RSS

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Συνταγή για κουλουράκια πρέτσελ

Συνταγή για ζεστά κουλουράκια πρέτσελ (Bretzel) για τα γεύματα του χειμώνα.

Υλικά
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1,5 κ.σ. ζάχαρη
  • 3/4 κ.γ.. αλάτι 
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2,5 κ.γ. μαγιά ξηρή - και μία κούπα χλιαρό νερό για να την διαλύσουμε
  • 1,5 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 4 κούπες νερό
  • αυγό για επάλειψη
  • αλάτι χοντρό για το τελείωμα
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό σε ένα μικρό δοχείο. Προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη για να την ενεργοποιήσουμε. Χρειάζεται περίπου 5 λεπτά. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, την ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Προσθέτουμε την μαγιά στο μείγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. 

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά με μία ώρα. 

Χωρίζουμε την ζύμη σε 12 μπαλάκια. κάνουμε το κάθε μπαλάκι λεπτό κορδόνι και σχηματίζουμε τα μπρέτσελ. Αν θέλουμε τα αφήνουμε λίγο να σταθούν. 

Σε κατσαρόλα βάζουμε 4 κούπες νερό να βράσει με την μαγειρική σόδα.

Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά ώστε να σιγοβράζει. Προσκετικά βυθίζουμε ένα ένα τα μπρέτσελ στο νερό με μία τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε περίπου 1 λεπτό στο νερό. 

Αφού κάνουν όλα το μπάνιο τους, περιμένουμε λίγο να κρυώσουν. Ανακατεύουμε το αυγό με ένα κουταλάκι γλυκού νερό και περνάμε μία στρώση στο κάθε ψωμάκι. 

Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Καλή μας όρεξη!