RSS

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση στο κουίζ: Τερίν λαχανικών

Τις φωτογραφίες τις είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Ας απολαύσουμε την συνταγή όπως ακριβώς την έγραψε η φίλη Ζουζούνα

...το λοιπόν λέγεται Τερίν λαχανικών
Πάρτε βαθιά ανάσα και ξεκινήστε, εχοντας κοντά μια μακρόστενη φόρμα. Αν δεν σας βρίσκεται, ζητήστε απο την γειτόνισσα !
 Για το τερίν .
2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές (στρογγυλές) κομμένες μακρόστενα
2 μεγάλες κίτρινες πιπεριές            **            **                **
1 μεγάλη μελιντσάνα (φλάσκα)                      **                **
2 μεγάλα κολοκύθια                                    **                 **
6 κουτ. σουπας λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθαί
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1` κουτ σούπας ξύδι
1 φλ. τσαγιού και 2/3 χυμό ντομάτας
2 κουτ. σούπας ζελατίνη σκόνη
Για το dressing
6 κουταλίες σουπας λάδι
2 κουτ. σούπα ξύδι
μαύρο πιπέρι - φρεσκοτριμμένο
1. Ψήστε τις πιπεριές κομμένες, με το φλούδι προς τα πάνω, ως να καεί. Σκεπάστε με πετσέτα (των ποτηριών ψιλή - ή ένα κομμάτι πανί) βρεγμένη και αφήστε να κρυώσουν. Θα ξεφλουδίζονται ευκολότερα
2. Βάλτε τις φέτες μελιντζάνας - κολοκυθιού σε ταψί, αλέιψτε με λάδι και βάλτε τις στο γκρίλ. Προσέχετε και γυρίστε αλείψτε πάλι, να ψηθούν χωρίς να καούν
3. Το υπολοιπο λάδι βάλτε το σε τηγάνι και προσθέστε το κρεμμύδι, τις σταφίδες, τον πελτέ και το ξύδι. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωνιά, ανακατεύοντας που και που μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό και σαν σιροπιαστό. Αφήνετε να κρυώσει.
4. Βάλτε σε μακρόστενη φόρμα wrap (διάφανη μεμβράνη το λέμε στο χωριο μας) για να μην σας κολλήσει το μείγμα, αρκετή όσο να καλύπτει τον πάτο, τα τοιχώματα και να βγαίνει έξω.
5. Βράστε τον μισό χυμό ντομάτας και βάλτε μέσα την σκόνη ζελατίνας, αφήστε για 5 λεπτά στην φωτιά να μαλακώσει. Σουρώστε σε χοντρό σουρωτήρι.
6. Βάλτε στον πάτο της φόρμας στο wrap, φέτες κόκκινης πιπεριάς - ξεφλουδισμένη και βάλτε αρκετό απο τον χυμό ντομάτας με την ζελατίνη, να σκεπαστούν
7. Συνεχίστε με κολοκύθια - μελιντζάνα και τελειώστε με πιπεριά κίτρινη. Βάλτε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, χωρίς την ζελατίνη. Πιάστε την φόρμα και ανακατώστε να πάει παντού ο χυμός. Σκεπάστε με το wrap και βάλτε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί. Συνήθως θέλει ένα βράδυ ολόκληρο.
Αναποδογυρίζουμε και σερβίρουμε με το dressing, το οποίο έχουμε ανακατέψει καλά και εχουμε περιχύσει το τερίν μας.
** Κόψτε με μαχαίρι με δοντάκια!
** συνηθίζω να βάζω όλο το χυμό ντομάτας με την ζελατίνη αυξημένη σε 4 κουταλιές για να είμαι σίγουρη πως θα δέσει καλά το τερίν
καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!



ΥΓ Ευχαριστούμε την Ζουζούνα για την συνταγή της!
ΥΓ1 Σωστά απάντησαν οι νοικοκυρές Maria mas, η Τρελοτουρίστρια και η Ηώς! Όλοι πάντως κοντά ήσασταν - ομολογώ ότι και γω όταν το είδα δεν είχα ιδέα τι ήταν.

11 σχόλια:

  1. Καλη ιδέα για τις γιορτές...


    Σου εύχομαι ΚΑΛΕΣ και ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο! Καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι καλιέ κύριε; Το ζελέ λαχανικών δεν είναι κοντά; Το τερίν με τι φτιάχνεται δηλαδής; Πάω παραδίπλα να κλάψω μόνη μου! Μπου χου χου! Όχι τίποτα άλλο δηλαδής, με στενοχωρήσατε που δεν με αποκαλέσατε νοικουρά!!!
    Χαχαχα!
    Καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xα, χα, χα, !!! δεν είναι θέμα νοικοκυράς, είναι θέμα "ψαγμένου" εεεεε?

    Αμερικανιές και Γαλλιές παιδί μου, τι τα θες. που είναι ο VaD, να ρίξει ένα αρνί στα κάρβουνα!!!
    χι χι χι χ!!!!

    kiki μου, μην στεναχωριέσαι, που δεν σε είπαν νοικουρά!
    Ελα κοντά να σου πω...
    σσσσ, μην ακούσει κανείς...
    το ζελέ, είναι το γλυκό...ετσι το λιέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οφείλω δώρο το λοιπόν....
    για να σικεφτώ η ξανθιά με τον εαυτό μου και θα σας πώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχομαι καλες γιορτες και καλη δυναμη
    φιλακια :)

    δεν ηταν το πιατο του γουστου μου αλλα σαφως αυτο εχει να κανει με τις ιδιοτροπιες του καθενα μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι, να φαίνονται και ποιά είναι κορίτσια για σπίτι... Ομολογώ ότι η σαλταρισμένη φαντασία μου μπέρδεψε τις μελιτζάνες με θαλασσινά.. χμμ, τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι κακή ιδέα! Ας πειραματιστούμε...
    Καλές γιορτές Κίτσο αν δεν σε ξαναδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηως, θαλασσινά, σαν τι? πέρα απο τερίν σολωμού, δεν ξέρω, αλλά δεν βρίσκω και τίποτα άλλο.
    Θα μου πεις΄ειναι θέμα φαντασίας! χμ! δεν πειραματίζομαι ποτέ! αυτό το κουσούρι τόχω... όντως!
    Τερίν με ανοιχτά μύδια... με ανοιχτές γυαλιστερές (όχι απαραίτητα γεμάτα ωμά) απλά τα τσόφλια, εεε, πως με κόβεις!

    με χταπόδι? να το δω κι αυτό!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα, γιατί όχι με χταποδάκι, καλαμάρια. μύδια καθαρισμένα η τερίν? Δένουν άψογα με την ντομάτα, πχ στις σάλτσες για ζυμαρικά. Ούτε εγώ το έχω κάνει ποτέ, αλλά δεν το αποκλείω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά, νομίθετε ότι λέγεται έτσι αλλά έχετε άγνοια!!!
    Είναι το πολύ γνωστό Σφούπεν -πως το πα ρε γμτ, ξέχασα- γκόμπλεν ή κάπως έτσι!!!
    :-D

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ.... ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε για τις ευχές! Να'στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή