RSS

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό μαγειρεμένο με μέλι και μουστάρδα

Συνταγή με κλασικά υλικά που έχουμε σε κάθε κουζίνα, μαγειρεμένα με τρόπο ελαφρώς διαφορετικό, καθώς συνδυάζουμε κρέας με γλυκιές γεύσεις, ενώ σιγοβράζει σε λευκό κρασί.

Υλικά

800 γρ. ψαχνό από μπούτι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. κέτσαπ
1 ποτήρι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές και το σωτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.

Ανακατεύοντας συνέχεια ρίχνουμε το μέλι, την μουστάρδα, το κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι.

Σβήνουμε με λευκό κρασί.

Ανακατεύουμε για να ενωθούν όλα τα υλικά, χαμηλώνουμε την φωτικά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή και βελούδινη.



Καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Λαγωτό - Μοσχαράκι κοκκινιστό

Παραδοσιακό πιάτο της Αρκαδίας, που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το καρύδι. Το μαγείρεψε ο Άκης, το δοκιμάσαμε κι εμείς!

Υλικά
1/2 κιλό μοσχάρι
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. χυμό ντομάτας (φρέσκες ή ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας)
αλάτι, πιπέρι, λάδι
κανέλα, γαρύφαλλο
50 γρ. καρύδια
μισό ποτήρι κόκκινο κρασί

Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις μεριές.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα σκόρδο αφού το έχουμε τρίψει στο μπλέντερ (να είναι τρίμμα και όχι εντελώς λιωμένο). Σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.

Μία δική μου προσθήκη στην συνταγή είναι ότι το έσβησα με λίγο κόκκινο κρασί, πριν προσθέσω τον τοματοπελτέ και τον χυμό ντομάτας.

Προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το κρέας, κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι και  χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατα καιρούς το ελέγχουμε και προσθέτουμε νερό εφόσον χρειάζεται.

Στο μεταξύ απλώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρά.

Μόλις κρυώσουν καλά, τα κάνουμε σκόνη στο μπλέντερ.

Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο (κι έχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα), προσθέτουμε καρύδια και βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε με χυλοπίτες.



Καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα γιαουρτιού και πιπεριές φλωρίνης

Ενδιαφέρουσα παραλλαγή μαγειρέματος του χοιρινού κρέατος, με σφραγίδα Σκαρμούτσου.

Υλικά
800 γρ μπριζόλες χοιρινές χωρίς κόκκαλο, σε λωρίδες 3 εκ.
4 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
250 γρ. γιαούρτι
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου
1 κ.σ. ρίγανη
2 ντομάτες
1/4 φλ. τσαγιού μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο τσίλι

Ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι και χωρίς να προσθέσουμε λάδι, βάζουμε τις λωρίδες από το κρέας για 2 λεπτά από κάθε μεριά για να ασφαλίσουν.
Μη μας τρομάξει ότι στην αρχή κολλάει, μετά τα δύο λεπτά ξεκολλάει το κρέας παρότι δεν έχει λάδι.

Έπειτα ρίχνουμε τις πιπεριές, αφού τις έχουμε καθαρίσει από τα σπόρια και τις έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες, κι ανακατεύουμε για ένα λεπτό.

Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και το κοπανισμένο σκόρδο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύούμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλάτι , το τσίλι , τις πολτοποιημένες ντομάτες και το γιαούρτι.

Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.



Καλή μας όρεξη!