RSS

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Σπιτική δροσερή λεμονάδα

Τι πιο δροσιστικό από μία ωραία σπιτική λεμονάδα;
Η παρακάτω συνταγή δεν χρειάζεται παραπάνω από δέκα λεπτά:

500 ml χυμός από λεμόνια (περίπου 10 λεμόνια)
200 ml νερό
1 ποτήρι νερού ζάχαρη

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι (χωρίς να πάρει βράση). Στη συνέχεια αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Πλένουμε τα λεμόνια, τα στύβουμε και σουρώνουμε. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στο σιρόπι (αφού έχει κρυώσει) και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε τη σπιτική λεμονάδα σε γυάλινο μπουκάλι του ενός λίτρου και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε σε ποτήρι με παγάκια για έξτρα δροσιά! Εάν επιθυμούμε μπορούμε να αραιώσουμε με λίγο ακόμα νερό.



Στην υγειά μας!

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Αδυναμία στη γαλλική κουζίνα

Ανατρέχοντας στις ταξιδιωτικές αναρτήσεις από διάφορα μέρη του κόσμου στο blog της travelplanet24 διαπίστωσα ότι απουσίαζε μία από τις αγαπημένες μου ταξιδιωτικές απολαύσεις. Παρόλο που παλιότερα είχαμε δει το Παρίσι από ψηλά, επισκεφτήκαμε τα νησιά του Σηκουάνα και απολαύσαμε την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας της Γαλλίας, σημαντική παράλειψη ήταν η έως τώρα έλλειψη αναφοράς στη γαλλική κουζίναΗ κουζίνα της Γαλλίας είναι από τις πλουσιότερες που μπορεί να βρει κάποιος λάτρης των γεύσεων και της καλοζωίας. Για να γράψει και να συγκεντρώσει κανείς όλες τις γαλλικές συνταγές θα χρειαστεί ολόκληρους τόμους. Τα φαγητά που ακολουθούν είναι οι προσωπικές μου προτιμήσεις - αν και επιλέγοντας κάποιες, πάντα αφήνονται κάποιες "παραπονεμένες".
1_150106190451_1
Το καλό γεύμα ξεκινάει από το πρωινό. Οι Γάλλοι είναι κυρίως του γλυκού πρωινού, πράγμα που σημαίνει πολλά είδη μαρμελάδας, ψωμιά, τυριά και αυγά. Τα γαλλικά ψωμιά είναι πραγματικά πολύ νόστιμα. Επιλέξτε κάποιον φούρνο ή καφέ που σερβίρει πρωινό και απολαύστε διαφορετικά είδη μπαγκέτας και άλλων φρέσκων αρτοσκευασμάτων. Εκτός από τις μαρμελάδες, αυτά συνοδεύονται με γευστικά τυριά. Τα πιο γνωστά είναι το καμαμπέρ (με το κλασικό λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά), το μπρι (με αντίστοιχη λευκή, βρώσιμη επιφάνεια) και το ροκφόρ (με τα χαρακτηριστικά μπλε στίγματα). Παλιότερα αποτελούσαν πολυτέλεια, πλέον μπορεί κανείς να τα βρει σχετικά εύκολα στα περισσότερα ελληνικά σούπερ μάρκετ.
tumblr_mz5ip6xwv31ryemxko1_1280
Οι σούπες είναι άλλο ένας είδος μαγειρικής που ξεχωρίζει στη Γαλλία. Αγαπημένες μου επιλογές είναι δύο: η κρεμμυδόσουπα και η μπουγιαμπέσα. Η ιδιαιτερότητα του πρώτου πιάτου βρίσκονται στον τρόπο σερβιρίσματός του. Συνήθως σερβίρεται σε κούπα και στην επιφάνεια της ζεστής σούπας έχει τοποθετηθεί μία φέτα φρυγανισμένο ψωμί με τυρί που λιώνει. Άλλη ιδιαίτερη σούπα της Γαλλίας είναι η μπουγιαμπέσα. Πρόκειται για τοπικό πιάτο της Μασσαλίας, αλλά μπορεί κανείς να την βρει στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περιλαμβάνει μίξη θαλασσινών (ψάρια και οστρακοειδή), ντομάτα, διάφορα αρωματικά και μπαχάρια. Ξεχωρίζει ίσως το σκόρδο καθώς και το σαφράν. Όσο πιο παραδοσιακός ο τρόπος παρασκευής της, τόσο πιο ιδιαίτερη η γεύση της.
e7be3f654336328e1016aa274cfa561e
Αυτό που ίσως ξεχωρίζει στη γαλλική κουζίνα είναι τα κρέατα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ίσως τα καλύτερα σε ποιότητα και γεύση ως σύνολο χώρας. Φιλεταρισμένα, ολόκληρα, ψημένα ή ωμά είναι το κάτι άλλο. Ξεχωρίζει ως ιδιαίτερο το steak tartare - προσοχή όμως, γιατί πρόκειται στην ουσία περί ωμού κρέατος με λάδι, κρεμμύδι, μπαχαρικά και αυγό. Τα υλικά αλέθονται, ενώ το αυγό συνήθως τοποθετείται από πάνω. Αυτό το πιάτο έχει τους φανατικούς του, είτε υπέρ είτε κατά. Αντίστοιχα φανατικούς έχουν και τα σαλιγκάρια ή αλλιώς escargots κατά το γαλλικόν. Βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανός (ή και βασιλικός) δημιουργούν τη σάλτσα των σαλιγκαριών, τα οποία σερβίρονται και τρώγονται με το χαρακτηριστικό πηρουνάκι με την ακρούλα. 
3899828d69e477a6c17a9c0b8d8cf46d
Όπως είπαμε και πιο πριν, οι Γάλλοι είναι αρκετά του γλυκού. Δε θα μπορούσαν και από εδώ, λοιπόν, να λείπουν οι γευστικές προτάσεις. Για μένα ξεχωρίζει η κρεμ μπρουλέ - γλυκό κρεμά με βάση το γάλα, του οποίου η επιφάνεια καραμελώνεται ανάβοντας φωτιά στο λικέρ με το οποίο έχει περιχυθεί. Άλλη αγαπημένη λιχουδιά στη Γαλλία είναι τα εκλεράκια που σκεπάζονται με λαχταριστή σοκολάτα, ενώ το ρευστό εσωτερικό τους λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.
enhanced-31137-1412052996-1
Ανεξαρτήτως των προτάσεων της ανάρτησης αυτής, η Γαλλία είναι μία χώρα στην οποία μπορεί κανείς να πειραματιστεί γευστικά. Απλώς αφεθείτε στα αρώματα, τις γεύσεις και στον τρόπο μαγειρέματος της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η κουζίνα της έχει παγκόσμια απήχηση.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24
ΥΓ1 Περισσότερα ταξιδιωτικά για τη Γαλλία στο blogtravels.gr

Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Κοκκινιστές μελιτζάνες και πιπεριές

Η άνοιξη φέρνει φρέσκα λαχανικά για τις συνταγές μας. Με τη συνταγή αυτή συνδυάζουμε μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες. Θυμίζει κάτι από σπετσοφάι, χωρίς το λουκάνικο.

Υλικά 
3 μέτριες μελιτζάνες
4 πράσινες πιπεριές μακρόστενες
3-4 ντομάτες για σάλτσα ή μία συσκευασία ντοματάκια ψιλοκομμένα
λάδι, αλάτι, πιπέρι
φέτα (όση επιθυμούμε)

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ.
Επίσης πλένουμε τις πιπεριές, τις ανοίγουμε και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους. Τις βάζουμε μαζί με τις μελιτζάνες στο ταψάκι και τις ραντίζουμε με λάδι.

Βάζουμε τα λαχανικά στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (περίπου 30-40 λεπτά στους 230-250).

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και βάζουμε τις ντομάτες αφού τις πολτοποιήσουμε ή τα έτοιμα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφού πάρει η σάλτσα μια-δυο βράσεις, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, μαζί με το λαδάκι τους από το φούρνο.

Αφήνουμε τα υλικά να δέσουν στην κατσαρόλα και να πάρουν μία βράση ακόμα για 5 λεπτά περίπου.

Προσωπικά προτιμώ να σερβίρω το φαγητό με φέτα, αλλά εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε το τυρί μέσα στην κατσαρόλα όσο το φαγητό είναι ζεστό και να το ανακατέψετε να γίνει ένα με την σάλτσα.

Έξτρα συμβουλή: Αν σας περισσέψει (λέω αν...), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την σάλτσα του φαγητού για να κάνετε μία ωραιότατη μακαρονάδα την επομένη!




Καλή μας όρεξη!