Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Γεμιστά με ρύζι

 Για να μην αρχίσουν τα παιδιά σας -και τα στομάχια σας- να διαμαρτύρονται και να τραγουδούν το «Μπαμπάκο τι θα φάμε; Η κοιλιά μου γουργουρίζει και η πείνα με θερίζει…» -όπως ρωτούσαν τα παιδιά τον Καραγκιόζη, στο δίσκο "Λάχανα και Χάχανα" σε μουσική του Τάσου Ιωαννίδη, με τον Ευγένιο Σπαθάρη και χορωδία παιδιών [*]- σκέφτηκα να σας προτείνω ένα εύκολο φαγητό, άκρως διαιτητικό και απλό.  Γεμιστά με ρύζι! Ούτε κιμάδες, ούτε τσιγαρίσματα ή τηγανίσματα. Κάτι σαν ...χορτοφαγικό ένα πράμα!

    Υλικά-Πρώτες Ύλες

Ποια είναι τα υλικά της συνταγής, τα οποία φροντίζουμε να προμηθευτούμε από την προηγούμενη μέρα.


·         5 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)

·         5 πιπεριές

·         2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα

·         10 κ.σ. ρύζι (για γεμιστά)

·         1/2 ματσάκι μαϊντανό

·         1/2 ματσάκι δυόσμο

·         1 κ.σ. ζάχαρη

·         1 φλ. ελαιόλαδο

·         φρεσκοτριμμένο αλάτι

·         φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία, καλό είναι να τα συγκεντρώσετε όλ' αυτά σε ένα σημείο της κουζίνας σας, να μην τα ψάχνετε από δω κι από κει.


Προσοχή: η παρούσα ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντων!

 


             Εκτέλεση


1.     Eτοιμάζω πρώτα τα λαχανικά. Πλένω τις ντομάτες και τις πιπεριές πολύ καλά. Στην Κύπρο χρησιμοποιούμε και κολοκούθκια, ζαμπούρες...

2.     Κόβω καπάκι–φέτα από την πιπεριά και αφαιρώ τους σπόρους και τις μεμβράνες.

3.     Αφαιρώ καπάκι–φέτα και από την ντομάτα και με κουτάλι, αδειάζω σε μπολ τη ψίχα.

4.   Τοποθετώ αμφότερα σε ένα πυρέξ ή ταψί. Φροντίζω να γεμίσω το γυάλινο πυρέξ (το προτιμώ γιατί πλένεται εύκολα), έτσι ώστε να παραμείνουν όρθιες οι πιπεριές και οι ντομάτες.

 



Πώς ετοιμάζω τη γέμιση για τα γεμιστά με ρύζι

 

1.     Αφήνω τα ζουμιά της ντομάτας και τους σπόρους και βάζω στο μπλέντερ τη ψίχα.

2.     Προσθέτω τα κομμένα κρεμμύδια (αφού τα καθαρίσω) και τα αλέσω.



3.     Τα βάζω σε μπολ και προσθέτω το ρύζι (10 κ.σ. όσα είναι και τα λαχανικά μας).

4.     Προσθέτω αλάτι – πιπέρι, τα 3/4 φλ. ελαιόλαδο και ½ κ.σ. ζάχαρη.

5.   Τέλος, ρίχνω τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (αφού τα πλύνω πάρα πάρα πολύ καλά) και ανακατεύω καλά. Εδώ προσοχή. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν τα πολλά μυρωδικά, όπως στο μικρό το γιο μου ο οποίος δήλωσε μια άλλη φορά που ετοίμασα το ίδο φαγητό «…ωραία τα γεμιστά σου ρε πατέρα, αλλά πολύ …πράσινο μέσα, αναγκαζόμουν να τα βγάζω ένα ένα…». Γι’ αυτό, ανάλογα με τους συνδαιτυμόνες σας, επιλέξτε και την ποσότητα των μυρωδικών που θα χρησιμοποιήσετε. Προτιμήστε να αφαιρέσετε τα κοτσάνια από το δυόσμο και ψιλοκόψτε τα φύλλα, ιδιαίτερα αν ο δυόσμος είναι φρεσκότατος και άρα έντονα μυρωδάτος.



6.    Γεμίζω τις πιπεριές και ντομάτες κατά τα ¾ και σκεπάζω με το αντίστοιχο «καπάκι» τους.




7.     Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και περιχύνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

8.   Γεμίζω, σχεδόν μέχρι τη μέση το γυάλινο πυρέξ με νερό, το οποίο παρακολουθώ μην απορροφηθεί εντελώς.




9.    Ψήνω για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180ο Cπάνω κάτω, στην προτελευταία σχάρα.

Αν δούμε ότι ...καίγονται τα "καπάκια", τοποθετούμε αλουμινόχαρτο από πάνω και φυσικά παρακολουθούμε το νερό μη στραγγίσει, βεβαίως βεβαίως.

10.   Αν θέλουμε, προσθέτουμε και πατάτες κυδωνάτες, αν υπάρχει χώρος στο πυρέξ ή το ταψί.


ΥΓ.  Η μ. Ανατολή -η μάνα μου- θυμάμαι έβαζε και λίγες άσπρες σταφίδες, ίσως αντί της ζάχαρης. Εγώ δεν έβαλα γιατί σίγουρα ο μικρός ο γιος μου θα γκρινιάξει πάλι! Α ρε μάνα, που είσαι να σε ρωτήσω αλλά και να με καμαρώσεις. Φυσικά αλλιώς μου τάλεγες, πως οι γυναίκες μαγειρεύουν αλλά δε βαριέσαι....


Ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω ώρα, οπότε ενδιάμεσα έχουμε το μυαλό μας να παρακολουθούμε το ψήσιμο.

 Μετά το τέλος της διαδικασίας, βγάζω το πυρέξ από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει. Μόλις καταφτάσει η οικογένεια στο σπίτι, παραγγέλλουμε φαγητό απ’ έξω γιατί σίγουρα αυτό που φτιάξαμε δε θα αρέσει σε κανέναν :-) 

 Εμένα μ' αρέσει να τα τρώω με τη συνοδεία γιαουρτιού και φυσικά αφού κρυώσουν. Αλλά περί ορέξεως ...κολοκυθόπιτα!




   Καλή μας/σας όρεξη.

 

[*] https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=1Xu8ERKHGNg&ab_channel=%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%9D%CE%9B

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου