Τι επιλογές έχει κανείς αν του βρίσκονται μερικά κομμάτια κοτόπουλο στο ψυγείο; Για τις σούπες νομίζω έχει περάσει ο καιρός, το τηγανητό όσο να'ναι το βαρεθήκαμε, οπότε ώρα για κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο!
Υλικά
5-6 κομμάτια κοτόπουλο (ό,τι προτιμά ο καθένας)
5-6 μεσαίες πατάτες
1 ποτήρι λάδι
2 λεμόνια για τον χυμό τους
αλάτι-πιπέρι-μουστάρδα
Αρχικά πλένουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Κόβουμε τις πατάτες σχετικά λεπτές (ας πούμε περίπου διπλάσιες σε μέγεθος από τις τηγανητές).
Τις ρίχνουμε στην γάστρα (ή το ταψί, αναλόγως τι έχει ο καθένας). Ρίχνουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι, λάδι (περίπου 1 ποτήρι) και μουστάρδα. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να πάνε τα υλικά σε όλες τις πατάτες. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τον χυμό από τα 2 λεμόνια (αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερα).
Έχουμε ήδη προθερμάνει για κανένα τέταρτο τον φούρνο στο πάνω-κάτω στους 200 περίπου βαθμούς. Βάζουμε το ταψί/ γάστρα με τις πατάτες. Ανεβάζουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας για 10'. Έπειτα κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τις πατάτες για μία ώρα.
Την ώρα που ψήνονται οι πατάτες, αλατοπιπερώνουμε τα κοτόπουλα. Ρίχνουμε και λάδι και μουστάρδα ώστε να μαριναριστούν.
Στην μία ώρα βγάζουμε έξω την γάστρα και προσθέτουμε τα κοτόπουλα πάνω από τις πατάτες. Ξανακλείνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ώρα ακόμη στους 200.
15' περίπου πριν το τέλος της ώρας, ανοίγουμε τον φούρνο να ελέγξουμε. Αν οι πατάτες μας δεν έχουν αρχίσει να ροδίζουν και το κρέας φαίνεται ωμό, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας για να ψηθούν καλύτερα. Αν δούμε ότι έχει τελειώσει το νερό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο για να μην κολλήσει.
Λίγο πριν το τέλος, σβήνουμε τον φούρνο για οικονομία. Στο τέλος της ώρας ελέγχουμε αν οι πατάτες και το κρέας είναι έτοιμα.
Προσωπικά συνοδεύω το κοτόπουλο με τις πατάτες με φέτα.
Καλή μας όρεξη!