RSS

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ζωμός λαχανικών

Η σημερινή συνταγή είναι λίγο ιδιάζουσα γιατί δεν αποτελεί ουσιαστικά φαγητό αλλά χρησιμοποιείται ως βάση για άλλα φαγητά. Πολλά φαγητά απαιτούν για τη συνταγή τους ζωμό λαχανικών. Υπάρχει ο εύκολος και ο πιο δύσκολος τρόπος να τον φτιάξει κανείς. Ο εύκολος είναι να τον αγοράσει έτοιμο από κάποιο σουπερμάρκετ. Ο άλλος είναι να τον κάνει ο ίδιος και να τον αποθηκεύσει στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Αφορμή στάθηκε συνταγή για παντζαρόσουπα που στείλανε την οποία θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.

Υλικά
2 ξερά κρεμμύδια
2 πράσα
1 καρότο
250 ml λευκό κρασί
ματσάκι μυρωδικών (σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι κτλ)
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Πλένουμε και κόβουμε τα υλικά μας σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 κούπες νερό και ρίχνουμε τα υλικά. Αφήνουμε να πάρουν βράση. Έπειτα χαμηλώνουμε με ανοιχτό καπάκι και υπολογίζουμε το νερό να έχει κατέβει περίπου στα 2/3 της αρχικής ποσότητας.
Ζωμός λαχανικών
Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε το ζουμί - αυτό ήταν το ζητούμενο εξαρχής. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τον ζωμό στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Διατηρείται αρκετό καιρό και σίγουρα έχει καλύτερη γεύση απ'το να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο!

ΥΓ Τα λαχανικά που περισσεύουν αρκετός κόσμος τα πετάει. Επειδή τα λυπήθηκα εξαρχής, έκανα τα εξής: πρόσθεσα στο αρχικό μείγμα μία επιπλέον κούπα νερό (5 κούπες δηλαδή). Στο μείγμα έριξα και 2 πατάτες χοντροκομμένες. Όταν σούρωσα τα λαχανικά κράτησα και λίγο νερό και έτσι είχα για μεσημεριανό μία ωραιότατη σούπα λαχανικών! Υπερβιταμίνωση κανονική! Τον υπόλοιπο ζωμό τον φύλαξα για την παντζαρόσουπα.

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα Kitsomitso!!!
    Εγώ κάνω το αντίθετο!
    Φτιάχνω οποιαδήποτε σούπα, κοτόσουπα, κρεατόσουπα, σούπα λαχανικών ή ότι άλλο και ότι περισσέψει το σουρώνω ή το πολτοποιώ και το βάζω σε παγοκύστες!
    Έτσι έχω κάθε φορά όσους κύβους-σφαίρες θέλω και χρειάζομαι για το φαγητό!!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kitsoitso μου, πολύ ενδιαφέρον. Ουτε εγώ θα πετούσα τα λαχανικά. Ωραιότατη χορτόσουπα.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορείς να τα περάσεις τα λαχανικά με το μινι πιμερ να γίνει βελουτάτα σούπα.Φτιάχνεις κρουτόν και ρίχνεις από πάνω φρέσκο μαύρο πιπέρι και τυρί της αρεσκείας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά νοικοκύρη σε βρίσκω και με το σπιτικό ζωμό λαχανικών!!
    Τρέξτε νύφες:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν ειμαι φαν αλλα αν ετρωγα θα προτιμουσα τον φυσικο και οχι τον αγοραστο ζωμο
    φιλια και καλο μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ταλαιπωρία :Ρ...ή θα το πάρω έτοιμο ή θα σε φωνάξω να το φτιάξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είπαμε, ήταν η βάση για την επόμενη συνταγή ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή