Ακολουθεί άλλη μια συνταγή της Ζουζούνας, αυτή τη φορά σε πίτα καθότι εμείς το φύλλο ακόμη δεν το'χουμε! Απολαύστε.
Για ταψί νούμερο 28. πάρτε υποδεκάμετρο και μετράτε !
Για το φύλλο (που θα ανοίξετε με τα χεράκια σας)!!!!
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Οχι αυτό που φουσκώνει μονο του)
1 ποτήρι μπύρας νερό περίπου.
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο ξύδι
Δεν έχετε πλάστη να ανοίξετε το φύλλο
α) μια μποτίλια μπορεί να σας σώσει.
β) μια γειτόνισσα μπορεί να σας δανείσει
γ) αν νομίζετε πως θα το κάνετε χόμπυ να αγοράσετε έναν δεν είναι ακριβοί
δ) αν πειραματίζεστε μόνοι σας, να φτιάξετε απο σκουπόξυλο....
ε) εεεεε.... βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει!
αν δεν έχετε διαθεση πειραματισμών, διαλέξτε φύλλο για πίτες απο το σούπερ μάρκετ και ξεμπερδέψατε!
Για την γέμιση
2 κιλά κολοκύθια. Προτιμήστε μακριά και στρογγυλά (που έχουν κάποια ιδιαίτερη γευση).
300 γρα. φέτα θρυσμένη
δύο κουταλιές σουπα σιμιγδάλι
2-3 αυγά
λάδι για το φύλλο
πιπέρι
λίγο σουσάμι ίσως για στόλισμα απο πάνω! (πωλείται στα μπαχαρικά στο σούπερ μάρκετ).
λίγο βιτάμ - όσο μια κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση
Τρίβετε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμυδιου και τ' αφήνετε να στραγγίξουν καλά
Για ταψί νούμερο 28. πάρτε υποδεκάμετρο και μετράτε !
Για το φύλλο (που θα ανοίξετε με τα χεράκια σας)!!!!
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Οχι αυτό που φουσκώνει μονο του)
1 ποτήρι μπύρας νερό περίπου.
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο ξύδι
Δεν έχετε πλάστη να ανοίξετε το φύλλο
α) μια μποτίλια μπορεί να σας σώσει.
β) μια γειτόνισσα μπορεί να σας δανείσει
γ) αν νομίζετε πως θα το κάνετε χόμπυ να αγοράσετε έναν δεν είναι ακριβοί
δ) αν πειραματίζεστε μόνοι σας, να φτιάξετε απο σκουπόξυλο....
ε) εεεεε.... βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει!
αν δεν έχετε διαθεση πειραματισμών, διαλέξτε φύλλο για πίτες απο το σούπερ μάρκετ και ξεμπερδέψατε!
Για την γέμιση
2 κιλά κολοκύθια. Προτιμήστε μακριά και στρογγυλά (που έχουν κάποια ιδιαίτερη γευση).
300 γρα. φέτα θρυσμένη
δύο κουταλιές σουπα σιμιγδάλι
2-3 αυγά
λάδι για το φύλλο
πιπέρι
λίγο σουσάμι ίσως για στόλισμα απο πάνω! (πωλείται στα μπαχαρικά στο σούπερ μάρκετ).
λίγο βιτάμ - όσο μια κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση
Τρίβετε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμυδιου και τ' αφήνετε να στραγγίξουν καλά
Φτιάχνετε το φύλλο, ως εξής.
βάζετε σε λεκανίτσα το αλεύρι κι στην μέση κάνετε για γούβα και ρίχνετε το λάδι και το ξύδι. Το ανακατεύετε και το τρίβετε με τα χέρια σας. Λάδι βάζουμε για να γίνει "θρυβιαρό" το φύλλο.
Υστερα, ρίχνετε λίγο ΄λίγο το νερο και ανακατεύετε. Προσοχή γιατί ίσως να μην το χρειασθεί όλο. Θα κάνετε μια μαλακή ζύμη να ξεκολλάει απο τα χέρια σας.
Παίρνετε σε λεια επιφάνεια (τραπέζι ή μαρμαρο κουζίνας) λίγη ζύμη και αφού βάλετε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια ανοίγετε "με απλές κινήσεις" το φύλλο.
Βάζετε στην άκρη το κομμάτι και το σκεπάζετε με μία πετσέτα. Συνεχίζετε με το επόμενο και πάλι τα ίδια. Μπορείτε να κάνετε μικρές πιτουλες και να τις βάλετε την μία πάνω στην άλλη. Να ανοίγετε πάλι όλα μαζί και να χωρίζετε πάλι σε πιτούλες και πάλι και πάλι άνοιγμα.
Ναι, ξέρω βαριά η καλογερική. Μην ξεχνάτε κάθε φορά να βάζετε αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και στον πλάστη για να μην σας κολλά το φύλλο.
Αφού παιδευτείτε και ανοίξετε περίπου 8 φορές ξανά και ξανά, αποφασίστε πως θα βάλετε 2 φύλλα, ένα μεγάλο κάτω και ένα μικρότερο πάνω.
Αν είναι πολύ, κάντε τα τρία φύλλα να βάλετε και στην μέση...
Τα αφήνουμε σκεπασμένα με την πετσέτα
Στραγγίζουμε τα κολοκύθια πάλι και προσθέτουμε την φέτα θρυματισμένη και το σιμιγδάλι (για να κρατήσει τυχόν νερά). Χτυπάμε τ' αυγά και τ' ανακατεύουμε κι αυτά. Μάλλον δεν χρειάζεται αλάτι, γιατί έχει μπολικο το τυρί. Πιπερώνουμε κατά βούληση.
Αλείφουμε το ταψί με το πινελάκι, λάδι. Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο μας και το λαδώνουμε. Ρίχνουμε το μισό μίγμα αν έχουμε τρία φύλλα. Την ίδια διαδικασία στο επομενο φύλλο. ξαναρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Στην άκρη κάνουμε το φύλλο, στριφτό και το αλείφουμε με λάδι να γίνει τραγανιστό.
Μπουχίζουμε με λίγο νερό χα χ αχα που μου ήρθε..! Μην πτύετε.... την πίττα. Ραντίζουμε με λίγο νερό (μισό ποτήρι νερού) και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι. Πάνω σε κάθε κοματάκι βάζουμε μια σταλιά βουτυρο, να πάρει χρώμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς. για μία ώρα.
καλή επιτυχία,
καλή όρεξη!
ενδιαφέρουσα η συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήμ'αρέσουν οι κολοκυθοτυρόπιτες!
όμως ποιά κολοκύθια ακριβώς εννοείς? τα κίτρινα που συνήθως είναι μεγάλα ή τα πράσινα κοινά κολοκυθάκια?
μήπως κάποια ποικιλία ιδιαίτερη?
το μακριά και στρογγυλά δεν ήταν πολύ κατατοπιστικό...
Οι πίτες με σπιτικό φύλλο και σε ποιον δεν αρέσουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα κολοκύθια, νομίζω όλα τα είδη κάνουν, ο καθένας μπορεί να βάλει ό,τι έχει και νομίζει. Απλά, επειδή έχουν πολύ νερό πρέπει να στραγγίξουν καλά.
Και ένα tip για το φύλλο: αν βάλετε χλιαρό νερό, θα γίνει πιο εύπλαστη η ζύμη!
A, μερσί, ήμουν στην δική μου κουζίνα με τα μούτρα απο το πρώι και προγραμμάτιζα, μέρες που είναι..και δεν το πήρα είδηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, ότι κολοκύθι θέλεις βάζεις. Εγώ προτιμώ τα νορμάλ, πράσινα! κοινότυπα μεν, αλλά αυτά τρωω μόνο!
χα χα χα !! The dark chef, τα ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται απο εμένα, η οποία, βιάζομαι συνήθως! Σωστή!!!!
Γκλουπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώστε πίτες στο λαό!!!
Yπέροχη! Υπέροχη!!
Κολοκυθόπιτες αλλά και κάθε είδους πίτας τις τσακίζω στο λεπτό!!!
:-))
ti ekana kai htan oniriki
ΑπάντησηΔιαγραφή