Ο ελληνικός καφές, ειδικά όταν είναι φρεσκοκομμένος, έχει ιδιαίτερο άρωμα. Ακόμη και όσοι δεν τον πίνουν, ομολογούν ότι η μυρωδιά που αναδύεται από ένα σακουλάκι ελληνικό καφέ είναι σίγουρα ιδιαίτερη. Η συνηθισμένη του χρήση είναι να τον πιείς στο ποτήρι... Υπάρχουν όμως και άλλες χρήσεις;
Συχνά-πυκνά τα ψυγεία μας γεμίζουν μυρωδιές είτε από φαγητά είτε γενικότερα. Μυρωδιές που δύσκολα φεύγουν καθότι είναι ελαφρώς αντιοικονομικό και αντιοικολογικό να έχουμε την πόρτα ανοιχτή να αερίζεται. Ένα σακουλάκι ελληνικό καφέ στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει. Έχει την ιδιότητα να ελαχιστοποιεί τις μυρωδιές. Τώρα πώς ακριβώς γίνεται αυτό δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια. Εφαρμόστε το πάντως.
Επίσης, όταν κόβουμε κρεμμύδια, σκόρδα κτλ τα χέρια μας έχουν την τάση να μυρίζουν όσο και αν τα πλένουμε. Τρίβοντας τα χέρια μας με μια πρέζα ελληνικό καφέ, η κρεμμυδίλα απομακρύνεται. Η ιδιαιτερότητα της μυρωδιάς του καφέ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιϊα. Οι αισθητήρες της μύτης μετά από 2-3 αρώματα δεν μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν τις διαφορές. Οπότε μετά από τρεις εναλλαγές οι ειδικοί ουδετεροποιούν τις μυρωδιές μυρίζοντας για μερικά δευτερόλεπτα κομμένο καφέ! Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει αν έχουμε την αίσθηση έντονης μυρωδιάς χωρίς προφανή αιτία. Μυρίστε άφοβα!
Τέλος, το ίζημα (κατακάθι) που περισσεύει από τον ελληνικό καφέ αποτελεί πρώτης τάξης λίπασμα. Γι αυτό λοιπόν αδειάστε το στις γλάστρες σας αντί για τον νεροχύτη.
Αυτά για τις επιπλέον χρήσεις του ελληνικού καφέ. Αν έχετε να προσθέσετε κάποια, ευπρόσδεκτοι!
ΥΓ Για την προέλευση του καφέ ερίζουν χώρες. Στην Τουρκία λέγεται τούρκικος, εδώ ελληνικός, στην Κύπρο κυπριακός, στην Αίγυπτο αραβικός και πάει λέγοντας. Το θέμα δεν είναι πως θα τον πεις, αλλά πώς θα τον πιεις...
Αυτό με την κρεμμυδίλα και τον καφέ δεν το ξερα! Ήξερα ομως ότι φεύγει αν πλύνεις τα χέρια σου μαζί με ένα μεταλλικό μαχαίρι (με προσοχή δλδ μη θρηνήσουμε και κανα δάχτυλο!), υπάρχουν δε και έτοιμα "σαπούνια": http://www.ebazaar.gr/product_info.php?cPath=94_96&products_id=437
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο θα δοκιμάσω και τον καφέ με την πρώτη ευκαιρία!
Καλορίζικο το βλογκ! :D
Πολυ καλες συμβουλες! Ουτε εγω το ηξερα για την κρεμμυδιλα.. Στο ψυγειο μας παντα εχουμε λιγο καφε και δεν μυριζει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρουλοφιλακια!
Κατι ακομα που το ανακαλυψαμε στις περσινες διακοπες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπου και να καθομαστε, καφετεριες, ταβερνες, εστιατορια ειχε παρα πολλες σφηκες.
Το κολπακι για να φευγουν ειναι:
Βαζεις μια ποσοτητα ωμου καφε σε ενα αλουμινοχαρτο και το αναβεις.
Για οσο καιγεται, οι σφηκες δεν πλησιαζουν.
Η γιαγιά μου τον έβαζε πάνω σε πληγές μετά από μικροατυχήματα στην κουζίνα. Το αίμα πήζει αμέσως κάνοντας μια κρούστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καφές στο ψυγείο -πέρα απ' την ελαχιστοποίηση των μυρωδιών όπως γράφεις- διατηρεί φρέσκια και τη δική του μυρωδιά όντας σε γυάλινο δοχείο.
Εκτός κι αν τον καταναλώνεις γρήγορα οπότε δεν προλαβαίνει καν να διατηρηθεί...
@μπουρδουμπλούμ Καλωσήλθες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον το λινκ που έβαλες.
Δοκίμασε και πες μας.
@μαρούλι Βοηθάει πολύ αυτό με το ψυγείο, τελικά!
Καλησπέρα
@αντώνης Καλό μου φαίνεται και αρωματικό!
Θα το δοκιμάσουμε από καλοκαίρι μεριά.
Να'σαι καλά!
@jamanfou Οι γιαγιάδες ξέρουν πολλά περισσότερα. Το θέμα είναι να τα διασώσουμε :-)
Όντως διατηρείται ο καφές έτσι. Απλώς αν είναι κλειστός, δεν τραβάει τις μυρωδιές ;-)
δλδ το σακουλακι με τον καφε πρεπει να ειναι ανοιχτο μεσα στο ψυγειο;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι αν ναι, μετα δεν μυριζουν ολα τα τροφιμα ή φρουτα κτλ καφεδιλα;
ΚιτσεΜίτσε μου με έσωσες με το κρεμμύδι! Είμαι φαν της σάλτσας κ αντιλαμβάνεσαι τι μανιάτικο μοιρολόι ρίχνω κάθε φορά! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕΓΙΑ!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεύχομαι κόσμο πολύ
σχολια πολλά
εποικοδομητική κουβέντα
ενδιαφέρουσες γνωριμίες
και ένα τεράστιο laxanokitso-fun club!
καλή επιτυχία! (γιατι κατά βάθος όλοι αυτό θέλουμε για τα blogs μας)
υ.γ πάω να διαβασω τις αναρτήσεις
ΜΕΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΟΜΡΦΑ ΟΛΑ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Για το ψηγείο το ήξερα αλλά δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω ποτέ!! Όσο για τις σφήγκες την κάνουν με ελαφρά μόλις τον ανάψεις, χιχι!! Φιλάκια πολλά!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@αντώνης Όχι ανοιχτός ο καφές γιατί χαλάει και αυτός ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε χάρτινο σακουλάκι που μπορεί να αναπνέει.
@Gi Gaga Kouni Beli Και δω μια απ'τα ίδια! Για να δούμε.
Καλού-κακού συνδυάζουμε καφέ και λεμόνι να'μαστε σίγουροι!
@νατάσσα Ευχαριστούμε πολύ! Να'σαι καλά για τις ευχές σου.
Και φυσικά ευπρόσδεκτες οι συμβουλές!
@jk o skroytzakos Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές! Να'σαι καλά!
@dreamy cloud Για δοκίμασέ το και πες μας εντυπώσεις!
Τώρα το έμαθα για τις σφήκες. Θα το εφαρμόσω με τρέλα!
Φιλιά
Οπως ειπατε για τις σφηκες, το ιδιο ισχυει και για τα κουνουπια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοναχα, εαν το πραξετε και καψετε ελληνικο καφε σε αλουμινοχαρτο, φροντιστε τα παραθυρα να ειναι ανοικτα.
Ο ελληνικος καφες που καιγεται δεν εχει και τοσο ωραια μυρωδια ;)
-d
Το κολπάκι με τις σφήκες που είπε ο Αντώνης, ήθελα να πω κι εγώ,πραγματικά ο καμμένος καφές απομακρύνει τις σφήκες, βρήκαμε την ησυχία μας πριν 2 καλοκαίρια που είχαμε πραγματική επιδρομή στο εξοχικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα!
"ο καφες ειναι παντα χρησιμος"
ΑπάντησηΔιαγραφήειπε το εθισμενο στον καφε σκουλικι
και ηπιε ακομα μια γουλια με ευχαριστηση
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαίνουμε με το δεξί για το πρώτο μας σχόλιο.
Αυτό με τον Ελληνικό που βγάζει την κρεμμυδίλα, είναι ιερή πληροφορία.
Το πόσο με ενοχλεί κάθε φορά δε λέγεται.
Θα το δοκιμάσουμε!!!
Καλή αρχή!!
Μπαίνετε στα λινκ!!
Kαι την τηγανίλα. Μόλις τελειώσετε το τηγάνισμο, βάζετε μια "πρέζα" καφέ στο μάτι (αναμένο) και ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ το αφήνετε να καεί. Η ψαρίλα έχει φύγει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθαρίστε το μάτι, γρήγορα, για να μην "κάψει" άσχημα ο καφές
πάω πάω, να φτιάξω έναν, η μυρωδιά, μου έσπασε την μύτη.
αχ να'χα ένα διπλό ελληνικό τώρα και μερικά μουστοκούλουρα :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κίτσο και καλώς σε βρήκαμε στο νέο σου σπιτάκι - ναός για τις νοικοκυρές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καφές διώχνει αποτελεσματικά και τη μυρωδιά των ψαριών από τα χέρια ,όταν τα καθαρίζεις.
Κρατάω πάντα το κατακάθι από τον πρωινό ελληνικό καφέ μου και τα τρίβω μέχρι να ξεμυρίσει τελείως.
Πολλά πολλά φιλιά και καλό απόγευμα.
Έχω κι εγώ ένα tip! Άσχετο βέβαια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν τελειώσει το γάλα (το φρέσκο, δεν ξέρω αν γίνεται και το εβαπορέ), ρίχνουμε λίγο νερό στο μπουκάλι και το ανακινούμε και μετά ποτίζουμε με αυτό τις γαρδιένιες! Μια φορά στο τόσο...Όχι συνέχεια!!
Τρελοτουρίστρια
λατρεύω τους καφέδες..
ΑπάντησηΔιαγραφήσε κάθε φάση της ζωής μου, με θυμάμαι με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι..
Ψήθηκα να δοκιμάσω αυτό που γράφεις στην τρίτη παράγραφο. :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασα σήμερα τη συμβουλή σας μετά από καθαρισμό κρεμμυδιών και έπιασε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο για την αξιοπιστία σας!!!
Αυτό με την "κρεμμυδίλα" είναι εξαιρετικό tip για όλους εμας του μεγάλους μάγειρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα τάπερ που έχουμε φυλάξει σκορδαλιά κλπ, με τον καφέ μόνο ξεμυρίζουν πραγματικά, έχεις δίκιο. Μου θύμισες τη γιαγιά και την μαμά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλορίζικος ο χώρος καλες και πολλές δημοσιεύσεις και αμέτρητους αναγνώστες να'χετε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!
Πολύ σωστά, να μην πετάμε τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηση, και το εσπρέσο τα υπολέιματα κάνουν για να τα ρίξω στις γλάστρες?
@ύπνος Πολύ χρήσιμο αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σωστή η παρατήρηση για την μυρωδιά. Να προσέχουμε!
@έλενα Φαίνεται πολυδοκιμασμένο το μέτρο!
Θα το δοκιμάσουμε σίγουρα.
@σκουλήκι Άντε να πάνε κάτω τα φαρμάκια! Χικ!
@αστροσυμμορίτες Από τα πιο κλασικά προβλήματα. Γιατί είναι ωραίο το κρεμμυδάκι αλλά τα χέρια μετά τι τα κάνουμε;
Καλησπέρα και να'στε καλά.
@ζουζούνα Και αυτή η προσθήκη είναι αρκετά χρήσιμη! Μιλά η εμπειρία ;-)
Θα δοκιμαστούν όλα πάραυτα!
@και λοιπόν Μια χαρά ο ελληνικός! Ο καλύτερος καφές για μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@venus Και μετά το κατακάθι το ρίχνουμε στις γλάστρες, έτσι;
Φιλιά!
@τρελοτουρίστρια Και το δικό σας είναι υπό διερεύνηση!
Εγώ ήξερα ότι ψεκάζουμε τα φυτά για να γυαλίζουν.
@kat Εγώ να πω την αλήθεια ότι παρεκκλίνω και προς το τσάι ;-)
@πίτσα Δοκίμασέ το και πες μας τα αποτελέσματα!
@lena_zip Να'σαι καλά! Αφού είπαμε, ό,τι προτείνουμε εδώ το'χουμε δοκιμάσει πρώτα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ndn Ακριβώς, φίλτατε. Ακριβώς ;-)
@juanita la quejica Αυτό με τα τάπερ δεν το'χα δοκιμάσει!
Θα το δω και θα σου πω.
@ζουζού Περιμένουμε και τις δικές σας δημοσιεύσεις! Άντε, γρήγορα :-)
Να'σαι καλά! Φιλιά
@kikop80 Και του εσπρέσο, ναι! Γενικότερα τα υπολείμματα, όπως και τα φύλλα τσαγιού.
Την καλησπέρα μου.
Μια απλή συσκευή αλέσματος καφέ είναι χρήσιμη για κάθε σπίτι γιατί ο καφές πίνεται καλύτερα φρεσκοκομένος.
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Όσοι μυρίζετε ιδρωτίλα έντονα, δεν έχετε παρά να πάρετε το κατακάθι από τον πρωινό-απογευματινό καφέ σας και να το τρίψετε στη μασχάλη σας! Το έχω δοκιμάσει αφού σου λέει ο καφές δεν είναι κάτι το επικίνδυνο!! Και ανακάλυψα το coffee anti-idrotaxe. Απλά, εξουδετέρωσε τα πάντα. Τρίψτε όση ποσότητα θέλετε από το κατακάθι αλλά μετά από 10 λεπτά ξεβγάλτε το.
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Μαλακώνει χέρια και πρόσωπο. Τρίψτε επίσης το κατακάθι και ξεβγάλτε με νερό.
Ευχαριστούμε για το λίπασμα...