RSS

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Τσιπούρα στη λαδόκολλα

Απλός, γρήγορος, νόστιμος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψει κανείς τα ψάρια στο φούρνο. Εγώ το δοκίμασα με τσιπούρα (ιχθυοτροφείου), γίνεται και με άλλα ψάρια.

Υλικά
1 τσιπούρα ανά άτομο
1 σκελίδα σκόρδο
λάδι, χυμός λεμονιού
ρίγανη - αλάτι - πιπέρι
λαδόκολλα

Αφού έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά το ψάρι μας, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το γεμίζουμε. Επίσης, ρίχνουμε μέσα στο ψάρι λίγο λάδι, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Τοποθετούμε το ψάρι στη λαδόκολλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, λεμόνι, αλάτι, ρίγανη και πιπέρι από την έξω μεριά του ψαριού. Δε χρειάζεται πολύ λάδι και λεμόνι, αφού το ψάρι θα ψηθεί στα υγρά του.
Κλείνουμε τη λαδόκολλα καλά. Το πιο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσουμε σπάγκο. Βάζουμε το ταψάκι περίπου στη μέση της κουζίνας.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Το ψάρι στην ουσία θα βράσει μέσα στα υγρά του και θα βγει μαλακό!
DSCN7809
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Για συνοδευτικό καλύτερα του πάει μια πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα. Επειδή είναι της εποχής, ακόμη και μια παντζαροσαλάτα θα είναι ό,τι πρέπει.

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Μπατζίνα, η θεσσαλική πίτα


Παραδοσιακή πίτα που κάνουν συνήθως στη Θεσσαλία, σχετικά απλή καθώς δε χρειάζεται φύλλο. Έχει αρκετές παραλλαγές.

Υλικά
1 κιλό κολοκύθα τριμμένη
100 ml φρέσκο γάλα
150 ml ελαιόλαδο
250 γραμμάρια φαρίνα
300 γραμμάρια φέτα

Κόβουμε την κολοκύθα, καθαρίζουμε τα σπόρια και τρίβουμε το εσωτερικό. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ημέρα για να φύγουν τα υγρά.
Βγάζουμε την τριμμένη κολοκύθα από το ψυγείο και στύβουμε καλά με τα χέρια..
Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ανακατεύουμε. Έπειτα είναι η σειρά της φαρίνας, την οποία ανακατεύουμε με τα χέρια.
Με το πιρούνι λιώνουμε τη φέτα και την προσθέτουμε και αυτή.

mpatzina
Σε ένα ταψί στρώνουμε τη ζύμη. Το πάχος του μίγματος δεν πρέπει να είναι πάνω από 2-3 εκατοστά.

mpatzina2
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά. Καλή μας όρεξη!

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Φακές με σολομό

Μετά την επιτυχία που είχαν οι καυτερές φακές, είπαμε να τις μαγειρέψουμε λίγο διαφορετικά. Μία από τις παλιές εικόνες που θυμάμαι ως παιδί ήταν οι φακές ή η φασολάδα να τρώγονται συνοδεία κάποιου παστού ή καπνιστού ψαριού όπως για παράδειγμα ρέγκας. Το ψάρι φαίνεται ότι δένει με τα όσπρια, ειδικά τις φακές. Αντί για ρέγκα είπαμε να το συνοδεύσουμε με κομμάτια σολομού, ενώ αντί για σούπα το πιάτο να θυμίζει περισσότερο σαλάτα.

Υλικά
250 γραμ φακές μέτριες
1 ντομάτα σχετικά ώριμη
μισό αγγούρι
μισό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σετ τρίχρωμες πιπεριές
100 γραμ φιλέτο καπνιστού σολομού
λίγα φύλλα μαρουλιού για βάση

Για τη σάλτσα
λίγο ελαιόλαδο
ξύδι-αλάτι-πιπέρι

Βράζουμε τις φακές και στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το ξερό κρεμμύδι και τις πιπεριές. Την ντομάτα και το αγγούρι τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Το σολωμό τον κόβουμε σε μπουκιές.
Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το σολομό και το μαρούλι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μπολ σαλάτα βάζουμε το μαρούλι ως βάση, προσθέτουμε το μείγμα με τις φακές και τα άλλα υλικά, βάζουμε από πάνω τα κομμάτια σολομού και περιχύνουμε με σάλτσα.

fakes-solomos
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Η σαλάτα αυτή είναι αρκετά υγιεινή καθώς συνδυάζει όσπρια, λαχανικά, πηγή πλούσια σε ω3 λιπαρά (σολομός) με ιδανικό τρόπο.

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Μηλόπιτα με ψιχουλιαστή ζύμη

Η αναποδογυριστή μηλόπιτα αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες αναρτήσεις - συνταγές που έχω ανεβάσει. Την έχω εκτελέσει αρκετές φορές και με παραλλαγές. Αυτή τη φορά είπα να ακολουθήσω μία άλλη συνταγή για μηλόπιτα. Η Κατερίνα από Μικροί Μεγάλοι μου πρότεινε τη Μηλόπιτα με ψιχουλιαστή ζύμη (συνταγή από τις Συνταγές της Παρέας).

Υλικά
4 μεγάλα μήλα κόκκινα
250 γρ ζάχαρη λευκή (έβαλα λιγότερη ζάχαρη, ενώ κανείς μπορεί να βάλει και καστανή)
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο (εγώ έβαλα μαργαρίνη, με βούτυρο λογικά γίνεται καλύτερη)
προαιρετικά:
κανέλα, γαρύφαλο ή ό,τι άλλο μυρωδικό σας κάνει κέφι

Ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Πρώτα κόβουμε στα 4 και μετά ξανά στα 4. Αν είναι μεγάλα τα κομμάτια, ίσως πρέπει να κόψουμε ξανά.
Βράζουμε τα μήλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με λίγη ζάχαρη για μισή ώρα περίπου. Προς το τέλος πρόσθεσα κανέλα για τη μυρωδιά. Προσοχή να μη λιώσουν.
Όταν βράσουν, τα βάζουμε σε πυρέξ ταψάκι να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ζάχαρη και αλεύρι. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και ζυμώνουμε ελαφρά. Το βούτυρο καλό είναι να μην έχει λιώσει.
DSCN7799
Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω στο πυρέξ με τα μήλα. Δεν το πιέζουμε, το αφήνουμε κι ας είναι ανομοιόμορφο. Έριξα κι άλλη κανέλα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Η συνταγή έλεγε να ψήσουμε για μισή ώρα. Εμένα μου πήρε γύρω στα 50'. Ο καθένας με το φούρνο του. Το χρώμα δεν ήταν αυτό που είχε η περιγραφή, η γεύση όμως ήταν πολύ καλή.
DSCN7805
Καλή όρεξη!