Καιρό είχαμε να παρουσιάσουμε κάτι πιο μαγειρεμένο. Ούτως ή άλλως οι σαλάτες είναι ίσως ό,τι καλύτερο για καλοκαίρι - ειδικά όταν η θάλασσα απέχει χιλιόμετρα και μέρες μακριά.
Η συνταγή αυτή έχει πολλά κοινά με το Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Τα μπιφτέκια είναι από αυτά που συνήθως μας αφήνει η μάνα-γιαγιά κτλ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Υλικά
15 περίπου πλασμένα μπιφτέκια (σε επόμενη συνταγή για το πώς τα πλάθουμε)
5-6 μεσαίες πατάτες
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 λεμόνι
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
μουστάρδα-αλάτι-πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά (για να ξαναζυμώσουμε τα μπιφτέκια αν έχουν μαλακώσει λόγω κατάψυξης)
Αρχικά κόβουμε τις πατάτες σε περίπου διπλάσιο μέγεθος απ'ό,τι θα τις κάναμε τηγανητές. Τις πλένουμε.
Τις βάζουμε στην γάστρα και προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και τον χυμό πορτοκάλι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και μουστάρδα.
Βάζουμε το λάδι, λίγο λεμόνι και 1 ποτήρι νερό. Τα υλικά που προσθέτουμε προσέχουμε να μην σκεπάζουν τις πατάτες.
Τα βάζουμε στον φούρνο για καμιά ώρα στους 200 (στην αρχή μπορούμε για 15' περίπου να κάψουμε τον φούρνο στο μέγιστο για να έχει καλύτερη απόδοση η γάστρα).
Όσο ψήνονται οι πατάτες, ελέγχουμε τα μπιφτέκια μας (που έχουμε ήδη ξεπαγώσει από την προηγούμενη μέρα). Αν είναι χαλαρά ή σπάνε εύκολα, βάζουμε σε ένα πιάτο την τριμμένη φρυγανιά και τα ξαναπλάθουμε για να δέσουν ξανά.
Μετά την έλευση της ώρας, προσθέτουμε τα μπιφτέκια στους 200 βαθμούς για περίπου ακόμη 3/4 της ώρας. Στην φωτογραφία φαίνεται ότι θέλουν λίγο ακόμη.
Καλή μας όρεξη!
Δειχνουν υπεροχα.Μπραβο kitsomitso.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΨιτ... για στείλε δύο μερίδες στο φυντανοτροφείο!
και μία σ' εμένα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχρυσοχέρη μου εσύ!
Σε παντρευομαι......
ΑπάντησηΔιαγραφήτωρα ανακαλυψα το μπλοκ αυτο!!!
μεχρι εδω μυρισε
Χρυσοχέρη!! Πολύ μ'αρέσει που βάζεις συνταγές για μαμαδίστικα φαγητά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Τρελοτουρίστρια
Για δοκίμασε να βάλεις και μέλι μαζί με την μουστάρδα στις πατάτες... θα με θυμηθείς ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλεγα να φτιάξω γιουβαρλάκια αύριο, αλλά μάλλον αυτό θα φτιάξω, που είναι πιο ανοιξιάτικό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα από ΝΖ, ευχαριστώ για την ιδέα...
εγώ βάζω σε ένα μπολ τις πατάτες τις λαδώνω΄, προσθέτω το χυμό ενος λεμονιού μεγάλου, ελάχιστο αλάτι θυμάρι και ρίγανη (όταν βάζω θυμάρι , το αλάτι το μειώνω στο ελάχιστο)
ΑπάντησηΔιαγραφήτις ανακατεύω καλά καλά και τις αφήνω λιγάκι. Πλάθω τα μπιφτέκια, στα οποία βάζω και πολύ λίγο λάδι τρούφας (και είναι πλέον στην παρέας μας το χιτ φαγητό), τα βάζω στο ταψί μετά βάζω τις πατάτες και περιχύνω το λάδι από το μπόλ με τις πατάτες και σκεπάζω με νερό για το ψήσιμο.
Λέμε είναι πολύ χιτ!!
λατρεμενο φαγητο
ΑπάντησηΔιαγραφήγινεται και με κιμα κοτοπουλο πολυ ωραιο :)
Όχι ρε παιδιάααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήκι έφαγα ρύζι σήμερα! Μη μου το κάνετε αυτό!
Αλλά εγγυημένα γίνεται και στο τεπανιάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαμ, γιαμ!
Καλή όρεξη Κιτσο! μας την άνοιξες πάλι!
Και ήθελα να φάω ελαφρά για βράδυ...
:-D
@meanan Και να σκεφτείς ότι ροδίσανε λίγο παραπάνω, καθώς έκλεισα τον φούρνο και τα άφησα να σιγοψηθούν λίγο ακόμη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@darthiir the abban Μόνο δύο; Βολικό σε βρίσκω!
@ζουζούνα Να'σαι καλά :-)
@κουκούλα Μόνο πες μου που και πότε να έρθω και γω, εντάξει;
@τρελοτουρίστρια Τέτοια μαγειρεύουμε τελευταία, τι να κάνουμε! Χεχε!
@ΗΩΣ Σε πρόλαβα με το κοτόπουλο νομίζω, ε;
Και μένα μ'αρέσει το μέλι!
@artanis Και γιουβαρλάκια θέλω να μάθω να κάνω κάποια στιγμή. Από τα αγαπημένα μου φαγητά είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφή@νατάσσα Αυτά όλα είναι για πολύ προχωρημένους! Εγώ είμαι ακόμη αρχάριος.
Άσε που μου άνοιξες την όρεξη!
@σκουλήκι Προφανώς και θα γίνεται :-)
Αν και δεν έβαλα πολύ σκόρδο αυτή τη φορά.
@gi gaga kouni beli Να σε φωνάξω την επόμενη φορά; Χεχε!
@kikop80 Ελαφρύ είναι βρε, το ψωμί παχαίνει (λέμε και καμιά βλακεία να περνά η ώρα).
Το tepanyaki θα το χρησιμοποιήσω σύντομα σε συνταγή :-)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ναι βρε, με περιμένει και φαγητό στο σπίτι ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη βαρυστομαχιάσω και δεν μπορώ να συμφάγω μετά!
@darthiir the abban Έτσι πες βρε, ότι ήταν δεκατιανό. Ανησύχησα και γω :P
ΑπάντησηΔιαγραφή