Ξεκινάμε τις αναρτήσεις με την πρώτη μας κοινή απόπειρα ζαχαροπλαστικής. Και λέω κοινή απόπειρα γιατί την συνταγή μου την έδωσε το λαχανάκι, ενώ η εκτέλεση ήταν δια χειρός kitsosmitsos. Πρόκειται για μία απλή σχετικά συνταγή που δύσκολα θα αποτύχει!
Υλικά
100 gr βιτάμ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα
4-5 μήλα σκληρά
100 gr βιτάμ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα
4-5 μήλα σκληρά
Υλικά για παντεσπάνι
4 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι*
1 κουταλιά σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ*
1 βανίλια
4 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι*
1 κουταλιά σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ*
1 βανίλια
*εναλλακτικά, μπορεί κανείς αντί για αλεύρι και μπέικιν πάουντερ να χρησιμοποιήσει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, φαρινάπ για παράδειγμα
Προφανώς χρειαζόμαστε μίξερ και φούρνο.
Για το παντεσπάνι χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ ξεκινώντας από τα αυγά, προσθέτοντας όταν χτυπηθούν την ζάχαρη, έπειτα το αλεύρι και στο τέλος την βανίλια. Προσοχή να μην φάτε το μίγμα όπως κάναμε μικροί.
Πρώτα κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες. Είναι ίσως το κομμάτι που θα μας πάρει την περισσότερη ώρα. Εκείνη την ώρα προθερμαίνουμε και τον φούρνο για 30' περίπου.
Λιώνουμε το βιτάμ (το ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι) και το ρίχνουμε στην φόρμα για να μην κολλήσει αργότερα η μηλόπιτα. Βάζουμε από πάνω ζάχαρη, κανέλα και τα κομμένα μήλα.
Έπειτα περιχύνουμε με το μείγμα για το παντεσπάνι. Το ψήνουμε για 30' περίπου στους 180 βαθμούς. Οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες εξαρτώνται πάντα από τον φούρνο που έχουμε. Για να δούμε αν είναι έτοιμο τότε ελέγχουμε αρχικά οπτικά και κατόπιν βυθίζουμε ένα μαχαίρι και αν δεν υπάρχουν υπολείμματα ζύμης πάνω του είναι έτοιμο! Το αναποδογυρίζουμε αμέσως όσο είναι ζεστό.
Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη. Ιδού τα αποτελέσματα από την πρώτη απόπειρα. Καλή μας όρεξη!
Το γλυκό είναι για το καλωσόρισμα! Καλή αρχή λοιπόν!
ΥΓ Συνολικός χρόνος παρασκευής περίπου 1 ώρα. Στο τέλος, μην ξεχάσετε το υλικό που έχει περισσέψει από το παντεσπάνι. Παιδικές αμαρτωλές συνήθειες...
Ααααα, αρχίσαμε, μπράβο, μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε η θεία να συμπληρώσει κάτι τις !
Την τάρτα αυτή την λένε tarte Tatin (τάρτ τατέν). Την έφτιαχναν οι αδελφές Τatin τρείς τον αριθμό στην βόρεια Γαλλία, δεν θυμαμαι και που ακριβώς, θα σας γελάσω... στο εστιατόριό τους. Μια φορά η μία ΄την έκαψε και την αναποδογύρισε, την διόρθωσε και την σερβίρισε. Ετσι έμεινε η ονομασία και απο τότε χρησιμοποιούμε και άλλο φρούτο εκτός απο τα βερύκοκά τους (νομίζω, θα το δω και θα σας πω).
συγνώμη που έχω ελλείψεις, με την πρώτη σκέψη. Εχει το εμενταλ τρύπες?
Γιατί το μυαλό μου έχει !
Γλυκιά αρχή :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία φαίνεται. Και η γκρίζα διαφήμιση στη 2η φωτο καλή είναι lol
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι την ήθελα αυτή τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση έχω μόνο: 100gr βούτυρο και όλο το ρίχνουμε στη φόρμα; Επίσης ένα ολόκληρο φλιτζάνι ζάχαρη;
Α!! Αγαπητέ ΚίτσεΜήτσε, εννοείται ότι τρώμε το μίγμα! Αυτό έλειπε να ξεχάσουμε τις παιδικές μας συνήθειες!!
Φιλιά
Τρελοτουρίστρια
θα μας ανέβει το ζάχαρο ρε παιδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται τέλειο.. φαντάζομαι πώς θα είναι να το τρως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση: Αντι για ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί γλυκαντικό;!
Φιλάκια πολλά!!! :)
Να το προσέξεις φίλε αυτό με την μαγειρική και τις συνταγές....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, και τόσα χρόνια δεν φάγαμε καμιά τέτοια λιχουδιά από τα χεράκια σου...Why?????
Κάνε και μια βόλτα από τα δικά μας λημέρια...If you know whatta mean...:-)
@ZH Τώρα μου την ξαναβάρεσε, τι να κάνουμε. Πείτε μου μέρα και μαγειρεύω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχω μάθει τα λημέρια, μην ανησυχείς!
@Dreamy cloud Δεν έχω βάλει γλυκαντικό, έχω βάλει όμως λιγότερη ζάχαρη. Δηλαδή μισή και μισή κούπα. Μια χαρά γίνεται και έτσι!
@ασκαρδαμυκτί Μηλόπιτα είναι ωρέ, φρούτα έχει μέσα :-)
Υγιεινό γλυκό.
@τρελοτουρίστρια Την πρώτη φορά έβαλα όντως μία κούπα ζάχαρη. Τις επόμενες προοδευτικά την μείωνα. Την τελευταία φορά έβαλα μισή και μισή και πάλι μια χαρά βγήκε!
Δοκίμασέ το και όπως σου βγει.
Ναι, 100 γρ βούτυρο που το αλοίφουμε στην φόρμα.
Όσο για το μίγμα, μιαμ-μιαμ!
Φιλιά
@exitmusician Μετά το πρόσεξα! Και λέω και γω, τι γκρίζα διαφήμιση έκανα! Χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή όρεξη!
@diva Να'σαι καλά! Είπαμε, για το καλωσόρισμα!
@ζουζούνα Μια χαρά, τώρα έχουμε και τα ιστορικά μας στοιχεία!
Οι αδερφές Tatin είναι κάτι σαν τις δικές μας αδερφές Τατά;
Ώστε γίνεται και με άλλα φρούτα, ε; Χμμμ. Με προβλημάτισες τώρα μήπως αρχίσω τίποτε πειράματα!
Φιλιά και καλημέρα :-)
Suuuper!! Καλή αρχή και σε σας λοιπον! Απλά εγώ να κάνω τη μανούλα και να σας πω να μην τρώτε πότε το μείγμα που απομένει γιατί έχει ωμά αυγά! ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ εκτός κι αν οι κοτούλα είναι έξω από την πόρτα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Καλησπέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία, καλή αρχή!
Να ανεβάζετε και φαγητά απλά, να μπορούμε και εμείς οι...περιορισμένων δυνατοτήτων να τα δοκιμάζουμε.
Ααα, βλέπω το κατέχετε όντως! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήBy far ο καλύτερος τύπος μηλόπιτας θα έλεγα. Μερικές επιφυλάξεις όσον αφορά στο κατά πόσο είναι καλύτερη ή απλά ισάξια της γαλλικής τάρτας μήλου!
Πού το διάβασα δε θυμάμαι, καθότι το alzheimer...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚέικ, παντεσπάνι κλπ ανάλογα γλυκούδια, μπαίνουν στο φούρνο χαμηλά ώστε η επιφάνεια τους να είναι στη μέση του φούρνου. Σε αντίθεση με κουλουράκια κλπ που μπαίνουν στη μέση.
Δε ξέρω το γιατί αλλά μια δοκιμή θα δείξει του λόγου το αληθές...
Οι Τατά δεν ξέρω ποιές ήταν... ομολογώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Tatin την έφτιαχναν με ροδάκινα τελικά.
Nα δοκιμάσεις, με άλλα φρούτα γιατί όχι. Και ύστερα θα σου στείλω και μια αλμυρή!!!!
