RSS

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Μυδοπίλαφο κοκκινιστό

Τις προάλλες μου ήρθε έμπνευση να δοκιμάσω φαγητά που δεν έχω ξαναφτιάξει. Είχα στην κατάψυξη ένα πακέτο μύδια καθαρισμένα, είχα και μπόλικο ρύζι και είπα να κάνω μυδοπίλαφο. Είδα διάφορες ωραίες συνταγές, κατέληξα σε μία από τις Συνταγές της Καρδιάς.

Υλικά για 3-4 άτομα
400 γραμμάρια μύδια καθαρισμένα
1 κουτί ψιλοκομμένα τοματάκια στο χυμό τους
1 ξερό κρεμμύδι
μαϊντανός, δυόσμος,
3 κούπες ρύζι
1 κούπα τσίπουρο
αλάτι, πιπέρι, λάδι


Ξεπαγώνουμε τα μύδια και τα ξεπλένουμε.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους και τσιγαρίζουμε ελαφρώς σε κατσαρόλα με λίγο λάδι μέχρι να μαραθεί.

DSCN6260
Ρίχνουμε τα ντοματάκια. Όταν αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε λίγο λάδι και 3 λεπτά μετά σβήνουμε με το τσίπουρο. Έπειτα, προσθέτουμε τα μύδια.

DSCN6261
5 λεπτά περίπου μετά ρίχνουμε και το ρύζι και κατόπιν αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και μαϊντανό.
Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πιει τα ζουμιά του. Ενδιάμεσα ελέγχουμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό.

Όταν ετοιμαστεί, το αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και από πάνω το καπάκι.
Το αφήνουμε για λίγο να ηρεμήσει και σερβίρουμε.

DSCN6262

Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Το ζητούμενο είναι να βράσει καλά το ρύζι. Γι αυτό ελέγχουμε συνέχεια το νερό.
ΥΓ1 Για καλύτερη γεύση αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο μπαχαρικό όπως κίτρινο κάρυ ή κρόκο Κοζάνης (σαφράν).

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Ρύζι με τόνο και μαγιονέζα

Τελευταία μου στείλανε αρκετό ρύζι, οπότε είπα να το μαγειρέψω σε διάφορες παραλλαγές.

Υλικά
1 κούπα ρύζι
1 κονσέρβα τόνο
3 κουταλιές μαγιονέζα
λίγη μουστάρδα πικάντικη
κάπαρη
άνηθος
μερικές ελιές
ανθός αγγουράκι
2-3 φύλλα φρέσκο κρεμμυδάκι

Βάζουμε το ρύζι να βράσει.
Ανοίγουμε τον τόνο, στραγγίζουμε και βάζουμε στο πιάτο. Ψιλοκόβουμε τα τουρσιά και τα μυρωδικά. 

Τόνος με διαφορά μυρωδικα

Προσθέτουμε την μαγιονέζα και την μουστάρδα και ανακατεύουμε.

Ρύζι με τόνο, μαγιονεζα και διαφορά μυρωδικα και τουρσια

Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι. Προσέχουμε να έχει στραγγίσει για να μη μας βγει πολύ νερουλό. Λόγω της μαγιονέζας το αποτέλεσμα έχει την αίσθηση από ριζότο.
Καλή μας όρεξη!

Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Πίτα με ανθότυρο και μέλι

Μια πίτα σαν γλύκισμα για όλες τις ώρες.


Υλικά
100 γρ. καστανή ζάχαρη
600 γρ. ανθότυρο φρέσκο ανάλατο
50 γρ. μέλι
1 αυγό 
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
450 γρ. φύλλο χοντρό σφολιάτας


Για τη γέμιση, ζυμώνετε το ανθότυρο με το μέλι και την καστανή ζάχαρη.

Προσθέτετε το αυγό με την κανέλα. Ζυμώνετε καλά. 

Αλείφετε το ταψί με λίγο βούτυρο. Βάζετε μέσα το ένα φύλλο σφολιάτας. Το αλείφετε με λάδι και ρίχνετε επάνω του τη γέμιση, την οποία στρώνετε με ένα κουτάλι. 
Τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο από πάνω και το αλείφετε με λάδι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λεπτά φύλλα, οπότε θα στρώσετε 2-3 φύλλα κάτω και επάνω από τη γέμιση, λαδώνοντας το κάθε φύλλο που στρώνετε). 

Ψήνετε στους 175 για 25-30 λεπτά. 
Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και πασπαλίζετε με καστανή ζάχαρη. 


Γλυκιά πιτα με ανθοτυρο, μελι και μαυρη ζαχαρη

Όταν κρυώσει κόβετε σε κομμάτια. 
Μερίδες 8 – 10