RSS

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Πράσινη σαλάτα με ρόδι

Κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα προϊόντα της. Άλλη εποχή είναι βασίλισσα η μελιτζάνα, άλλη η ντομάτα και ούτω καθεξής. Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τα φρούτα. Οι παλιότεροι ήξεραν να εκμεταλλεύονται τα εποχιακά προϊόντα, καθώς δεν υπήρχαν σε μεγάλη άνθιση τα θερμοκήπια, οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας και φυσικά ούτε τα σουπερμάρκετς με την αφθονία απ'όλο τον κόσμο. Το να επιλέγουμε εποχιακά είδη έχει πολλαπλά οφέλη, αφενός γιατί έτσι προσλαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, αφετέρου ενισχύουμε κυρίως τα τοπικά προϊόντα, ενώ δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον λόγω των μεταφορικών-εισαγωγών από μακρινές χώρες.

Χρησιμοποιώντας υλικά, κυρίως της εποχής, μπορούμε να φτιάξουμε απλές και γρήγορες σαλάτες. Σημερινή επιλογή μία πράσινη σαλάτα με ρόδι. Το ρόδι δεν είναι γλυκό φρούτο, όπως συνήθως νομίζουμε. Αφήνει μία ελαφριά ξινή ή πικρή γεύση στο στόμα, γι αυτό χρειάζεται να το γλυκάνουμε λίγο. Η λιαστή ντομάτα δεν είναι προϊόν της εποχής, αλλά αποτελεί ένα από τα μυστικά της παλιάς κουζίνας που πρόσφατα έχει αναδεχτεί πάλι ως "γκουρμέ".

Υλικά
1 μαρούλι (πράσινο ή κόκκινο ή ανάμεικτο για χρώμα)
1 πράσο
1 κούπα ρόδια
λιαστή ντομάτα
προαιρετικά κάποιο κρεμώδες τυρί (πχ κατίκι Δομοκού)
σάλτσα (χτυπάμε λάδι, βαλσάμικο ξύδι, λίγο μέλι, λίγο γιαούρτι)

Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, το οποίο χρησιμοποιούμε ως βάση. Προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο. Περιμετρικά τοποθετούμε τις λιαστές ντομάτες κομμένες στα 2 ή στα 4.
Στο κέντρο της σαλάτας βάζουμε τα ρόδια. Αν βάλουμε τυρί, ρίχνουμε τα ρόδια από πάνω.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι #foodblogging #recipe #Christmas #salad #pomegranate
Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου