Τις προάλλες ανακάλυψα ότι στην κουζίνα μου υπάρχει μία σημαντική ποσότητα ζωμών λαχανικών! Σε αναζήτηση σχετικών συνταγών που θα μπορούσα να μαγειρέψω, ανακάλυψα την παρακάτω:
350 γρ. μέτριο κοφτό μακαρονάκι
1 συσκευασία σπιτικός ζωμός λαχανικών
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
400 γρ. μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 κοφτό κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαιντανό
1 φλιτζάνι χοντροκομμένο κίτρινο τυρί ή κασέρι
1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό και διαλύουμε τον ζωμό λαχανικών.
Ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και το αφήνουμε να βράσει μέσα στον ζωμό. Αφού βράσει, το στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος τον ζωμό.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και δυναμώνουμε την φωτιά. Σωτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και παντού.
Σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε 2 κουτάλες από τον ζωμό που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την ζάχαρη. Μόλις το υγρό πάρει μία βράση, σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και ο κιμάς μείνει με το λάδι του.
Λίγο πριν αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε τον μαιντανό.
Αδειάζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε ένα πυρέξ, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα των τυριών, από πάνω απλώνουμε με ένα κουτάλι τον κιμά, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.
Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 180, μέχρι τα τυριά να λιώσουν.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και καλή μας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου