RSS

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Περί γεμιστών ο λόγος

Πέρσι περίπου τέτοιο καιρό είχα κάνει κλασικά γεμιστά με πιπεριές και ντομάτες. Φέτος που επανέλαβα τη συνταγή, είπα να χρησιμοποιήσω κι άλλα ζαρζαβατικά εποχής. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, έβαλα μελιτζάνες και κολοκυθάκια.

Γεμιστά έτοιμα για μαγείρεμα. Ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθακι στρογγυλό και μελιτζανα.

Μερικές πρόσθετες παρατηρήσεις για τα γεμιστά, αφού ρώτησα γιαγιάδες και μάνα.

  • Τα γεμιστά είναι πάντα καλύτερα με ζαρζαβατικά εποχής. Άλλη η γεύση του φρέσκου, πως να το κάνουμε.
  • Είναι καλύτερα να σου τα ετοιμάζουν παρά να τα κάνεις μόνος σου. Το άδειασμα ειδικά είναι πολύ μπελαλίδικη δουλειά.
  • Το υλικό που αδειάζουμε από τα ζαρζαβατικά είναι ό,τι πρέπει για να νοστιμέψει το ρύζι. Δεν το πετάμε, το χρησιμοποιούμε μέσα στη γέμιση. Αλλιώς χάνουμε κομμάτι της γεύσης!
  • Τα γεμιστά τρώγονται εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, την επόμενη ημέρα όταν θα είναι κρύα. Από τα λίγα φαγητά που το κάνουν αυτό.
  • Συνοδεία απαραίτητα φέτας. Μόνη εξαίρεση αν υπάρχει γιαούρτη (με ήτα, δηλαδή γιαούρτι σε πήλινο).
  • Προφανώς τρώμε και το εξωτερικό του ζαρζαβατικού. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται ολοκληρωμένη απόλαυση.
Απολαύστε υπεύθυνα, ούτως ή άλλως τα γεμιστά είναι από τα κλασικά αγαπημένα φαγητά των περισσότερων.

10 σχόλια:

  1. ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ!!!
    Απ'όλα βάζω, μέχρι μπάμιες σε μιαν άκρη.
    Δοκίμασε και θα με θυμηθείς.
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xα χα χα !!! βρε μικρέ, με πέθανες!!!
    Η γιαούργη, ήταν γένους θηλυκού, τα παλαιά χρόνια.
    σιγά σιγά εγινε το γιαούρτι, μην ρωτάς πως.

    Δεν έχει σημασία το πήλινο... ελα συγκεντρσου..
    μπουχαχαχα !!!! φιλι γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Θεσσαλία και ειδικά στα χωριά γιαούρτη (θηλυκό) λέμε τα παραδοσιακά σε πήλινο με την πετσούλα και γιαούρτι (ουδέτερο) το τυποποιημένο. Ακόμη και τώρα ;-)

      Διαγραφή
  3. εγω τις μελιτζάνες τις κλείνω με πατατα
    δοκίμασε να γεμίσεις κρεμμυδι....θα με θυμηθεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρεμμύδι έβαλα στη γέμιση.
      Δεν ήθελα να αλλοιώσω τη γεύση με την πατάτα.
      Ίσως το δοκιμάσω, πάντως. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ξέρεις κανέναν που δεν τα λατρεύει; Να τον εξολοθρεύσουμε άμεσα :Ρ

      Διαγραφή
  5. Η μάνα μου πάντα έβαζε κολοκύθια, πιπεριές και μελιτζάνες εκτός από ντομάτες. Ο καθένας μας είχε από κάτι αγαπημένο. Εγώ πχ το κολοκύθι. Μέχρι και πατάτες γέμιζε αν περίσσευε γέμιση. Τα εσωτερικά των λαχανικών είναι που δίνουν νοστιμιά και τα κάνουν μαλακά. Η φέτα must! Σήμερα τρώμε γεμιστά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαρτία είναι να τα πετάει κανείς, όπως λες νοστιμεύουν!

      Διαγραφή