Οι γιαγιάδες σίγουρα αποτελούν καλή πηγή παραδοσιακών συνταγών. Και κυρίως γεύσεων που τις έχουμε μάθει από μικροί. Μία από τις αγαπημένες μου γεύσεις είναι ο τραχανάς. Αναφέρομαι στον ξινό τραχανά, γιατί υπάρχει και ο γλυκός. Για να δούμε πώς τον κάνει η γιαγιά μου η Βάγια.
Υλικά για 2 μερίδες
μισή κούπα ξινό τραχανά
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φέτα
μερικές φέτες ψωμί
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι με μισή κούπα τραχανά για να κάψει περίπου σε ένταση 9/12 (ρυθμίζουμε ανάλογα με την κουζίνα).
Ανακατεύουμε τον τραχανά μέχρι να ψιλοκοκκινήσει. Είναι σημαντικό να τον ανακατεύουμε γιατί ο τραχανάς έχει την τάση να σβωλιάζει.
Όταν ροδίσει, ρίχνουμε νερό. Για μισή κούπα τραχανά, υπολογίστε 3 κούπες νερό.Ανακατεύουμε συνέχεια και χαμηλώνουμε την φωτιά στα 4/12.
Μετά από 3 λεπτά περίπου το μισοσκεπάζουμε. Όταν πέσει ο βρασμός, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου.
Μετά, ρίχνουμε μέσα αλάτι και την φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρεται ζεστό σε βαθύ πιάτο που έχουμε ήδη κόψει μπουκιές ψωμί.
Αφιερωμένο στην γιαγιά Βάγια που μου μετέφερε την συνταγή και μου έστειλε και τον τραχανά. Να'σαι καλά γιαγιά και καλή μας όρεξη!