RSS

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ελάφι με λαχανικά σε μαντεμένια κατσαρόλα

Το μαγείρεμα είναι από τις δημιουργικές ασχολίες που έχουν να κάνουν με συμμετοχή όλων των αισθήσεων, καινοτομία, δημιουργικότητα. Γίνεται δε ακόμη πιο ευχάριστη δραστηριότητα όταν σ'αυτήν συμμετέχουν πολλοί, τόσο στην δημιουργία όσο και στην...εκτέλεση, δηλαδή στην κατανάλωση του τελικού αποτελέσματος. Και παραφράζοντας τα λόγια βραβευμένου ποιητή μας, πέρα από το προφανές που είναι ο τελικός προορισμός (φάγωμα), αξία έχει και η διαδρομή (το μαγείρεμα). 

Αφορμή στάθηκε η ευκαιρία που δόθηκε μέσω του Greek Foodblogs Portal και των Cookshops. Για όσους δεν γνωρίζουν, στα πλαίσια της κυκλοφορίας ενός νέου προϊόντος από τα Cookshops, της μαντεμένιας κατσαρόλας (κλικ για περισσότερες πληροφορίες), τα Greek Foodblogs ήρθαν σε συνεννόηση και έδωσαν την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να την δανειστούν και να την δοκιμάσουν, με υποχρέωση να κάνουν σχετική ανάρτηση και αναφορά. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να μαζευτούμε ορισμένοι φίλοι (οι mamadesmpampades και ο kitsosmitsos) ώστε να μαγειρέψουμε από κοινού, δοκιμάζοντας αυτή την εμπειρία. Το μαντέμι είναι ιδιαίτερο υλικό και δεν είναι τόσο συχνή πλέον η χρήση του.

IMG_4599

Από παλιότερους και νεότερους συγκεντρώσαμε κάποιες συνταγές, άσχετο που στο τέλος κάναμε του κεφαλιού μας. Αφού συμφωνήσαμε ότι θα μαγειρέψουμε κάτι σε κρέας, ελέγξαμε τις υπόλοιπες συνταγές που ήδη είχαν αναρτηθεί. Αυτές παρουσιάζονται σε ξεχωριστό χώρο μέσα στα greek foodblogs. Καταλήξαμε στο να μαγειρέψουμε κυνήγι με λαχανικά και πιο συγκεκριμένα, ελάφι. Μαζευτήκαμε λοιπόν στο σπίτι 2 εκ των μελών των mamadesmpampades. Ένας ανέλαβε την φωτογράφιση, δύο το μαγείρεμα και η τέταρτη της παρέας την δύσκολη δουλειά της κριτικής... Αποφασίσαμε, καθώς ήταν η πρώτη φορά που είχαμε να χειριστούμε μια μαντεμένια κατσαρόλα, να την δοκιμάσουμε τόσο στο μάτι όσο και στον φούρνο.

Υλικά
ελάφι 1 περίπου κιλό ανά 4 άτομα
3 χρωματιστές πιπεριές
1 κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα
1 καυτερή πιπεριά
σέλερι
2 κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα
1 ντομάτα
1 πράσο
άνηθο – μαϊντανό – δυόσμο - δάφνη(ό,τι μυρωδικά έχετε)
ελαιόλαδο
πιπέρι – αλάτι
κόκκινο κρασί

Από την προηγούμενη μέρα έχουμε μαρινάρει το κρέας με αλάτι χοντρό, πιπέρι, φύλλα δάφνης και αν θέλουμε δεντρολίβανο και άλλα υλικά (αν και το κυνήγι γενικότερα είναι ήδη βαρύ) μέσα σε κόκκινο ξηρό κρασί. Λίγο πριν το μαγείρεμα, το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε. (Να αναφέρουμε ότι το δικό μας «κυνήγι» ήταν από μια φάρμα στην Κατερίνη και ότι ουδεμία σχέση έχουμε με όπλα και κυνηγετικές εκστρατείες!)

IMG_4609

IMG_4615

Σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στην κατσαρόλα μας. Επειδή το μαντέμι θέλει τους χρόνους του, έχουμε ζεστάνει την κατσαρόλα ανεβάζοντας την θερμοκρασία σταδιακά.. Όταν κοκκινίζει, ρίχνουμε λίγο κόκκινο κρασί. Έπειτα ρίχνουμε το κρέας που έχουμε ήδη κόψει. Αφού το “ασφαλίσουμε”, προσθέτουμε λίγο κρασί και νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για κανένα 20λεπτο μέχρι να γίνουν και τα λαχανικά μας.

IMG_4658

Ξεκινάμε να ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας. Σε διπλανό τηγάνι σωτάρουμε αρχικά τις πιπεριές – οι οποίες βγάζουν όμορφο άρωμα και ζουμιά. Προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα λαχανικά αλλά και τα μυρωδικά μας. Τις ποσότητες τις κρίνουμε με το μάτι και τα γούστα. Αφού δούμε τα λαχανικά να έχουν ελαφρώς μαραθεί, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

IMG_4676

Βάζουμε την μαντεμένια κατσαρόλα στον φούρνο που ήδη έχουμε προθερμάνθει στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε για μία ώρα – ανάλογα τον φούρνο.

Όταν έρθει η ώρα, βγάζουμε με προσοχή την κατσαρόλα, γιατί φυσικά καίει. Δοκιμάζουμε το ελάφι που λογικά θα έχει ήδη γίνει...λουκούμι.

IMG_4728

Για συνοδευτικό έχουμε πολλές επιλογές. Γιατί όμως να μην αξιοποιήσουμε τα υλικά που ήδη έχουμε; Αδειάζουμε, λοιπόν, το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο σκεύος που θα την σερβίρουμε (πιατέλα κτλ) και σκεπάζουμε για να μην κρυώσει πολύ. Στην κατσαρόλα έχουμε φροντίσει να αφήσουμε το ζουμί. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και προσθέτουμε με το μάτι όσες χούφτες ρύζι χρειάζεται – στην συγκεκριμένη περίπτωση μπασμάτι και συμπληρώνουμε με λίγο ακόμη νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει. Το ρύζι θα πιει όλους τους χυμούς που έχουν μείνει από το κρέας και τα λαχανικά, αποκτώντας έτσι μια ιδιαίτερη γεύση.

IMG_4776

Άλλη εναλλακτική τα τσιπς γλυκοπατάτας, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

IMG_4752

Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό για καλύτερη αίσθηση. Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, στην περίπτωσή μας Σητεία ΟΠΑΠ 2000 από το Κτήμα Οικονόμου το οποίο αποδείχθηκε ιδανικό για την περίσταση ή σε περίπτωση που δεν το βρίσκετε εύκολα θα συνιστούσαμε ένα ξινόμαυρο (όπως συνιστά ο philos).

IMG_4718

Καλή μας όρεξη!


ΥΓ: Η συνεργασία τελικά δεν είναι δύσκολο, ειδικά όταν η οικοδέσποινα δέχεται να μπουν άλλα χέρια στην κουζίνα της. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα μικρά παιδιά της οικογένειας που συνέβαλαν τα μέγιστα στον καλό χαμό!
IMG_4652
ΥΓ2 Οι φωτογραφίες είναι ευγενική χορηγία του φίλτατου philos.

25 σχόλια:

  1. Εύγε στον KitsoMitso και τους... γονείς του ;)
    Εύχομαι να σας μείνει η μανταμένια κατσαρόλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To κυριως υλικό από...ελαφοτροφείο ή το..."βάρεσες" στο Δοξαπατρί;:0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως λουκούμι φαίνεται να έγινε. Δοκίμασα μία φορά να μαγειρέψω ελάφι και έφτιαξα stew στην κατσαρόλα. Θυμάμαι ότι ήθελε πάρα πολύ χρόνο μέχρι να ψηθεί και να μαλακωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραιο φαινεται αλλα εγω ελαφι δεν θα ετρωγα ποτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλά, δεν είπαμε ότι οργανώσατε σαφάρι στην Πίνδο !

    μμμ! λόγω του σκληρού κρέατος, μάλλον δεν θα το δοκιμάσω ποτέ.

    Ζαρκάδι ή ελάφι? εχει μια διαφορά που δεν θυμάμαι ταύτη τη στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπράβο! θαύμα εκτέλεση και ιδέα σε μαντέμι;D πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω ένα γενικότερο θέμα με το κρέας... Πόσο μάλλον αν είναι ελαφάκι ( το δεύτερο για συναισθηματικούς λόγους)! Θα πάρω όμως μια μεριδούλα ρυζάκι και.....την κατσαρόλα!!!! Μπορώ??? Είναι καταπληκτική και στο αγαπημένο μου χρώμα.
    Καλό μεσημέρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για το κρασί έχω να πω τα καλύτερα!
    Εκειό το έρμο το ελαφάκι όμως, το λυπήθηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @jamanfou Πού το κατάλαβες ότι ήμουν το πιτσιρίκι στην τελευταία φωτογραφία; :P
    Να'σαι καλά!

    @vad Ο καλός ο μάγειρας είναι σαν τον κυνηγό: πάντα υπερβάλει.

    @chichipiru Το κατά δύναμιν!

    @μαίρη Βγήκε πολύ καλό και μαλακό. Ίσως λίγο παραπάνω καυτερό απ'ό,τι έπρεπε.

    @σκουλήκι Γιατί βρε συ; Και νόστιμο και υγιεινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ζουζούνα Ελάφι έγραφε η συσκευασία, τι να κάνουμε; Χεχε!
    Σε πληροφορώ ότι όπως το μαγειρέψαμε το κρέας ήταν λουκούμι, καθόλου μα καθόλου σκληρό.

    @ptrs_0 Έτσι, για το κάτι διαφορετικό. Να'σαι καλά!

    @maria mas Το ρύζι που ρούφηξε τους χυμούς ήταν σίγουρα πολύ καλό!
    Καλησπέρα από μένα.

    @kiki Και το κρασί ήταν πολύ καλό για συνοδεία.
    Το ελάφι ήταν νόστιμο, νομίζω το εκτίμησε στο τέλος.

    @radio marconi Με τα χέρια μας, άντε και με πέτρες βγήκαμε για κυνήγι. Βραδιάτικα στην Πάρνηθα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μ αρέσει ο ρόλος του κριτικού γεύσης!!!
    όλη η παρέα είστε ταλέντα απ οτι φαινεται, ακόμα και τα παιδιά!
    εύχομαι πάντα καλές παρέες και υπέροχες στιγμές με γεύση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΧ ΜΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣΣΣΣΣΣΣ!ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πώς μπόρεσες να βάλεις τον Bambi σε μαντεμένια χύτρα? Πώς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ το ζήλεψα τρελά το φαγάκι σας!! Και την παρέα μη σου πω...
    Όσο για το κρασί, εξαιρετικό!!
    Μπράβο παιδιά!!
    Φιλιά!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ ήθελα να ήμουν μαζί σας. Στην τέλεια κουζίνα, με τη τέλεια κυριακάτικη παρέα να πίνω κρασάκι μέχρι να βγει το φαγητό ;)
    Άξιοι φίλοι, άξιοι μάγειρες, άξιοι μαμάδες-μπαμπάδες! Να σας χαιρόμαστε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένα ελαφάκι για το κιτσομητσάκι!!!

    :))

    Ωραια ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Natassa Ταλέντα ε; Θα μας ψηφίσεις;
    Είναι σημαντικό η καλή παρέα σε όλα τα επίπεδα.
    Να'σαι καλά. Φιλιά!

    @Μαρία Λουκούμι σου λέω, πραγματικά!
    Και στα δικά σας αντίστοιχα γεύματα ;-)

    @Αγγελική Ν Αμάν με τον Μπάμπη! Και συ λάμπεις Μπάμπη μου και τα σχετικά :P
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @τρελοτουρίστρια Όλα ήταν καλά! Θα επαναληφθεί.
    Λες να ανταλλάξουμε μαγειρικές κάποια στιγμή; Χμμμ

    @tastefull Την επόμενη φορά γιατί όχι;
    Ευχαριστούμε και πάλι για την ευκαιρία που μας έδωσες!

    @κούλα Πως και δεν είπες και συ για τον Μπάμπη; Χαχαχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
    ΚΑΗΜΕΝΟ ΕΛΑΦΑΚΙ:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. den i3era oti mageireuomai.Troome ola ta zoa pou eiparxoun.pfff pote tha alla3ei o anthropos.Allitheia giati den trome kai to sinanthropo mas.Zoa eimaste katabathos !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κίτσο μου,
    εγώ το έκανα στιφάδο τη Πρωτοχρονιά...
    Τώρα έχω μπροστά μου τη κατσαρολίτσα
    και ψάχνω να βρω τί θα φτιάξω...
    ( μη ξεχάσω να σε φιλήσω μου είπε,αξέχαστο της έμεινε το φαγητό σου )
    καλησπέρες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπράβο παιδιά!
    Υπέροχο το φαγάκι (αν και ελαφάκι) αλλά πιο όμορφο ήταν που μαζευτήκατε και περάσατε καλά!
    Έτσι ελπίζουμε κι εμείς να κάνουμε όταν μεγαλώσει λίγο ο πιτσιρής, να μαζευόμαστε και να γινόμαστε χάλια από αλεύρια, σάλτσες κλπ κλπ και να περνάμε μούρλια!

    Μια τέτοια μαντεμένια κατσαρόλα-γάστρα την πήραμε από τη λίστα γάμου μας και προ μπέμπη την τιμούσαμε δεόντος! Μιλάμε για απίστευτη νοστιμιά στα φαγητά!!!!

    Αξίξει τα λεφτά της!!!

    Πάντα τέτοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @κikop80 Γιατί βρε, μια χαρά είναι το ελαφάκι!
    Τέτοια νοστιμιά ε; Θα το σκεφτούμε!

    @σπιρτόκουτο Να'σαι και να'ναι καλά! Χεχε!
    Όσο για τις συνταγές σου, τις καταβροχθίζουμε!

    @deerman Είδες τι γίνεται στον κόσμο; Τς τς τς!

    @jk o skroytzakos Καλησπέρα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή