RSS

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Φάβα με κρεμμύδι και λεμόνι

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα με όσπρια, που μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Εδώ, ίσως στην πιο κλασική εκδοχή με κρεμμύδι και λεμόνι.

Υλικά
250γρ. φάβα
2 ξηρά κρεμμύδια
λεμόνι, αλάτι, πιπέρι 

Βάζουμε 250γρ. φάβα στην κατσαρόλα με 750γρ. νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει, την ξαφρίζουμε προσεκτικά.

Προσθέτουμε δύο ξερά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα και αλάτι. 

Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. 

Μόλις κρυώσει την χτυπάμε στο μπλέντερ να γίνει κρέμα και την σερβίρουμε κρύα με λεμόνι, λάδι, κρεμμύδι 






Καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Μαύροι γίγαντες φούρνου

Ασυνήθιστα σε χρώμα, τα μαύρα φασόλια γίγαντες αποτελούν ενδιαφέρουσα εναλλακτική στα κλασικά φασόλια. Θέλουν υπομονή και επιμονή.

Υλικά
500γρ φασόλια γίγαντες μαύροι
1 κόκκινη πιπεριά, 1 πράσινη πιπεριά
2 κ.γ. τοματοπελτέ
250 γρ. τριμμένη ντομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 φύλλα δάφνης
μαιντανό
αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Από το βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες.
Την επόμενη μέρα, αλλάζουμε το νερό και τους βράζουμε σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν μαλακώσουν, τους αδειάζουμε σε γάστρα ή πυρέξ με χλιαρό νερό.

Σε κατσαρόλα φτιάχνουμε την σάλτσα ως εξής: σωτάρουμε το κρεμμύδι, σκόρδο και πιπεριές. Προσθέτουμε τη δάφνη, το μαιντανό, τον τοματοπελτέ και τη σάλτσα, καθώς επίσης και το αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Αφήνουμε την σάλτσα να πάρει μία βράση και έπειτα προσθέτουμε στην γάστρα/πυρέξ πάνω από τους γίγαντες.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.

Tip. Για να είναι οι γίγαντες μαλακοί και ζουμεροί, φροντίζουμε να προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται, καθώς επίσης να ανακατεύουμε ενώ ψήνονται, για να απορροφούν το ζουμάκι τους.


Καλή μας όρεξη!