Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Λαβράκι με μυρωδικά

Είναι μία πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων! Σούπερ υγιεινό και νόστιμο!

Υλικά 
2 λαβράκια (1 κιλό περίπου και τα δυο μαζί)
3 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 κιλό πράσα (το λευκό μέρος τους)
3 καρότα 
2 ντομάτες ώριμες
1/2 ματσάκι μαιντανό
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Μοσχοκάρυδο
2 μεγάλα λεμόνια
αλάτι


Πρώτα απ' όλα καθαρίζουμε τα λαβράκια και αφού τα πλύνουμε πάρα πολύ καλά τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι για να τα μαρινάρουμε.


Ανοίγουμε το πλάι που έχουμε καθαρίσει από τα εντόσθια και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε θυμάρι και δεντρολίβανο και από 2 φέτες λεμόνι και στα δυο ψάρια.


Ρίχνουμε ελαιόλαδο και χυμό ενός λεμονιού πάνω στα ψάρια κι επίσης δεντρολίβανο και θυμάρι. 


Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Οσο περισσότερο τόσο καλύτερο.

Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Πλένουμε και κόβουμε σε στρογγυλές ροδέλες τις πατάτες. 


Αφού στρώσουμε τις πατάτες κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες και τα βάζουμε απο πάνω.


Πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες όχι πολύ χοντρές και τις ρίχνουμε πάνω απο τα κρεμμύδια.


Από πάνω βάζουμε και κομμένα σε ροδέλες καρότα. 


Στο τέλος κόβουμε σε κυβάκια τις ντομάτες και τις βάζουμε μαζί με το ζουμάκι τους πάνω στα υπόλοιπα λαχανικά.


Κόβουμε και πασπαλίζουμε τα λαχανικά με το μαιντανό και κρατάμε και λίγο για γαρνιτούρα όταν θα το σερβίρουμε.


Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.


Ρίχνουμε ελαιόλαδο και λίγο νεράκι στο οποίο έχουμε λιώσει μια κουταλιά πελτέ για χρώμα και για να χυλώσει το ζουμάκι που θα μείνει στο τέλος.


Βγάζουμε το λαβράκι και το τοποθετούμε πάνω από όλα τα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε τη μαρινάδα για να ανακατευτεί με όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά.





Ψήνουμε για μια ώρα περίπου (ανάλογα με το βάρος των ψαριών) σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. 




Καλή μας όρεξη! 


1 σχόλιο: