RSS

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Πουτίγκα φούρνου με κρέμα σαμπάνιας

Καταρχάς, καλή χρονιά σε όλες και όλους μας. Οι γιορτές μπορεί να περνάνε, αλλά τα γλυκά καλά κρατούν. Την συγκεκριμένη συνταγή μας την έστειλε η φίλτατη Maya, την οποία και ευχαριστούμε.



Υλικά
1 τσουρέκι
1 βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο (ή ροδάκινο)
Λίγο βιτάμ
6 κρόκους αβγών (κατα προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας)
1 1/2 κούπα σαμπάνιας
½ κούπα ζάχαρη
Μια βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
Μια κούπα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες ξανθιές)

Εκτέλεση
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το τσουρέκι και βγάζουμε την κόρα απο κάθε φέτα.
Αλείφουμε με λίγο βιτάμ ένα πυρεξ και στρώνουμε μέσα τις φέτες να καλύψουν τον πάτο του αλειμμένες με μαρμελάδα.



Οσες φέτες περισσέψουν τις κόβουμε μικρά κομμάτια και τις αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέσα σε μεταλλικό σκεύος που το στηρίζουμε πάνω απο κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) μέχρι να πάρουν το χρώμα του λεμονιού και να αφρατέψουν.
Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα 1 κούπα απο τη σαμπάνια και ανακατεύουμε συνεχώς για 5-10 λεπτά μέχρι η σάλτσα να δέσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.



Μόλις η κρέμα πήξει ρίχνουμε λίγη απο αυτήν πάνω απο τις μαρμελαδωμένες φέτες στο πυρέξ και στην υπόλοιπη προσθέτουμε τα ξερά φρούτα και το ξύσμα.
Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο πυρέξ και το βάζουμε μέσα σε μεγαλύτερο ταψί με νερό για να ψηθεί στο φούρνο σε μπεν μαρί στους 160 για περίπου μισή ώρα.



Οταν το βγάλουμε το περιχύνουμε με ζεστή μαρμελάδα που την έχουμε αραιώσει με λίγη σαμπάνια για να γυαλίσει και να νοτίσει καλύτερα το γλυκό.

10 σχόλια:

  1. πρωτη φορα την βλεπω σαν συνταγη και μου αρεσει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο! Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ δεν κατάλαβα με τι τρόπο στρώνουμε τις τσουρεκόφετες στο πυρέξ... Όπως να΄ναι τις βάζουμε?

    Μάνθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mμμμ... ωραίο δείχνει... μαλλον α το δοκιμάσω μιας και εδώ μας έμειναν κάμποσα τσουρέκια

    KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ έστω και μέσα απο τα μικρά που άλλοτε μας φάνταζαν αδιάφορα!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιαμ μιαμ! Αντε φτιαχτο να ερθωωωωωωωω! :P:P:P

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τσουρέκι δεν έχω...αλλά νομίζω και με το πανετόνε μια χαρά θα βγει ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. με πανετόνε δεν τοχω δοκιμάσει, μπορεί ναναι καλή ιδέα αλλά μην βάλεις έξτρα φρούτα γιατί θα πέσουν πολλά!
    ξέρω οτι γίνεται πολύ καλό και με απλό ψωμί! σίγουρα λιγότερο γλυκό οπότε τα φρούτα είναι ευπρόσδεκτα!
    καλή επιτυχία σε όποιον δοκιμάσει να το φτιάξει!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωπα τσαχπινιές!!! Αυτά είναι!!
    Καλή χρονιά Κιτσμητς!!!
    Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την φίλη Maya για την συνταγή και τις φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή