RSS

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Κέικ κολοκύθας με καρύδια

Γνώριμα υλικά σε μια ιδιαίτερη συνταγή. 'Ενα πεντανόστιμο κέικ με κολοκύθα της εποχής, που μπορούμε ωστόσο να φτιάξουμε όλο τον χρόνο, εφόσον έχουμε φροντίσει να αποθηκεύσουμε και να διατηρήσουμε την κολοκύθα στην κατάψυξη (δες εδώ πώς).

Υλικά
5 αυγά
600 γρ. κολοκύθα
200 γρ. καρύδια
500 γρ. αλεύρι
400 γρ. ζάχαρη
200 ml ελαιόλαδο
100 γρ. σταφίδες
1 βανίλια
1 μπέικιν
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. αλάτι
βούτυρο για το ταψάκι
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα


Τρίβουμε την κολοκύθα στο μπλέντερ.

Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών από τον κρόκο και χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουνε μαρέγκα.

Τους κρόκους τους βάζουμε σε ένα μπολ και μαζί με την βανίλια, την ζάχαρη, το λάδι και την κανέλα χτυπάμε καλά στο μίξερ. Έπειτα προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι, τα αλεσμένα καρύδια και τις σταφίδες. Τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα ενώ συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ.

Τέλος, προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.

Σε βουτυρωμένο ταψί ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.


Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και καλή μας όρεξη! 

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο

Ένα σχετικά απλό και γευστικό φαγητό, που ταιριάζει τόσο σαν ορεκτικό όσο και σαν κυρίως, για όσους θέλουν να αποφύγουν το κρέας αλλά και το τηγάνι.

Υλικά
1/2 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. αλεύρι
1 αυγό
300 γρ. τυρί (φέτα και κίτρινα τυριά ανάμεικτα)
3 κ.σ. λάδι
ρίγανη, μαιντανό, άνηθο, δυόσμο
αλάτι, πιπέρι

Στίβουμε το κολοκυθάκι από τα νερά του και το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Αν θέλουμε τους κολοκυθοκεφτέδες πιο ζουμερούς, τους πλάθουμε λίγο πιο χοντρούς, εναλλακτικά τους κάνουμε λεπτούς και ξεροψημένους.

Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 40 λεπτά).

Καλή μας όρεξη!

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Κεφτεδάκια ζουμερά στο τηγάνι

Σαν τα κεφτεδάκια της γιαγιάς στο χωριό, δεν έχει. Μπορούμε όμως και μεις να δοκιμάσουμε να πλησιάσουμε σε αυτά τα χρόνια εμπειρίας, απλά και γρήγορα.

Υλικά
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 φέτες ψωμί μπαγάτικο, βρεγμένο και καλά στυμμένο
1/2 κιλό κιμά ανάμικτο
2 αυγά
1/4 κούπας λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ. γ. ρίγανη
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα


Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα παραπάνω υλικά.




Βάζουμε το μείγμα για μισή ώρα να σταθεί στο ψυγείο.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε ότι μέγεθος επιθυμούμε, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν αλλά να μην καούν.


Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Πικάντικα παξιμάδια από μπαγιάτικο ψωμί


Για περιόδους λιτότητας. Εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο ότι έχει περισσέψει και δεν είναι πια τόσο φρέσκο.

Υλικά
Μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι, κόκκινο πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και την κάθε φέτα σε μικρά κομμάτια/λωρίδες.



Το βάζουμε σε ένα ταψί και ρίχνουμε λάδι, ενώ πασπαλίζουμε με αλάτι, ρίγανη και κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια να πάει παντού το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (στους 120) για πάνω από μία ώρα ώστε να γίνουν τραγανά αλλά να μην στεγνώσουν.


Καλή μας όρεξη!