RSS

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Απλή ψαρόσουπα αυγολέμονο

Το κρύο ακόμη κρατάει, οπότε οι σούπες είναι ένας ωραίος τρόπος να χορτάσουμε και να ζεσταθούμε. Αν βαρεθήκαμε το κρέας, η ψαρόσουπα είναι μία ωραία εναλλακτική, ενώ ανάλογα με την επιλογή ψαριού μπορεί να αποδειχτεί και σχετικά οικονομική. Μία επίσκεψη στο ψαράδικο της γειτονιάς μπορεί να βοηθήσει. Εάν δε θέλουμε να φάμε το ψάρι αλλά μόνο τη σούπα, μπορούμε να πάρουμε ένα κεφάλι από μεγάλο ψάρι (πχ ροφός) - θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του! Η έμπνευση για τη συνταγή είναι από τις Συνταγές της καρδιάς.

Υλικά για 2 άτομα
700 περίπου γρ. φρέσκο μπακαλιάρο
3-4 μέτριες πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
2 καρότα
σέλινο (όσο μας αρέσει)
1 ντομάτα (προαιρετικά)
μερικοί κόκκοι μπαχάρι
1 φλυτζάνι ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
2 χούφτες ρύζι (προαιρετικά)

Αυγολέμονο
1 αυγό
1-2 λεμόνια

Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας καθαρίσει το ψάρι από εντόσθια. Κόβουμε το ψάρι σε μεγάλα κομμάτια (στα 2 ή στα 3), το βάζουμε σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να βράσει για 10'.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το σκεπάζουμε σε ένα μπωλ και σουρώνουμε τον ζωμό. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό.

Αφού τα πλύνουμε, κόβουμε πατάτες και καρότα σε μεγάλα κομμάτια, ενώ τα κρεμμύδια στα 2. Ψιλοκόβουμε το σέλινο. Αν θέλουμε ντομάτα, την περνάμε στον τρίφτη.

Fish soup on the way #fish #foodblogging #soup #recipe #fishsoup

Βράζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τον ζωμό για μισή ώρα, αφού έχουμε προσθέσει αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και λάδι. Μετά τη μισή ώρα, βάζουμε τα λαχανικά σε πιατέλα. Αν θέλουμε και ρύζι στη σούπα, το ρίχνουμε και το αφήνουμε για περίπου 10'.

Χτυπάμε αρχικά το ασπράδι του αυγού. Κατόπιν προσθέτουμε τον κρόκο και έπειτα σταδιακά το χυμό από το λεμόνι. Αραιώνουμε με λίγο ζωμό, χτυπάμε ξανά και προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το ζωμό σιγά-σιγά, ανακατεύοντας για να μην κόψει.

Σερβίρουμε ζωμό, λαχανικά και ψάρι χωριστά, ώστε ο καθένας να διαλέξει ποια κομμάτια του αρέσουν περισσότερο. Καλή μας όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου