RSS

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Ζωμός λαχανικών

Η σημερινή συνταγή είναι λίγο ιδιάζουσα γιατί δεν αποτελεί ουσιαστικά φαγητό αλλά χρησιμοποιείται ως βάση για άλλα φαγητά. Πολλά φαγητά απαιτούν για τη συνταγή τους ζωμό λαχανικών. Υπάρχει ο εύκολος και ο πιο δύσκολος τρόπος να τον φτιάξει κανείς. Ο εύκολος είναι να τον αγοράσει έτοιμο από κάποιο σουπερμάρκετ. Ο άλλος είναι να τον κάνει ο ίδιος και να τον αποθηκεύσει στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Αφορμή στάθηκε συνταγή για παντζαρόσουπα που στείλανε την οποία θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.

Υλικά
2 ξερά κρεμμύδια
2 πράσα
1 καρότο
250 ml λευκό κρασί
ματσάκι μυρωδικών (σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι κτλ)
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Πλένουμε και κόβουμε τα υλικά μας σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 κούπες νερό και ρίχνουμε τα υλικά. Αφήνουμε να πάρουν βράση. Έπειτα χαμηλώνουμε με ανοιχτό καπάκι και υπολογίζουμε το νερό να έχει κατέβει περίπου στα 2/3 της αρχικής ποσότητας.
Ζωμός λαχανικών
Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε το ζουμί - αυτό ήταν το ζητούμενο εξαρχής. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τον ζωμό στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Διατηρείται αρκετό καιρό και σίγουρα έχει καλύτερη γεύση απ'το να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο!

ΥΓ Τα λαχανικά που περισσεύουν αρκετός κόσμος τα πετάει. Επειδή τα λυπήθηκα εξαρχής, έκανα τα εξής: πρόσθεσα στο αρχικό μείγμα μία επιπλέον κούπα νερό (5 κούπες δηλαδή). Στο μείγμα έριξα και 2 πατάτες χοντροκομμένες. Όταν σούρωσα τα λαχανικά κράτησα και λίγο νερό και έτσι είχα για μεσημεριανό μία ωραιότατη σούπα λαχανικών! Υπερβιταμίνωση κανονική! Τον υπόλοιπο ζωμό τον φύλαξα για την παντζαρόσουπα.

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Μοσχάρι κοκκινιστό

Μία συνταγή που μπορεί να φαίνεται δύσκολη, στην πράξη όμως δεν είναι τόσο.

Υλικά
600 γρ μοσχάρι κομμένα σε μεγάλα κομμάτι
1/2  pummaro
1 κρεμμύδι μεγάλο
μισή πιπεριά
λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 ξύλο κανέλλα*

Ξεπλένουμε το μοσχάρι και στο σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε στην κατσαρόλα λάδι και το ζεσταίνουμε λίγο. Μετά ρίχνουμε το κρέας και το γυρίζουμε μέχρι να ροδίσει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα ρίχνουμε στο κρέας. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, κατεβάζουμε στο 4/12 (ανάλογα την κουζίνα) και κλείνουμε την κατσαρόλα για μία ώρα περίπου. Ενδιάμεσα ελέγχουμε διαρκώς μήπως τελειώσει το νερό.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε λίγο την φωτιά και ρίχνουμε το pummaro. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε φρέσκια ντομάτα. Προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
*Αν θέλουμε, βάζουμε και ένα ξύλο κανέλλα για να δώσει πιο έντονη γεύση.
Κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Επειδή το μοσχάρι είναι γενικά σκληρό κρέας, αφήνουμε να βράσει για άλλα 3/4 της ώρας περίπου. Αν δεν έχει πήξει η σάλτσα, το αφήνουμε ανοιχτό να βράσει για λίγο.
DSCN1695
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι.
DSCN1694
Καλή μας όρεξη!
DSCN1696

ΥΓ Μυστικάκι από την ζουζούνα: βάζουμε μαζί με το πουμαρό, 1 κουταλιά γλυκού, αραιωμένο σε  νερό, πελτέ και αν βάλουμε φρέσκια ντοματούλα, βάζουμε και 1 κουτ. γλυκού ζαχαρίτσα...γιατί η ντοματούλα απο φυσικού της "ξυνίζει". Ευχαριστούμε ζουζούνα!