RSS

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Food4Good: 2ο φεστιβάλ Ευ ζην



Κυριακή 1η Ιουνίου 2014
Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, Σχοινιάς

Το Food4Good στηρίζει την προσπάθεια της ομάδας Surfers4Life και προσφέρει φαγητό για καλό σκοπό!Ένας πλούσιος μπουφές με σπιτικά φαγητά και γλυκά, στα πλαίσια του Ευ ζην, θα είναι στην διάθεση του κοινού με 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη των ΜΚΟ ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών) και ΠΕΣΠΑ (Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων).

Την παρουσία και την δράση της ομάδας Food4Good και των 36 προσκεκλημένων στηρίζουν έμπρακτα και με διάθεση προϊόντων οι:«Αττική Πίττας», Fytro, Γιώτης, Creta Farm, Φάγε, Farmers Republic, ΑΒ Βασιλόπουλος, Χαλβαδοποιία Χατζηγαβριήλ, Maggi, stokarotsi.gr, Τυροκομείο Κωσταρέλος, Simply Greek, Κρεοπωλείο Παπούλιας, Κρεοπωλείο Λόγος.

Οι Surfers4 Life για 2η χρονιά διοργανώνουν το φεστιβάλ «Ευ ζην» στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ηµέρας Επιζώντων Καρκίνου συνεχίζει την επιτυχημένη του προσπάθεια κατακτώντας τους εξής στόχους:
- Να στείλει το ενδυναμωτικό μήνυμα «Είμαι Νικητής» σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο,
- Να διαδώσει τα μυστικά της ευεξίας και να προτείνει συμπληρωματικούς τρόπους διαχείρισης κρίσεων, καταρρεύσεων και ασθενειών
- Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την στήριξη των ΜΚΟ  ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών) και ΠΕΣΠΑ (Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων).


Η μέρα περιλαμβάνει αθλήματα, ομιλίες ειδικών σχετικά με την ευεξία και την διατροφή, σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών, βιωματικά εργαστήρια, δωρεάν εξέταση, ψυχαγωγικό πρόγραμμα από γνωστούς καλλιτέχνες (παρουσιάζουν η Μαίρη Συνατσάκη και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος).

Δείτε περισσότερα για το φεστιβάλ "Ευ ζην" στη σελίδα των Surfers4Life

ΥΓ Ανάμεσα στους συμμετέχοντες foodbloggers θα είμαι και γω. Όσοι πιστοί, προσέλθετε. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Λαβράκι με μυρωδικά

Είναι μία πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων! Σούπερ υγιεινό και νόστιμο!

Υλικά 
2 λαβράκια (1 κιλό περίπου και τα δυο μαζί)
3 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 κιλό πράσα (το λευκό μέρος τους)
3 καρότα 
2 ντομάτες ώριμες
1/2 ματσάκι μαιντανό
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Μοσχοκάρυδο
2 μεγάλα λεμόνια
αλάτι


Πρώτα απ' όλα καθαρίζουμε τα λαβράκια και αφού τα πλύνουμε πάρα πολύ καλά τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι για να τα μαρινάρουμε.


Ανοίγουμε το πλάι που έχουμε καθαρίσει από τα εντόσθια και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε θυμάρι και δεντρολίβανο και από 2 φέτες λεμόνι και στα δυο ψάρια.


Ρίχνουμε ελαιόλαδο και χυμό ενός λεμονιού πάνω στα ψάρια κι επίσης δεντρολίβανο και θυμάρι. 


Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Οσο περισσότερο τόσο καλύτερο.

Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Πλένουμε και κόβουμε σε στρογγυλές ροδέλες τις πατάτες. 


Αφού στρώσουμε τις πατάτες κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες και τα βάζουμε απο πάνω.


Πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες όχι πολύ χοντρές και τις ρίχνουμε πάνω απο τα κρεμμύδια.


Από πάνω βάζουμε και κομμένα σε ροδέλες καρότα. 


Στο τέλος κόβουμε σε κυβάκια τις ντομάτες και τις βάζουμε μαζί με το ζουμάκι τους πάνω στα υπόλοιπα λαχανικά.


Κόβουμε και πασπαλίζουμε τα λαχανικά με το μαιντανό και κρατάμε και λίγο για γαρνιτούρα όταν θα το σερβίρουμε.


Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.


Ρίχνουμε ελαιόλαδο και λίγο νεράκι στο οποίο έχουμε λιώσει μια κουταλιά πελτέ για χρώμα και για να χυλώσει το ζουμάκι που θα μείνει στο τέλος.


Βγάζουμε το λαβράκι και το τοποθετούμε πάνω από όλα τα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε τη μαρινάδα για να ανακατευτεί με όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά.





Ψήνουμε για μια ώρα περίπου (ανάλογα με το βάρος των ψαριών) σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. 




Καλή μας όρεξη! 


Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Αυτόζυμο χωριάτικο καρβέλι


Ωραίο χωριάτικο ψωμάκι χωρίς να ζυμώσουμε καθόλου! 
Εμείς απλά τηρούμε τις παρακάτω οδηγίες και οι μύκητες κάνουν όλη την δουλειά. 

Υλικά
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν λίγο ακόμα για το αλεύρωμα)
1/4 κ.γ. μαγιά στιγμής
1 1/4 κ.γ. αλάτι 
1 1/2 φλιτζάνι νερό 


Από το απόγευμα αναμιγνύουμε τα στεγνά υλικά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε λιγάκι. Δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα. 



Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί 12-18 ώρες.

Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε την ζύμη σε καλοαλευρωμένη πετσέτα και διπλώνουμε την ζύμη όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο βίντεο 

Την σκεπάζουμε πάλι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου.

Το τελευταίο μισάωρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 260 βαθμούς μαζί με μία άδεια, σκεπασμένη, βαρύπατη κατσαρόλα, μαντεμένη ή πήλινη. Εγώ που δεν έχω τέτοια κατσαρόλα, το έκανα στην γάστρα. 

Όταν περάσει το μισάωρο, τραβάμε με γάντια την ζεματιστή κατσαρόλα και μονομιάς ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και ξανακαπακώνουμε. 

Ψήνουμε για 30 λεπτά με το καπάκι στους 260 και για άλλα 15 λεπτά χωρίς καπάκι στους 230 βαθμούς. 

Βγάζουμε με γάντια την γάστρα κι αφήνουμε το καρβέλι να κρυώσει τελείως πάνω σε μεταλλική ή ξύλινη σχάρα. 



Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Βακαλάος στο τηγάνι με σως μουστάρδας

Γρήγορο γεύμα και θρεπτικό!

Υλικά

4 κομμάτια βακαλάο φιλέτο (κατεψυγμένο)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κούπα λευκό κρασί
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
3 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. κορν φλάουρ
ψιλοκομμένο μαιντανό

Αλατοπιπερώνουμε τον βακαλάο, τον ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και βγάζουμε από την φωτιά.

Στο υγρό που έμεινε στο τηγάνι, ρίχνουμε το κρασί, την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι το κορν φλάουρ με λίγο νερό. Το προσθέτουμε στην σάλτσα και ανακατεύουμε.

Μόλις πήξει ελαφρά η σάλτσα, την αποσύρουμε από την φωτιά και την περιχύνουμε στα φιλέτα του ψαριού.



Καλή μας όρεξη!

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Γερμανικό γλυκό με τυρί (κέζε κούχεν)


Το κέζε κούχεν (Käsekuchen) προέρχεται από την Γερμανία και σημαίνει γλυκό με τυρί. 
Η παρακάτω συνταγή είναι με γιαούρτι μιας και στην Ελλάδα δεν έχουμε το συγκεκριμένο τυρί που χρησιμοποιούν. Αν και όχι απόλυτα αυθεντικό, είναι νοστιμότατο!


Υλικά για την βάση 
330 γρ. αλεύρι
125 γρ. ζάχαρη
130 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια





Υλικά για την γέμιση
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
200 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου
125 ml γάλα
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
2 αυγά 

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για την βάση και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. 
Πλάθουμε την ζύμη και την απλώνουμε σε μία βουτυρωμένη φόρμα 28 εκ.
Οπωσδήποτε πρέπει να βάλουμε ζύμη και στα πλαινά, ώστε να μπει μέσα η γέμισή μας, η οποία θα είναι υγρή.




Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για την γέμιση και χτυπάμε καλά με το μίξερ.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στην βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  τους 175 βαθμούς για μιάμιση ώρα. 

Καλή μας όρεξη!

Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Πρωινό με τηγανητά αυγά


Το αγαπημένο μου πρωινό, ειδικά για το Σαββατοκύριακο. 

Υλικά 
2 αυγά
2 φέτες του ψωμί τοστ
λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι και τηγανίζουμε τα δύο αυγά μάτια. 

Λίγο πριν είναι έτοιμα τα αυγά, βάζουμε μία φέτα ψωμί πάνω από το κάθε αυγό και το πιέζουμε ώστε το αυγό να κολλήσει πάνω στο ψωμί.

Αφήνουμε για λίγο να ψηθεί και γυρνάμε από την άλλη για άλλα 2 λεπτά περίπου. 

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. 


Καλή μας όρεξη!