RSS

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Πίνοντας ελληνικό κριθάρι

Εδώ και αρκετό καιρό ήθελα να γράψω ορισμένα πράγματα για την μπύρα, ένα από τα αγαπημένα μου ποτά. Έχοντας μία συλλογή πάνω από 300 (άδειων πλέον) μπουκαλιών μπύρας απ'όλο τον κόσμο, μπορώ να πω ότι γευστικά είναι ένα ποτό που ξεδιψά αλλά συνοδεύει γευστικά τα φαγητά, ενώ δεν είναι λίγες οι συνταγές που μπορούν να γίνουν με μπύρα! Αφορμή για την αναφορά στην μπύρα στάθηκε ένα πακέτο με μπύρες και σχετικό ενημερωτικό υλικό που στάλθηκε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της εταιρείας που έχει στραφεί στην 100% ελληνική παραγωγή βασικών προϊόντων της, τα οποία συγκεντρώνονται στο #12grbeers. 



Ας δούμε μια μικρή αναδρομή: Ένα από τα βασικότερα δημητριακά των αρχαίων Ελλήνων ήταν το κριθάρι. Σήμερα, τη χρήση του κριθαριού ως φαγώσιμο την έχει αντικαταστήσει το σιτάρι. Το κριθάρι χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για ζωοτροφές, λιγότερο για μαγειρική, βασική του όμως χρήση είναι η παραγωγή μπύρας.

Αναφορές για την παραγωγή μπύρας υπάρχουν από την αρχαία Αίγυπτο έως σήμερα. Η μπύρα (ή ζύθος) είναι από τα βασικά ποτά σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα προτιμάται κυρίως το καλοκαίρι και πίνεται δροσερή έως και παγωμένη. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αρκετά η κατανάλωσή της, εν μέρει λόγω της αύξησης των μικροζυθοποιίων και εν μέρει λόγω της αλλαγής πολιτικής των μεγάλων εταιρειών. Ανακατατάξεις έχουν συμβεί και σε επίπεδο εταιρειών, καθώς άλλες εταιρείες εξαγοράστηκαν, ενώ άλλες συγχωνεύονται. 

Μέσα σ'αυτό το τοπίο, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραμένει κυρίαρχος παίχτης, κάνοντας στροφή στην παραγωγή της και εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που έχει αρκετό ενδιαφέρον και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 μπίρες από την Ελλάδα και συνοδεύεται από το σύνθημα Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί - ένα μήνυμα με ιδιαίτερη απήχηση, καθώς στις εποχές που ζούμε αρκετές εταιρείες επιλέγουν να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά. 



Από το 2008, προ κρίσης, η εταιρεία έκανε την επιλογή να στραφεί στην παραγωγή προϊόντων της από πρώτες ύλες που παράγονται στη χώρα. Η ενέργεια συνοψίζεται στο Πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, που σημαίνει πρακτικά ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιλέγει να προμηθεύεται το κριθάρι για 12 από τις μάρκες της αποκλειστικά από έλληνες παραγωγούς. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα 100% εγχωρίως παραγόμενο προϊόν, που δίνει προστιθέμενη αξία στη χώρα και θέσεις εργασίας, ειδικά στον πολύπαθο πρωτογενή τομέα, καθώς η διαδρομή από το χωράφι στο ποτήρι μας είναι και αυτή 100% ελληνική! Μπύρες όπως η Amstel, η Heineken και η Fischer παράγονται με ελληνικό κριθάρι, εμφιαλώνονται σε μπουκάλια που παράγονται στη χώρα και διανέμονται αντίστοιχα μέχρι να φτάσουν στο ποτήρι μας. Η στροφή αυτή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα και σίγουρα ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής και τις καταναλωτικές απαιτήσεις για εγχωρίως παραγόμενα ποιοτικά προϊόντα.

ΥΓ Εκτός από την πόση, η μπύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική. Για παράδειγμα, την έχουμε χρησιμοποιήσει για να κάνουμε ψωμί με γραβιέρα και μουστάρδα, αλλά και κουρκούτι μπύρας που είναι πεντανόστιμο!

1 σχόλιο:

  1. ΥΓ: χρήσιμη και για λούσιμο μαλλιών! Θα θυμάστε το "μην την πιείτε... λουστείτε"... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή