RSS

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Αναποδογυριστή μηλόπιτα

Ξεκινάμε τις αναρτήσεις με την πρώτη μας κοινή απόπειρα ζαχαροπλαστικής. Και λέω κοινή απόπειρα γιατί την συνταγή μου την έδωσε το λαχανάκι, ενώ η εκτέλεση ήταν δια χειρός kitsosmitsos. Πρόκειται για μία απλή σχετικά συνταγή που δύσκολα θα αποτύχει!

Υλικά
100 gr βιτάμ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα
4-5 μήλα σκληρά

Υλικά για παντεσπάνι
4 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι*
1 κουταλιά σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ*
1 βανίλια

*εναλλακτικά, μπορεί κανείς αντί για αλεύρι και μπέικιν πάουντερ να χρησιμοποιήσει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, φαρινάπ για παράδειγμα
Προφανώς χρειαζόμαστε μίξερ και φούρνο.

Για το παντεσπάνι χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ ξεκινώντας από τα αυγά, προσθέτοντας όταν χτυπηθούν την ζάχαρη, έπειτα το αλεύρι και στο τέλος την βανίλια. Προσοχή να μην φάτε το μίγμα όπως κάναμε μικροί.
Πρώτα κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες. Είναι ίσως το κομμάτι που θα μας πάρει την περισσότερη ώρα. Εκείνη την ώρα προθερμαίνουμε και τον φούρνο για 30' περίπου.
Λιώνουμε το βιτάμ (το ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι) και το ρίχνουμε στην φόρμα για να μην κολλήσει αργότερα η μηλόπιτα. Βάζουμε από πάνω ζάχαρη, κανέλα και τα κομμένα μήλα.
Έπειτα περιχύνουμε με το μείγμα για το παντεσπάνι. Το ψήνουμε για 30' περίπου στους 180 βαθμούς. Οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες εξαρτώνται πάντα από τον φούρνο που έχουμε. Για να δούμε αν είναι έτοιμο τότε ελέγχουμε αρχικά οπτικά και κατόπιν βυθίζουμε ένα μαχαίρι και αν δεν υπάρχουν υπολείμματα ζύμης πάνω του είναι έτοιμο! Το αναποδογυρίζουμε αμέσως όσο είναι ζεστό.

Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη. Ιδού τα αποτελέσματα από την πρώτη απόπειρα. Καλή μας όρεξη!
Αναποδογυριστή μηλόπιτα
Αναποδογυριστή μηλόπιτα
Το γλυκό είναι για το καλωσόρισμα! Καλή αρχή λοιπόν!

ΥΓ Συνολικός χρόνος παρασκευής περίπου 1 ώρα. Στο τέλος, μην ξεχάσετε το υλικό που έχει περισσέψει από το παντεσπάνι. Παιδικές αμαρτωλές συνήθειες...

29 σχόλια:

  1. Ααααα, αρχίσαμε, μπράβο, μπράβο.
    Αντε η θεία να συμπληρώσει κάτι τις !
    Την τάρτα αυτή την λένε tarte Tatin (τάρτ τατέν). Την έφτιαχναν οι αδελφές Τatin τρείς τον αριθμό στην βόρεια Γαλλία, δεν θυμαμαι και που ακριβώς, θα σας γελάσω... στο εστιατόριό τους. Μια φορά η μία ΄την έκαψε και την αναποδογύρισε, την διόρθωσε και την σερβίρισε. Ετσι έμεινε η ονομασία και απο τότε χρησιμοποιούμε και άλλο φρούτο εκτός απο τα βερύκοκά τους (νομίζω, θα το δω και θα σας πω).
    συγνώμη που έχω ελλείψεις, με την πρώτη σκέψη. Εχει το εμενταλ τρύπες?
    Γιατί το μυαλό μου έχει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία φαίνεται. Και η γκρίζα διαφήμιση στη 2η φωτο καλή είναι lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και την ήθελα αυτή τη συνταγή!
    Μια ερώτηση έχω μόνο: 100gr βούτυρο και όλο το ρίχνουμε στη φόρμα; Επίσης ένα ολόκληρο φλιτζάνι ζάχαρη;
    Α!! Αγαπητέ ΚίτσεΜήτσε, εννοείται ότι τρώμε το μίγμα! Αυτό έλειπε να ξεχάσουμε τις παιδικές μας συνήθειες!!
    Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται τέλειο.. φαντάζομαι πώς θα είναι να το τρως!!
    Μια ερώτηση: Αντι για ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί γλυκαντικό;!
    Φιλάκια πολλά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να το προσέξεις φίλε αυτό με την μαγειρική και τις συνταγές....
    Α, και τόσα χρόνια δεν φάγαμε καμιά τέτοια λιχουδιά από τα χεράκια σου...Why?????
    Κάνε και μια βόλτα από τα δικά μας λημέρια...If you know whatta mean...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ZH Τώρα μου την ξαναβάρεσε, τι να κάνουμε. Πείτε μου μέρα και μαγειρεύω.
    Τα έχω μάθει τα λημέρια, μην ανησυχείς!

    @Dreamy cloud Δεν έχω βάλει γλυκαντικό, έχω βάλει όμως λιγότερη ζάχαρη. Δηλαδή μισή και μισή κούπα. Μια χαρά γίνεται και έτσι!

    @ασκαρδαμυκτί Μηλόπιτα είναι ωρέ, φρούτα έχει μέσα :-)
    Υγιεινό γλυκό.

    @τρελοτουρίστρια Την πρώτη φορά έβαλα όντως μία κούπα ζάχαρη. Τις επόμενες προοδευτικά την μείωνα. Την τελευταία φορά έβαλα μισή και μισή και πάλι μια χαρά βγήκε!
    Δοκίμασέ το και όπως σου βγει.
    Ναι, 100 γρ βούτυρο που το αλοίφουμε στην φόρμα.
    Όσο για το μίγμα, μιαμ-μιαμ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @exitmusician Μετά το πρόσεξα! Και λέω και γω, τι γκρίζα διαφήμιση έκανα! Χαχαχα!
    Καλή όρεξη!

    @diva Να'σαι καλά! Είπαμε, για το καλωσόρισμα!

    @ζουζούνα Μια χαρά, τώρα έχουμε και τα ιστορικά μας στοιχεία!
    Οι αδερφές Tatin είναι κάτι σαν τις δικές μας αδερφές Τατά;
    Ώστε γίνεται και με άλλα φρούτα, ε; Χμμμ. Με προβλημάτισες τώρα μήπως αρχίσω τίποτε πειράματα!
    Φιλιά και καλημέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Suuuper!! Καλή αρχή και σε σας λοιπον! Απλά εγώ να κάνω τη μανούλα και να σας πω να μην τρώτε πότε το μείγμα που απομένει γιατί έχει ωμά αυγά! ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ εκτός κι αν οι κοτούλα είναι έξω από την πόρτα σας!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρες!

    Ωραία, καλή αρχή!

    Να ανεβάζετε και φαγητά απλά, να μπορούμε και εμείς οι...περιορισμένων δυνατοτήτων να τα δοκιμάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ααα, βλέπω το κατέχετε όντως! :)
    By far ο καλύτερος τύπος μηλόπιτας θα έλεγα. Μερικές επιφυλάξεις όσον αφορά στο κατά πόσο είναι καλύτερη ή απλά ισάξια της γαλλικής τάρτας μήλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πού το διάβασα δε θυμάμαι, καθότι το alzheimer...
    Κέικ, παντεσπάνι κλπ ανάλογα γλυκούδια, μπαίνουν στο φούρνο χαμηλά ώστε η επιφάνεια τους να είναι στη μέση του φούρνου. Σε αντίθεση με κουλουράκια κλπ που μπαίνουν στη μέση.
    Δε ξέρω το γιατί αλλά μια δοκιμή θα δείξει του λόγου το αληθές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι Τατά δεν ξέρω ποιές ήταν... ομολογώ...
    Οι Tatin την έφτιαχναν με ροδάκινα τελικά.
    Nα δοκιμάσεις, με άλλα φρούτα γιατί όχι. Και ύστερα θα σου στείλω και μια αλμυρή!!!!

    ***τιπ
    Και αν βάλετε κάτω μαύρη ζάχαρη χοντρή, στο ταψάκι, έχει μια μελωμένη γεύση αλλιώτικη....
    merci.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Dreamy Cloud: Επειδή στόχος μας είναι να καραμελώσει η ζάχαρη πάνω στα μήλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γλυκαντικό, γιατι δεν έχει αυτή την ιδιότητα. Τέτοιου είδους γλυκά (όπως και καζάν ντιπί, κρεμ μπρουλε) δυστυχώς θέλουν ζάχαρη. Για καλύτερα αποτελέσματα προτείνω τη μαύρη ζάχαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα: Τώρα πρόσεξα πως λες και συ για μαύρη ζάχαρη! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προχώρα στο επόμενο,θέλω νάμαι ειλικρινής,η μηλόπιτα δεν αγγίζει τα γούστα μου,περιμένω,αντε καλα μαγειρέματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @vad Σου'ρχεται, σου'ρχεται!

    @jamanfou Χρήσιμη πληροφορία! Να'σαι καλά!

    @darthiir the abban Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε τους Γάλλους σεφ. Τα λέμε σε κανένα μήνα! Χαχα!

    @pan Τα περισσότερα απλά θα είναι! Μη νομίζεις και γω πρόσφατα το ξεκίνησα το άθλημα!

    @live2ski Είναι όμως νόστιμο το άτιμο! Άσε που η ζάχαρη σκοτώνει τα μικρόβια! Χεχε!
    Τις ακούμε τις μανούλες, ξέρουν τι λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μμμμμμμμμμμμ σάλιωσα την οθώνη λίγο.. ευκαιρία να την καθαρίσω.. :):)
    αντε καλή αρχή παιδιά :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Yπέροχο το πρώτο κέρασμα!!
    Ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια την κάνω αυτή τη μηλόπιτα, all time classic!
    Ποτέ δεν την βαριούνται!
    Θα σου πω και ένα κόλπο που κάνω, πριν τοποθετήσω τα κομμένα μήλα πάνω από την κανελοζάχαρη, τρίβω ένα ολόκληρο μήλο μέσα στην φόρμα και "μελώνει" πιο όμορφα το γλυκό!
    Καλή βδομάδα με πολλές νοστιμιές εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παιδιά το έφτιαξα το απόγευμα! Είναι τέλειο, αν και δε μου καλοφούσκωσε!
    Φιλιά!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ωραία συνταγή...Και η μηλόπιτα φαίνεται υπέροχη...
    Καλημέρα και καλή βδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @κούλπα Αυτή είναι παράπλευρη απώλεια! Χεχε! Δεν ευθυνόμαστε για τυχόν παρενέργειες!

    @Έλενα Ευχαριστούμε για το μικρό μυστικό! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!

    @τρελοτουρίστρια Χαίρομαι που σου άρεσε! Φιλιά ρε!
    Αν έβγαλες καμιά φωτογραφία, στείλε μας να την ανεβάσουμε!

    @artanis Ωραία και εύκολη. Το παλεύουμε :-)
    Φιλιά

    @γλαύκη Ευχαριστούμε! Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλη -γλυκειά-αρχή στον ..λαχανόκιτσο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλέ η Μηλόπιτα που σού'χα στείλει??
    Την έμαθες απ'έξω βλέπω μπράβο!
    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλο φρούτο κομπόστας και να την κάνεις τάρτα Ανανά ή Ροδάκινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Katerina ante portas Χωρίς γλυκό τι θα ήτανε; Χεχε!

    @ζουζού Η μηλόπιτα που την μέρα που μου την έστειλες την είχα κάνει ήδη! Χεχε!
    Κάτι θα κάνουμε επιπλέον, μην ανησυχείς!
    Και σύντομα να μας στείλεις καμιά συνταγή, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ekana tin suntagi k ta mila eksafanistikan mesa sti zimi... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή