RSS

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μπισκότο για gingerbread house και γλάσο για διακοσμητικό

Όπως είχα γράψει 2 βδομάδες πριν, είχα λάβει μια πρόσκληση και παραβρέθηκα στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του The Sweet Spot. Οι ευγενικές κυρίες - οικοδέσποινες μας έστειλαν τη συνταγή για gingerbread house καθώς και για το γλάσο που χρησιμεύει ως διακοσμητικό αλλά και κόλλα για τα στολίδια. Επειδή οι συνταγές είναι για μοιράζονται, ακολουθούν οι 2 συνταγές ώστε να μπορεί κανείς να φτιάξει σπιτικά στολίδια - λιχουδιές!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΓΙΑ GINGERBREAD HOUSE 
Υλικά 
50 γρ. βούτυρο 
175 γρ. μαύρη ζάχαρη 
175 γρ μελάσσα 
1 ½ κ.γλ. κανέλλα 
1 ½ κ.γλ. τζίντζερ 
1 πρέζα αλάτι 
125 γρ. γάλα 
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
 875 γρ. αλεύρι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, τη μελάσσα, την κανέλλα, το τζίντζερ και το αλάτι και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (περίπου 10 λεπτά).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το βάζουμε σε μεγάλο μπωλ. 
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το μίξερ, απαλά στην αρχή (για να μην γεμίσουμε αλεύρι!) και μετά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. 
Αφήνουμε τη ζύμη τυλιγμένη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή καλύτερα μέχρι την επόμενη μέρα. 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΛΑΣΟ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΜΠΙΣΚΌΤΩΝ 
Υλικά
2 Ασπράδια (από μεγάλα αυγά) 
4 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη 
Χυμό ενός λεμονιού 
Προαιρετικά: Χρώμα ζαχαροπλαστικής σε ελάχιστη ποσότητα 

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να ασπρίσουν, αλλά να μην σφίξουν πολύ. 
Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα και μετά πιο δυνατά μέχρι να σφίξει καλά, περίπου 5 λεπτά. 
Αν επιθυμούμε να «ντύσουμε» με χρώμα τη δημιουργία μας, προσθέτουμε στο μείγμα ελάχιστη ποσότητα από χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Καλές δημιουργίες εύχομαι!

6 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να είναι πολύ μυρωδάτο αυτό το τζιντζερο-σπιτάκι και το γλάσο σίγουρα απολαυστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία! Πρέπει να είναι πολύ γευστικά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xalia suntagh paleua 3 wres shmera tipota den einai swsto oyte sta ylika oute sto glaso !! ola katevasmena ap to myalo sou einai file sorry kiolas alla exasa 3 wres apo th zwh mou,xalasa apeira ylika kai katelh3a na plenw skeuh 1 wra meta thn apotuxia...svhse thn suntagh se parakalw polu!!! (p.s den egrapses kan an 8elei pshsimo to gingerbread .... ELEOS ) !!!! moufa moufa moufa ~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Όπως έγραψα και πάνω, η συνταγή είναι ακριβώς όπως μας την έδωσαν οι κυρίες που έχουν το εν λόγω ζαχαροπλαστείο. Δεν άλλαξα τίποτε, αυτές κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
      Για το μπισκότο δεν έχω άποψη γιατί δεν το εκτέλεσα ο ίδιος. Για το γλάσο όμως που έχω ίδια άποψη είναι ακριβώς αυτή η συνταγή. Στη ζαχαροπλαστική γενικότερα χρειάζεται να είμαστε ακριβείς στις μετρήσεις και στα υλικά, μια μικρή αστοχία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.
      Είναι κρίμα για τον κόπο σου που έχασες χρόνο και υλικά. Στο βαθμό που μου αναλογεί, να με συγχωρείς.

      Διαγραφή
  4. Το μόνο που μου κάνει εντύπωση, είναι το λίγο βούτυρο (επειδή φτιάχνω κι εγώ σπιτάκια). Βέβαια έχει και το γάλα που η δική μου δεν έχει...Θα τη δοκιμάσω όμως κι αυτή! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμα μου πεις τι είναι η μελάσσα, γιατί εχω 300 χρόνια να το ακούσω και που την αγοράζεις....
    υπάρχουν και σε κουτί έτοιμα ξέρεις, πολύ καλύτερα απο το να παιδεύεσαι. και μην μου μιλάτε για την χαρά της δημιουργίας.....
    !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή