RSS

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Λάχανο τουρσί

Τι κάνεις όταν βρίσκεις 2 μεσαία λάχανα στο ψυγείο σου; Να τα πετάξεις σίγουρα δεν είναι λύση. Να τρως πρωί-μεσημέρι-βράδυ λάχανο πάλι δεν είναι λύση. Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή να κάνεις το λάχανο τουρσί για μελλοντική χρήση. Ένα επιπλέον στοιχείο ότι τα τουρσιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι πολύ καυτερά και πικάντικα, όπως τουλάχιστον μου αρέσει. Μετά από μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ, κατέληξα στην συνταγή της Magicasland στο blog της SheBlogs, με μικρές παραλλαγές πάντα.

Υλικά
μισό μεσαίο λάχανο (περίπου 2 κιλά)
3 καρότα
6-7 κλωνάρια σέλινο
3 σκελίδες σκόρδο
2 καυτερές πιπεριές μικρού ή μεσαίου μεγέθους (αν θέλετε το τουρσί πικάντικο, αλλιώς μία)
1 πιπεριά Φλωρίνης
ξύσμα λεμονιού
αλάτι-ελαιόλαδο

Κόβουμε το λάχανο σε κομμάτια των 6-7 εκατοστών. Κόβουμε καρότο, φλωρίνης και σκόρδο σε μικρές φέτες και ψιλοκόβουμε καυτερές πιπεριές και σέλινο, μαζί με το ξύσμα λεμονιού.

Τα βάζουμε όλα σε μικρή λεκάνη και ξεκινάμε το ανακάτεμα. Η Magica συμβουλεύει να μην ανακατέψουμε την καυτερή πιπεριά με γυμνά χέρια αλλά με γάντια. Εγώ το έκανα με δύο κουτάλες και νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Ρίχνουμε αλάτι στο μείγμα μας και το αφήνουμε 12 περίπου ώρες σκεπασμένο.

Μετά τις 12 ώρες, το μείγμα μας έχει βγάλει ζουμί. Με μία κουτάλα παίρνουμε τα υλικά και τα συμπιέζουμε σε βαζάκια. Η συμπίεση είναι απαραίτητη γιατί το λάχανο έχει την τάση να φουσκώσει, οπότε του αφήνουμε 2 εκατοστά περίπου για να έχει χώρο. 

Προσθέτουμε από το ζουμάκι που έχει μείνει στην λεκάνη και ένα εκατοστό ελαιόλαδο. Αν δεν φτάνει το ζουμί να σκεπάσει τα βαζάκια, προσθέτουμε αλατόνερο.

Αφήνουμε περίπου 2-3 εβδομάδες μέχρι να γίνει το τουρσί. Ανά 2-3 μέρες καλό είναι να τα ανακατεύουμε γιατί το ελαιόλαδο έχει την τάση να συγκεντρώνεται πάνω. Προσοχή όταν το ανοίξετε γιατί το αποτέλεσμα είναι μεν γευστικό, όμως μυρίζει έντονα.
Λάχανο τουρσί
Στην φωτογραφία φαίνονται 3 βαζάκια. Ένα το έκανα απλό, στο άλλο πρόσθεσα ξύσμα λεμονιού και χυμό λεμόνι, ενώ στο τρίτο πρόσθεσα λίγο άσπρο ξύδι. Και τα τρία έδωσαν ιδιαίτερες γεύσεις!

Η αρχική συνταγή στο Sheblogs.eu

16 σχόλια:

  1. Μπράβο Κίτσο!! Μ'αρέσουν πολύ τα τουρσιά και όλο λέω να φτιάξω αλλά δεν έχω δοκιμάσει ακόμα! Έτσι που τα είδα όμως στη φωτογραφία τα λιμπίστηκα οπότε θα δοκιμάσω!!
    Φιλιά!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε Κίτσο αν και τα έκανες λάθος εποχή μάλλον :PPPPP
    Να σε δω τώρα να τρως τουρσί καλοκαιριάτικα χεχεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελα ρε συ! εκανες το Λάχανο τουρσί?
    Δεν σε πιστεύω...

    τώρα?
    Τώρα, λέω, τι θα κάνουμε χωρίς λάχανΟ? ..... πως θα λέμε τον Κίτσο χωρίς λάχανο ΤιποταΚίτσος?

    Μπράβο ρε, ωραίος φίλος! !!!!

    εχω συγχιστεί. μου έκανες το Λάχανο τουρσί!! κι εγώ με ποιο θα πίνω καφέ τώρα! μπουουου!!

    καλά, το πήρα βαριά, θα επιστρέψω άλλη ώρα να σου πω τι τα κάνω εγώ τα λάχανα που περιδιαβαίνουν στην βεράντα μου !
    μπουουουου! προς το παρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφκιαχνα και γω κάποτε,τα υλικά ποικίλα και διάφορα,με τη χούφτα,μπολικο αλάτι για να μη μαλακωσουν και διαλυθούν τα υλικά και σε μια βδομάδα ήταν ετοιμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λαχανο ειναι το αγαπημενο μου τουρσι!
    Με το ξυδι δεν θα το τρωγα, αλλα τα αλλα δυο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μμ το εχω φαει στο εξωτερικο σαν συνοδευτικο κρεατοσ και μου αρεσε πολυ!θα το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λαχανάκι μόνο τρώω από τουρσιά και μου αρέσουν και οι τρεις εκδοχές σου! Καλοφάγωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει το τουρσί αν και με πειράζει στο στομάχι ,όμως βλέπω ότι δεν έχει ξινό ,οπότε θα το κάνω έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα τουρσιά είναιγενικά λίγο π[ερίεργα αλλά αμα έχεις ένα καλό λουκάνικο (ή λοκάνικο) τραβιούνται!!!
    :-)
    Καλό Μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίο είναι το άτιμο, αλλά φουσκωτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μ'αρέσουν πολύ τα τουρσιά αλλά αυτά του εμπορίου έχουν υπερβολικό αλάτι και είναι λίγο σαν να τρως παστό! νομίζω οτι θα δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί θα μπορέσω να λύσω αυτό το θέμα και να χαρώ το τουρσί μου όπως το θέλω!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλο θα ηταν να μη εβαζε λαδι απλα αλμη για να μη μαλακοσει και γλητσιαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή