό λεμονιού

Καθαρίζουμε, κόβουμε και βάζουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί τις πατάτες.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι, την κομμένη καυτερή πιπεριά και όση μουστάρδα επιθυμούμε και τα ανακατεύουμε.

Από πάνω βάζουμε το πλυμμένο και αλατοπιπερωμένο κοτόπουλο. Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο μπαχάρι της επιθυμίας μας.

Το μυστικό για τις μαλακές και καλοψημένες πατάτες είναι το νερό. Συμπληρώνουμε νερό στο ταψί μέχρι που να σκεπαστούν οι πατάτες και έπειτα τον χυμό λεμόνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει με το λαδάκι του και το κοτόπουλο να έχει ροδίσει. Στο ενδιάμεσο φροντίζουμε να αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο για να καλοψηθεί και να μην μας καεί από την μία μεριά.

Καλή μας όρεξη!




Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Πίτα χωρίς φύλλο (Πλαστός)

Δοκιμασμένη συνταγή με καταγωγή από Θεσσαλία (οι απόψεις διχάζονται αν είναι από Καρδίτσα ή Τρίκαλα).

Η πίτα ονομάζεται πλαστός (γιατί γινόταν γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν φύλλο με τον πλάστη) ή αλλιώς μπομπότα (λόγω του καλαμποκάλευρου, το οποίο ήταν αρκετά θρεπτικό και είχαν τότε πιο εύκαιρο μιας και επί πολέμων είχαν δυσκολίες να μεταφέρουν αλεύρι από μακρινές περιοχές).



Υλικά για την γέμιση
600 γρ. διάφορα χορταρικά (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαιντανό, άνηθο)
300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
αλάτι

Υλικά για την ζύμη
400 γρ. αλεύρι μπομπότα (καλαμποκάλευρο)
3 κουταλιές ελαιόλαδο για την ζύμη
νερό
αλάτι
60 γρ. βούτυρο για το ταψί
70 γρ. βούτυρο ακόμη (πριν το ψήσιμο)
ελαιόλαδο

Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά τα νερά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα χόρτα με το τυρί και το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.


Για τη ζύμη, βάζουμε 350γρ. από το αλεύρι, λίγο αλάτι, προσθέτουμε το λάδι και νερό τόσο ώστε να γίνει μία ζύμη ψιχουλιαστή (μαλακή) που θα απλώνεται στο ταψί (γύρω στα 300-350 ml νερό).

Χωρίζουμε την ζύμη στα τρία και χρησιμοποιούμε μόνο τα 2/3 από την ζύμη για την βάση. Απλώνουμε το βούτυρο καλά στο ταψί και λίγο λίγο προσθέτουμε τη ζύμη προσπαθώντας να την ενώσουμε πατώντας με τα χέρια.


Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα χόρτα και τυρί και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

Με το 1/3 της ζύμης που έμεινε ετοιμάζουμε το χυλό για το σκέπασμα. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός (περίπου όπως ο χυλός για τις κρέπες).
Απλώνουμε σιγά σιγά προσεκτικά πάνω από τα χόρτα ώστε να καλυφτεί όλη η επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με τα 50γρ. αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή. Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και μοιράζουμε στην επιφάνεια. Ρίχνουμε και λίγο λάδι.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Συνοδεύεται ιδανικά με ξινόγαλο ή γιαούρτι. Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Καλαμαράκια στον φούρνο με ούζο


Τα καλαμαράκια συνοδεύονται καλύτερα με ούζο, οπότε είπα να τα συνδυάσω μαγειρεύοντάς τα μαζί.

Υλικά 

1 κιλό καλαμαράκια (κατεψυγμένα)
2 κ.σ. λάδι
1 φλυτζάνι ούζο
χυμός από ένα λεμόνι
λίγο αλεύρι 
αλάτι

Ξεπλένουμε καλά τα καλαμαράκια (εάν είναι ολόκληρα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια - ροδέλες).

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα μαρινάρουμε με το ούζο, το λεμόνι και το λάδι.

Τα βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες. 

Αδειάζουμε τα υγρά που έχουν βγάλει.

Σε ένα ταψί απλώνουμε μία λαδόκολλα, την αλείφουμε με λίγο λάδι και απλώνουμε τα καλαμαράκια. 

Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα ανακατεύουμε για να πάει παντού και να κάνει ωραία κρούστα όταν ψηθούν. 

Τα βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. 


Καλή μας όρεξη! 

Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Τούρτα με σοκολάτα και μπισκότο


Για καλό γλυκό μήνα, ξεσήκωσα μία εύκολη και νόστιμη σοκολατομπισκοτότουρτα. Ενθουσιαστείτε!

Υλικά

250γρ. μαργαρίνη
2 κουβερτούρες
4 κ.σ. κορν φλάουρ
1 γάλα εβαπορέ μεγάλο και 1 ποτήρι νερό μεγάλο
5 κ.γ. ζάχαρη
2 πακέτα πτίμπερ

για την σαντιγύ
1 μόρφατ κονσέρβα
1 ζαχαρούλα γάλα
1 βανίλια
τρούφα για διακόσμηση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τις κουβερτούρες να λιώσουν.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο γάλα (από το κουτί), ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε καλά.

Μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το νερό, την ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς.

Τέλος, αφού βγάλουμε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα και τα ανακατεύουμε στο σοκολατένιο μείγμα.

Χτυπάμε το μόρφατ και το ζαχαρούχο και τη βανίλια με μίξερ για να φτιάξουμε την σαντιγύ.

Σε ένα τάπερ ή ταψί στρώνουμε το σοκολατένιο μείγμα και από πάνω την σαντιγύ.

Διακοσμούμε με την τρούφα  και το τοποθετούμε στο ψυγείο να πήξει καλά.


Καλή μας όρεξη!