***τιπ
Και αν βάλετε κάτω μαύρη ζάχαρη χοντρή, στο ταψάκι, έχει μια μελωμένη γεύση αλλιώτικη....
merci.
@Dreamy Cloud: Επειδή στόχος μας είναι να καραμελώσει η ζάχαρη πάνω στα μήλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γλυκαντικό, γιατι δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Τέτοιου είδους γλυκά (όπως και καζάν ντιπί, κρεμ μπρουλε) δυστυχώς θέλουν ζάχαρη. Για καλύτερα αποτελέσματα προτείνω τη μαύρη ζάχαρη
ΑπάντησηΔιαγραφή@Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα: Τώρα πρόσεξα πως λες και συ για μαύρη ζάχαρη! χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροχώρα στο επόμενο,θέλω νάμαι ειλικρινής,η μηλόπιτα δεν αγγίζει τα γούστα μου,περιμένω,αντε καλα μαγειρέματα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@vad Σου'ρχεται, σου'ρχεται!
ΑπάντησηΔιαγραφή@jamanfou Χρήσιμη πληροφορία! Να'σαι καλά!
@darthiir the abban Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε τους Γάλλους σεφ. Τα λέμε σε κανένα μήνα! Χαχα!
@pan Τα περισσότερα απλά θα είναι! Μη νομίζεις και γω πρόσφατα το ξεκίνησα το άθλημα!
@live2ski Είναι όμως νόστιμο το άτιμο! Άσε που η ζάχαρη σκοτώνει τα μικρόβια! Χεχε!
Τις ακούμε τις μανούλες, ξέρουν τι λένε!
μμμμμμμμμμμμ σάλιωσα την οθώνη λίγο.. ευκαιρία να την καθαρίσω.. :):)
ΑπάντησηΔιαγραφήαντε καλή αρχή παιδιά :):)
Yπέροχο το πρώτο κέρασμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε που θυμάμαι πόσα χρόνια την κάνω αυτή τη μηλόπιτα, all time classic!
Ποτέ δεν την βαριούνται!
Θα σου πω και ένα κόλπο που κάνω, πριν τοποθετήσω τα κομμένα μήλα πάνω από την κανελοζάχαρη, τρίβω ένα ολόκληρο μήλο μέσα στην φόρμα και "μελώνει" πιο όμορφα το γλυκό!
Καλή βδομάδα με πολλές νοστιμιές εύχομαι!
Παιδιά το έφτιαξα το απόγευμα! Είναι τέλειο, αν και δε μου καλοφούσκωσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Τρελοτουρίστρια
Ωραία συνταγή...Και η μηλόπιτα φαίνεται υπέροχη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή βδομάδα...
Καλή αρχή βρε παιδιά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@κούλπα Αυτή είναι παράπλευρη απώλεια! Χεχε! Δεν ευθυνόμαστε για τυχόν παρενέργειες!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Έλενα Ευχαριστούμε για το μικρό μυστικό! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!
@τρελοτουρίστρια Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά ρε!
Αν έβγαλες καμιά φωτογραφία, στείλε μας να την ανεβάσουμε!
@artanis Ωραία και εύκολη. Το παλεύουμε :-)
Φιλιά
@γλαύκη Ευχαριστούμε! Να'σαι καλά!
Καλη -γλυκειά-αρχή στον ..λαχανόκιτσο! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ η Μηλόπιτα που σού'χα στείλει??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έμαθες απ'έξω βλέπω μπράβο!
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλο φρούτο κομπόστας και να την κάνεις τάρτα Ανανά ή Ροδάκινο!
@Katerina ante portas Χωρίς γλυκό τι θα ήτανε; Χεχε!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ζουζού Η μηλόπιτα που την μέρα που μου την έστειλες την είχα κάνει ήδη! Χεχε!
Κάτι θα κάνουμε επιπλέον, μην ανησυχείς!
Και σύντομα να μας στείλεις καμιά συνταγή, ε;
ekana tin suntagi k ta mila eksafanistikan mesa sti zimi... :(
ΑπάντησηΔιαγραφή