RSS

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Τυρόπιτα εύκολη

Πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή για τυρόπιτα χωρίς πολλά υλικά, της Αργυρώς.

Θα χρειαστούμε:
1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο (πήρα γνωστή μάρκα που έχει μέσα 6 φύλλα)
200 γρ. ανθότυρο
400 γρ. φέτα
πιπέρι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Σε ένα μπωλ θρυμματίζουμε τα τυριά με το χέρι και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενώνουμε με το λάδι.

Σε ένα ταψί ή πυρέξ, λαδώνουμε με το παραπάνω μείγμα και στρώνουμε δύο λαδωμένα φύλλα.

Από πάνω πασπαλίζουμε με το 1/3 του μείγματος των τυριών.

'Επειτα συνεχίζουμε με τα φύλλα ένα ένα, λαδώνοντας και πασπαλίζοντας τυρί από πάνω.

Καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και αν θέλουμε προσθέτουμε μικρά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια της πίτας.

Διπλώνουμε τα φύλλα σταυρωτά (όχι στριφτά), για να ψηθούν καλά στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.


 Καλή μας όρεξη!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παστίτσιο

Το πιο ωραίο παστίτσιο που έχεις φάει! Δεν υπάρχει παστίτσιο που δεν είναι ωραίο, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή του Άκη το απογειώνει ! Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες:

Υλικά για τα μακαρόνια
300 γρ. μακαρόνια Νο2 για παστίτσιο
2 αυγά
100 γρ. φέτα
αλάτι,πιπέρι, μαιντανός

Υλικά για την μπεσαμέλ
100γρ. τριμμένη γραβιέρα
1 λίτρο γάλα
100γρ. βούτυρο
3 κρόκους αυγών
100γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τον κιμά
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κύβο ζωμό μοσχαριού
1 κονσέρβα κονκασέ ντομάτα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
θυμάρι ή ρίγανη ή δάφνη

Ξεκινάμε με την προετοιμασία του κιμά που είναι η πιο χρονοβόρα.
Σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Στη συνέχεια ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μέτριο και προσθέτουμε τον πελτέ και τον κιμά και σωτάρουμε κι αυτά μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ότι μυρωδικό θέλουμε (θυμάρι, ρίγανη ή δάφνη), τον κύβο βοδινού και 1 κούπα νερό.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό.

Σε μία δεύτερη κατσαρόλα, βάζουμε νερό και αλάτι και βράζουμε τα μακαρόνια, υπολογίζοντας να τα βγάλουμε 2 λεπτά περίπου νωρίτερα από όσο ορίζει ο κατασκευαστής, ώστε να μην είναι παραβρασμένα.
Στραγγίζουμε και ανακατεύουμε 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, την φέτα τριμμένη στο χέρι και λίγο μαιντανό.
Τα τοποθετούμε στο πυρέξ μας και τα στρώνουμε με το χέρι.

Σε μία τρίτη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει  σε μέτρια θερμοκρασία (όχι να κάψει) και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα για να μην καεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας καλά και γρήγορα, ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι.
Ανακατεύουμε διαρκώς και το αφήνουμε στην φωτιά έως ότου δέσει η σάλτσα.
Έπειτα προσθέτουμε εκτός φωτιάς, τους 3 κρόκους αυγών και την γραβιέρα (εκτός από ένα κουταλάκι που κρατάμε για μετά).
Επίσης, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Στην κατσαρόλα του κιμά, προσθέτουμε 1/4 ή 1/3 της μπεσαμέλ μας και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια , ρίχνουμε τον κιμά, και πάνω από τον κιμά την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη γραβιέρα (το ένα κουταλάκι που είχαμε κρατήσει), καθώς και μικρά κομματάκια βούτυρου αν θέλουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσει η μπεσαμέλ.


Καλή μας όρεξη!