RSS

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Τι επιλογές έχει κανείς αν του βρίσκονται μερικά κομμάτια κοτόπουλο στο ψυγείο; Για τις σούπες νομίζω έχει περάσει ο καιρός, το τηγανητό όσο να'ναι το βαρεθήκαμε, οπότε ώρα για κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο!

Υλικά
5-6 κομμάτια κοτόπουλο (ό,τι προτιμά ο καθένας)
5-6 μεσαίες πατάτες
1 ποτήρι λάδι
2 λεμόνια για τον χυμό τους
αλάτι-πιπέρι-μουστάρδα

Αρχικά πλένουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Κόβουμε τις πατάτες σχετικά λεπτές (ας πούμε περίπου διπλάσιες σε μέγεθος από τις τηγανητές).
Τις ρίχνουμε στην γάστρα (ή το ταψί, αναλόγως τι έχει ο καθένας). Ρίχνουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι, λάδι (περίπου 1 ποτήρι) και μουστάρδα. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να πάνε τα υλικά σε όλες τις πατάτες. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τον χυμό από τα 2 λεμόνια (αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερα).
DSCN2466
Έχουμε ήδη προθερμάνει για κανένα τέταρτο τον φούρνο στο πάνω-κάτω στους 200 περίπου βαθμούς. Βάζουμε το ταψί/ γάστρα με τις πατάτες. Ανεβάζουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας για 10'. Έπειτα κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τις πατάτες για μία ώρα.
Την ώρα που ψήνονται οι πατάτες, αλατοπιπερώνουμε τα κοτόπουλα. Ρίχνουμε και λάδι και μουστάρδα ώστε να μαριναριστούν.
DSCN2470
Στην μία ώρα βγάζουμε έξω την γάστρα και προσθέτουμε τα κοτόπουλα πάνω από τις πατάτες. Ξανακλείνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ώρα ακόμη στους 200.
15' περίπου πριν το τέλος της ώρας, ανοίγουμε τον φούρνο να ελέγξουμε. Αν οι πατάτες μας δεν έχουν αρχίσει να ροδίζουν και το κρέας φαίνεται ωμό, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας για να ψηθούν καλύτερα. Αν δούμε ότι έχει τελειώσει το νερό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο για να μην κολλήσει.
DSCN2471
Λίγο πριν το τέλος, σβήνουμε τον φούρνο για οικονομία. Στο τέλος της ώρας ελέγχουμε αν οι πατάτες και το κρέας είναι έτοιμα.
DSCN2473
Προσωπικά συνοδεύω το κοτόπουλο με τις πατάτες με φέτα.
DSCN2474
Καλή μας όρεξη!

17 σχόλια:

  1. Πωπω, φαίνεται πεντανόστιμο! Καλή όρεξη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Μιχάλης Πότε πρόλαβες βρε συ; Χαχα!
    Όντως μου πέτυχε! Μιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μ'αρέσει που βάζεις και βασικές συνταγές!
    Νοστιμότατο!! Α! Αντί λεμόνι μπορείς να βάλεις πορτοκάλι, αλλά δεν ξέρω αν πάει με τη μουστάρδα...
    Τσιμπάω μια πατάτα (μη φάω πολύ έχω και γυμναστήριο σε καμιά ώρα!!) και φεύγω! Φιλιάααα!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φαινεται τελειο.μπραβο!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαλιάρες προσφέρετε μαζί με τη μάσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nιάμ, νιάμ, νιάμ! σάλια τρέχουν πρωί πρωί....
    καλημέρα ήθελα να πω, ωραία φάγαμε!!!

    Το πορτοκάλι πάει με την μουστάρδα, γλυκαίνει την γεύση περισσότερο και δεν φαίνεται το λεμόνι, κυρία Τουρίστριοπούλου μου! Επίσης το πορτοκάλι πάει με μια κουταλιά μέλι... νιάμ...

    πσσστ, μαρινάρισμα σημαίνει πως θα βουλιάζουν τα κομμάτια του πτηνού σε βαθιά γαβάθα με τα μυρωδικά και το λάδι... λέω εγώ τώρα...

    Μου κάνει κάτι εντύπωση όμως. Η γάστρα ΔΕΝ ανοίγεται. Βασική μητερική αρχή... Τουλάχιστον η πήλινη, επίσης η μάνα λέει, πως ούτε η εμαγέ ανοίγεται κατά την διαδικασία του ψησίματος. Τα βάζουμε όλα μέσα ευθύς εξ αρχής και ψήνουμε σε μέτριο αερόθερμο στο 180. Για το πάνω κάτω, υπολογίζουμε το 200...
    μαμαδίστικες συμβουλές, τι να σου πω δεν ξέρω. Κι εγώ επειδή ζω μαζί της, ακόμη και στα 50 μαθαίνω...
    θα πειραματιστώ και θα σ' πω!
    αντε και με κοκορα κρασάτο την επίμενη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δε βάζεις σκόρδο επειδή δε το τρως ή απλά δε το σκέφτηκες;βάλε και θα με θυμηθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω με την Και λοιπόν;E allora?
    Πάντως, την ανάρτηση τη διάβασα νηστική και τα σάλια μου έτρεξαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @τρελοτουρίστρια Άσε το γυμναστήριο και ελάτε να φάμε! Χεχε!
    Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω το πορτοκάλι. Ίδωμεν!

    @meanan Το εξολοθρεύσαμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο :-)

    @gi gaga kouni beli Προσφέρουμε ένα πιάτο φαϊ σε όποιον μας επισκεφτεί. Και δύο μη σου πω!

    @ζουζούνα Με το μέλι και την μουστάρδα θα το δοκιμάσω σε επόμενο γύρο.
    Δίκιο έχεις, αυτό ήταν ντεμί-μαρινάρισμα ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων.
    Την γάστρα την άνοιξα στο τέλος που είχα κλείσει και τον φούρνο. Για να γίνουν λίγο πιο τραγανές οι πατάτες, μην φανταστείς κάτι άλλο.
    Τις κρατάω τις συμβουλές, εννοείται!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @και λοιπόν Το τρώω το σκόρδο, εννοείται! Είπα να παίξω πιο συντηρητικά για αρχή. Την επόμενη φορά!

    @mamouli Έ-έ-έρχεται! Χεχε!
    Καλημέρα.

    @σκουλήκι Φύγαμεεεε!
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η μαγειρική είναι το επάγγελμά σου ή το χόμπι σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΙωάννηςΚ Επάγγελμα σίγουρα όχι - αν και με την κρίση σκέφτομαι μήπως κάνω καμιά στροφή! Χαχα!
    Όσο για χόμπυ ίσως, δεν ξέρω να σου ακριβώς. Απλώς μ'αρέσει να τρώω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και σε εμένα μου αρέσει το φαγητό (μιαμ) πάντως αν τα δεις σκούρα με τη κρίση σκέψου να αλλάξεις καριέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μήτσο εγώ το λεμόνι το βάζω προς το τέλος για να μη σκληραίνουν οι πατάτες και το κρέας φυσικά!

    Πάντως το φαγάκι σου απο εμφάνιση σούπερ και πιστεύω το ίδιο και στη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ΙωάννηςΚ Αν θα το κάνω, θα γίνει από μεράκι και όχι από ανάγκη. Το προτιμώ έτσι ;-)

    @ζουζού Να σου πω την αλήθεια με την γάστρα δεν είχα κανένα τέτοιο θέμα. Έχεις δίκιο βέβαια για την παρατήρηση.
    Μου ξανάνοιξε η όρεξη πάντως τώρα! Χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή