Ωραίο χωριάτικο ψωμάκι χωρίς να ζυμώσουμε καθόλου!
Εμείς απλά τηρούμε τις παρακάτω οδηγίες και οι μύκητες κάνουν όλη την δουλειά.
Υλικά
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν λίγο ακόμα για το αλεύρωμα)
1/4 κ.γ. μαγιά στιγμής
1 1/4 κ.γ. αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι νερό
Από το απόγευμα αναμιγνύουμε τα στεγνά υλικά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε λιγάκι. Δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί 12-18 ώρες.
Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε την ζύμη σε καλοαλευρωμένη πετσέτα και διπλώνουμε την ζύμη όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο βίντεο
Την σκεπάζουμε πάλι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου.
Το τελευταίο μισάωρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 260 βαθμούς μαζί με μία άδεια, σκεπασμένη, βαρύπατη κατσαρόλα, μαντεμένη ή πήλινη. Εγώ που δεν έχω τέτοια κατσαρόλα, το έκανα στην γάστρα.
Όταν περάσει το μισάωρο, τραβάμε με γάντια την ζεματιστή κατσαρόλα και μονομιάς ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και ξανακαπακώνουμε.
Ψήνουμε για 30 λεπτά με το καπάκι στους 260 και για άλλα 15 λεπτά χωρίς καπάκι στους 230 βαθμούς.
Βγάζουμε με γάντια την γάστρα κι αφήνουμε το καρβέλι να κρυώσει τελείως πάνω σε μεταλλική ή ξύλινη σχάρα.
Βγάζουμε με γάντια την γάστρα κι αφήνουμε το καρβέλι να κρυώσει τελείως πάνω σε μεταλλική ή ξύλινη σχάρα.
Καλή μας όρεξη!
ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΤΟ ΨΩΜΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ.ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ12 ΜΕ 18 ΩΡΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ Η ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ?ΜΑΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, σε μια γωνιά, σκεπασμένο με μία πετσετούλα. Μετά από 12 ώρες οι μύκητες θα έχουν κάνει την δουλειά που χρειάζεται. Μπορείς να δεις και το βίντεο για να πάρεις μια εικόνα του πώς θα είναι η μορφή του και η όλη διαδικασία.Καλή επιτυχία σου εύχομαι!
ΔιαγραφήΓειά σας. Το έφτιαξα το ψωμί. Ήταν πολύ νόστιμο και εύκολο. Έβαλα αλεύρι ολικής άλεσης και ήταν σαν ζυμωτο από φούρνο. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Μαρία, ευχαριστούμε για το σχόλιο και τα καλά λόγια!
Διαγραφή