RSS

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Ψωμί χωρίς μαγιά

Αν είσαι λάτρης του ψωμιού και θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, ή αν δεν είσαι ιδιαίτερα λάτρης αλλά οι φούρνοι είναι κλειστοί (τι συμφορά!) αυτή η συνταγή είναι για να δώσει την λύση!

Ήμουν επιφυλακτικός,  γιατί ...τι σόι ψωμί είναι αυτό χωρίς μαγιά; Αλλά για να το προτείνει ο Παρλιάρος κάτι θα ξέρει.

Υλικά

  • 375 γρ. για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 90 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. γάλα
  • 125 γρ. νερό 

Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και το νερό.

Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μία ομοιογενοποιημένη αλλά μαλακή ζύμη.

Το πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, στην λαδόκολλα.

Το αλείφουμε από πάνω με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και έπειτα για μία περίπου ώρα ακόμα, ανάλογα με τον φούρνο που έχουμε, στους 180.


Σερβίρεται ζεστό και κατά προτίμηση με βουτυράκι!
Μειονέκτημα του ψωμιού είναι ότι επειδή δεν είναι ζυμωμένο με μαγιά και δεν έχει "φουσκώσει" δεν είναι κατάλληλο να το φυλάξετε μέρες. 

1 σχόλιο: