RSS

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Τραχανάς ξινός της γιαγιάς Βάγιας

Οι γιαγιάδες σίγουρα αποτελούν καλή πηγή παραδοσιακών συνταγών. Και κυρίως γεύσεων που τις έχουμε μάθει από μικροί. Μία από τις αγαπημένες μου γεύσεις είναι ο τραχανάς. Αναφέρομαι στον ξινό τραχανά, γιατί υπάρχει και ο γλυκός. Για να δούμε πώς τον κάνει η γιαγιά μου η Βάγια.

Υλικά για 2 μερίδες
μισή κούπα ξινό τραχανά
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φέτα
μερικές φέτες ψωμί

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι με μισή κούπα τραχανά για να κάψει περίπου σε ένταση 9/12 (ρυθμίζουμε ανάλογα με την κουζίνα).
Τραχανάς ξινός
Ανακατεύουμε τον τραχανά μέχρι να ψιλοκοκκινήσει. Είναι σημαντικό να τον ανακατεύουμε γιατί ο τραχανάς έχει την τάση να σβωλιάζει.
Τραχανάς ξινός
Όταν ροδίσει, ρίχνουμε νερό. Για μισή κούπα τραχανά, υπολογίστε 3 κούπες νερό.
Ανακατεύουμε συνέχεια και χαμηλώνουμε την φωτιά στα 4/12.
Μετά από 3 λεπτά περίπου το μισοσκεπάζουμε. Όταν πέσει ο βρασμός, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου.
Μετά, ρίχνουμε μέσα αλάτι και την φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρεται ζεστό σε βαθύ πιάτο που έχουμε ήδη κόψει μπουκιές ψωμί.
Τραχανάς χωριάτικος με φέτα
Αφιερωμένο στην γιαγιά Βάγια που μου μετέφερε την συνταγή και μου έστειλε και τον τραχανά. Να'σαι καλά γιαγιά και καλή μας όρεξη!

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Επιπλέον χρήσεις του ελληνικού καφέ

Ο ελληνικός καφές, ειδικά όταν είναι φρεσκοκομμένος, έχει ιδιαίτερο άρωμα. Ακόμη και όσοι δεν τον πίνουν, ομολογούν ότι η μυρωδιά που αναδύεται από ένα σακουλάκι ελληνικό καφέ είναι σίγουρα ιδιαίτερη. Η συνηθισμένη του χρήση είναι να τον πιείς στο ποτήρι... Υπάρχουν όμως και άλλες χρήσεις;

Συχνά-πυκνά τα ψυγεία μας γεμίζουν μυρωδιές είτε από φαγητά είτε γενικότερα. Μυρωδιές που δύσκολα φεύγουν καθότι είναι ελαφρώς αντιοικονομικό και αντιοικολογικό να έχουμε την πόρτα ανοιχτή να αερίζεται. Ένα σακουλάκι ελληνικό καφέ στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει. Έχει την ιδιότητα να ελαχιστοποιεί τις μυρωδιές. Τώρα πώς ακριβώς γίνεται αυτό δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια. Εφαρμόστε το πάντως.

Επίσης, όταν κόβουμε κρεμμύδια, σκόρδα κτλ τα χέρια μας έχουν την τάση να μυρίζουν όσο και αν τα πλένουμε. Τρίβοντας τα χέρια μας με μια πρέζα ελληνικό καφέ, η κρεμμυδίλα απομακρύνεται. Η ιδιαιτερότητα της μυρωδιάς του καφέ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιϊα. Οι αισθητήρες της μύτης μετά από 2-3 αρώματα δεν μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν τις διαφορές. Οπότε μετά από τρεις εναλλαγές οι ειδικοί ουδετεροποιούν τις μυρωδιές μυρίζοντας για μερικά δευτερόλεπτα κομμένο καφέ! Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει αν έχουμε την αίσθηση έντονης μυρωδιάς χωρίς προφανή αιτία. Μυρίστε άφοβα!

Τέλος, το ίζημα (κατακάθι) που περισσεύει από τον ελληνικό καφέ αποτελεί πρώτης τάξης λίπασμα. Γι αυτό λοιπόν αδειάστε το στις γλάστρες σας αντί για τον νεροχύτη.

Αυτά για τις επιπλέον χρήσεις του ελληνικού καφέ. Αν έχετε να προσθέσετε κάποια, ευπρόσδεκτοι!

ΥΓ Για την προέλευση του καφέ ερίζουν χώρες. Στην Τουρκία λέγεται τούρκικος, εδώ ελληνικός, στην Κύπρο κυπριακός, στην Αίγυπτο αραβικός και πάει λέγοντας. Το θέμα δεν είναι πως θα τον πεις, αλλά πώς θα τον πιεις...

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Αναποδογυριστή μηλόπιτα

Ξεκινάμε τις αναρτήσεις με την πρώτη μας κοινή απόπειρα ζαχαροπλαστικής. Και λέω κοινή απόπειρα γιατί την συνταγή μου την έδωσε το λαχανάκι, ενώ η εκτέλεση ήταν δια χειρός kitsosmitsos. Πρόκειται για μία απλή σχετικά συνταγή που δύσκολα θα αποτύχει!

Υλικά
100 gr βιτάμ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κανέλα
4-5 μήλα σκληρά

Υλικά για παντεσπάνι
4 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι*
1 κουταλιά σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ*
1 βανίλια

*εναλλακτικά, μπορεί κανείς αντί για αλεύρι και μπέικιν πάουντερ να χρησιμοποιήσει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, φαρινάπ για παράδειγμα
Προφανώς χρειαζόμαστε μίξερ και φούρνο.

Για το παντεσπάνι χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ ξεκινώντας από τα αυγά, προσθέτοντας όταν χτυπηθούν την ζάχαρη, έπειτα το αλεύρι και στο τέλος την βανίλια. Προσοχή να μην φάτε το μίγμα όπως κάναμε μικροί.
Πρώτα κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες. Είναι ίσως το κομμάτι που θα μας πάρει την περισσότερη ώρα. Εκείνη την ώρα προθερμαίνουμε και τον φούρνο για 30' περίπου.
Λιώνουμε το βιτάμ (το ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι) και το ρίχνουμε στην φόρμα για να μην κολλήσει αργότερα η μηλόπιτα. Βάζουμε από πάνω ζάχαρη, κανέλα και τα κομμένα μήλα.
Έπειτα περιχύνουμε με το μείγμα για το παντεσπάνι. Το ψήνουμε για 30' περίπου στους 180 βαθμούς. Οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες εξαρτώνται πάντα από τον φούρνο που έχουμε. Για να δούμε αν είναι έτοιμο τότε ελέγχουμε αρχικά οπτικά και κατόπιν βυθίζουμε ένα μαχαίρι και αν δεν υπάρχουν υπολείμματα ζύμης πάνω του είναι έτοιμο! Το αναποδογυρίζουμε αμέσως όσο είναι ζεστό.

Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη. Ιδού τα αποτελέσματα από την πρώτη απόπειρα. Καλή μας όρεξη!
Αναποδογυριστή μηλόπιτα
Αναποδογυριστή μηλόπιτα
Το γλυκό είναι για το καλωσόρισμα! Καλή αρχή λοιπόν!

ΥΓ Συνολικός χρόνος παρασκευής περίπου 1 ώρα. Στο τέλος, μην ξεχάσετε το υλικό που έχει περισσέψει από το παντεσπάνι. Παιδικές αμαρτωλές συνήθειες...

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Λαχανόκιτσος όπως λέμε λαχανόκηπος

...ή αλλιώς το laxanaki και ο kitsosmitsos καταπιάνονται με ό,τι μαγειρεύουμε, πίνουμε, τρώμε, καθαρίζουμε, δημιουργούμε...
Το μαγείρεμα από την πλευρά ενός ερασιτέχνη - απλές συνταγές που έχουμε εφαρμόσει και φωτογραφίες,
  • Προτάσεις για ποτά - κρασιά - μπύρες,
  • Χειροτεχνίες,  κατασκευές, μέχρι πλέξιμο και κόσμημα,
  • Σπίτι και οικολογία,
  • Φτιάξτο ή διόρθωσέ το μόνος σου
  • Και ό,τι άλλο προκύψει

Φυσικά, μπορείτε να μας στέλνετε όσες συμβουλές και συνταγές έχετε εφαρμόσει οι ίδιοι. Προτάσεις δεκτές, ειδικά όταν συνοδεύονται με φωτογραφίες, αγαπημένες μας αυτές που δείχνουν την διαδικασία βήμα-βήμα!

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε, λοιπόν. Καλωσήλθατε στον λαχανόκιτσο...