RSS

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Συνδυάζοντας τα όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και πολλών άλλων θρεπτικών στοιχείων. Μέχρι πρόσφατα ήταν από πολλούς περιφρονημένα, τον τελευταίο καιρό ελέω κρίσης και υγιεινής διατροφής επανέρχονται στο τραπέζι μας. Με τι συνδυάζονται όμως τα όσπρια ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα; Πολλά από τα πράγματα που έκαναν οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας έχουν την εξήγησή τους.

Γνωρίζουμε ότι οι κυρίως οι φακές, αλλά και άλλα όσπρια, είναι πλούσια σε σίδηρο. Ο σίδηρος όμως αυτός δεν είναι τόσο εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας. Για να αυξήσουμε την πρόσληψη σιδήρου πρέπει να συνδυάσουμε τα όσπρια με βιταμίνη C. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το να ρίξουμε αρκετό λεμόνι είτε τρώγοντας αμέσως μετά το γεύμα πορτοκάλι, μανταρίνι κτλ.

Το καρότο αποτελεί πολύ καλό συνδυασμό για τα όσπρια. Βράζοντας ψιλοκομμένο καρότο μαζί με τις φακές, τα φασόλια κτλ από τη μία τα κάνουμε ευκολοχώνευτα, που αποτελεί βασικό μειονέκτημα της κατανάλωσης οσπρίων, από την άλλη συμπληρώνουμε ωφέλιμες βιταμίνες στο πιάτο μας. Επίσης, το να βράζουμε τα όσπρια με μαϊντανό, άνηθο, δάφνη και άλλα "πράσινα" συνοδευτικά ενισχύουν την δράση των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων.

Συνδυάζοντας τα όσπρια με κάποιο δημητριακό ενισχύουμε την πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών τόσο των δημητριακών όσο και των ίδιων των οσπρίων. Επιπλέον, ενισχύει και την πρόσληψη ασβεστίου. Οπότε μία φέτα ψωμί είναι πολύ καλός συνδυασμός. Ο βέλτιστος δε είναι το περίφημο φακόρυζο (φακές με ρύζι).

Η λατρεμένη φέτα αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για τα όσπρια. Από τη μία τα θρεπτικά στοιχεία των οσπρίων δεσμεύουν τα λιπαρά της φέτας, από την άλλη ενισχύεται η πρόσληψη ασβεστίού. Επίσης, τα αλμυρά (ελιές, τουρσί, παστά όπως ρέγκα) συνδυάζονται γευστικά και θρεπτικά, καθώς περιέχουν αλάτι και μειώνουν την "γλύκα" που βγάζει το άμυλο που έχουν τα όσπρια.

Αν για αρκετούς από εμάς αυτά ακούγονται καινούρια, ενδιαφέροντα, διαφορετικά, για τους παλιότερους αποτελούν καθιερωμένες συνήθειες. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Καλό το "τσιτσί" (το κρέας δηλαδή), τα όσπρια όμως μπορούν να μας δώσουν τις ίδιες πρωτεϊνες και πολύτιμα στοιχεία με πιο υγιεινό τρόπο. Μπορούμε να ρωτήσουμε την γιαγιά μας, μπορεί να μην ξέρει γιατί ξέρει όμως πως...

7 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Περιέργως τα παιδιά μου προτιμούν τα όσπρια από το κρέας οπότε είμαι από τις τυχερές μαμάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. !!!!!! κ α ι για την τελευταία πρόταση... :))

    Παρεμπιπτόντως, το περίφημο φακόρυζο λέγεται και μουτζιέντρα [κυπριαστί]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις παράπλευρες ενεργειες δεν τις μετράς;:)))
    Δες εδω
    http://news.in.gr/world/article/?aid=1231077360

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία τα όσπρια, αρκεί να τα μαγειρευει η μαμα μου!

    Πολύ ωραιες οι συμβουλες για τα συνοδευτικά των οσπρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καροτάκι όντως πάει ακόμα και στις φακές και τις απογειώνει!
    Αλλά άν έρθει και εδώ ο περδονόμος τα βλέπω τα όσπρια στην παρανομία....
    :-DDD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @kikop80 Ακριβώς και στα δύο σχόλια! Χεχε!

    @κούλα Απαντήθηκε η απορία σου ;-)

    @vad Για καλό το είπες τώρα αυτό; Φυσικό αέριο!

    @jamanfou Δώσε μας και συνταγή να'χουμε!

    @mia maria Τυχερή δε λες τίποτε! Ωραία τα όσπρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή