RSS

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Αθηναϊκό κεμπάπ με σάλτσα ντομάτας

Τις προάλλες είχε προσφορά στο σουπερμάρκετ κεμπάπ - ή τουλάχιστον αυτό που λέγεται στην Αθήνα κεμπάπ, μακρόστενα κομμάτια κρέατος με υφή κιμά. Επειδή είχε μισή τιμή, το αγόρασα και είπα να το δοκιμάσω. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι λίγο-πολύ της λογικής "βλέποντας και κάνοντας".

Υλικά
8 κομμάτια κεμπάπ
250 ml τοματοπελτές τύπου Pummaro
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
λίγο ελαιόλαδο

Αρχικά, ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι και το καίμε. Αφού τσιγαριστεί, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κεμπάπ. Τηγανίζουμε και γυρίζουμε μέχρι να κοκκινίσουν όλες οι πλευρές.
Κατόπιν, προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μας (αλάτι-πιπέρι-ρίγανη).

IMAGE_894
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στα 4/12. Σκεπάζουμε οπωσδήποτε γιατί το φαγητό έχει την τάση να πιτσιλίζει τους τοίχους. 
Λίγο μετά, ρίχνουμε και το λευκό κρασί στο φαγητό μας. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με συνοδευτικό όπως πατάτες, ρύζι ή πουρέ.

DSCN5099
Καλή μας όρεξη!

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Βακαλάος φιλέτο στον φούρνο

Το καλοκαίρι πέρασε προ πολλού, μαζί του και τα καλοκαιρινά ψάρια. Υπάρχουν όμως σταθερές αξίες ως προς την ψαροφαγία. Μία από αυτές είναι ο κατεψυγμένος βακαλάος. Σε προηγούμενη ανάρτηση ήταν βακαλάος ροδέλες, τώρα ήρθε η ώρα για φιλέτο.

Υλικά
1 πακέτο κατεψυγμένο βακαλάο φιλέτο (προτιμήστε ελληνικό)
2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
2 πιπεριές τις επιλογής σας (στην συγκεκριμένη συνταγή είναι Φλωρίνης γιατί γλυκαίνουν)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι-λάδι
1/2 ποτήρι νερό

Αφού ξεπαγώσουμε τον βακαλάο, τον αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι.
Αλείφουμε επίσης το ταψί με λάδι.
Κόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις ντομάτες σε ροδέλες. Στην περίπτωση αυτή που είχαμε μακρόστενες πιπεριές, μπορούμε και μακρόστενες.
Βάζουμε μία στρώση ροδέλες κρεμμύδι και ντομάτα στην βάση του ταψιού. Τοποθετούμε το ψάρι από πάνω. Από πάνω τοποθετούμε άλλη μια στρώση ροδέλες κρεμμύδι και ντομάτα. Προσθέτουμε και την πιπεριά.
Ενδιάμεσα στα ψάρια βάζουμε κομματάκια από το σκόρδο, έτσι για την μυρωδιά.
Προσθέτουμε το νερό στο ταψί και το τοποθετούμε στον φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
DSCN5100
Στο τέλος του μισάωρου, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό από πάνω, κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά περίπου ακόμη.
Σερβίρεται με τις στρώσεις των υλικών μας!
DSCN5104
Καλή μας όρεξη!

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Σπιτικός πουρές πατάτας

Ο πουρές αποτελεί γευστικό συνοδευτικό αρκετών φαγητών, κυρίως κρεατικών. Για να μην καταφύγουμε στον έτοιμο πουρέ σε σκόνη για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε σπιτικό πουρέ πατάτας. Επίσης αποτελεί και οικονομική λύση, εν όψει του αναθεωρημένου ελλείμματος και όσων αυτό συνεπάγεται...

Υλικά
3 μεσαίες πατάτες
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Βράζουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε πλύνει.
Όταν γίνουν αρκετά μαλακές, τις ξεφλουδίζουμε και τις ρίχνουμε σιγά-σιγά στο multi να χτυπηθούν. Όσο είναι ακόμη ζεστές, προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει καθώς και το αλάτι.
Σταδιακά και για να μην νερώσει ούτε να σβωλιάσει, προσθέτουμε το γάλα. Το πόσο γάλα το βλέπει κανείς με το μάτι. Το βασικό πρόβλημα είναι να μην κολλήσει το μείγμα αλλά ούτε και να γίνει πολύ νερουλός.
Απλά και γρήγορα, σερβίρεται καλύτερα ζεστός!
DSCN5097

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Γαρίδες σαγανάκι πικάντικες με τσίπουρο

Αν και το συγκεκριμένο φαγητό είναι περισσότερο καλοκαιρινό, εντούτοις τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο! Για να δούμε πως γίνεται εύκολα και απλά. Η συνταγή είναι παραλλαγή εκείνης που βρήκα στο Νοστιμότατο.

Υλικά
μισό κιλό γαρίδες μικρές (αυτές που δεν χρειάζονται καθάρισμα)
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
500 ml τοματοπελτέ (τύπου Pummaro)
200 γραμμάρια φέτα
1 μικρή καυτερή πιπεριά
μισό ποτήρι τσίπουρο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Αφού ξεπλύνουμε τις γαρίδες, τις βράζουμε σε κατσαρολάκι με νερό. Οι γαρίδες μας πρέπει να σκεπάζονται. Μετά από 5-6 περίπου λεπτά σβήνουμε το μάτι.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και το ζεσταίνουμε. Αφού κάψει, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Κανονικά πάει και ο μαϊντανός αλλά μας είχε τελειώσει.
Αφού τσιγαριστούν, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι και την πιπεριά ψιλοκομμένη.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε να βράσει περίπου στα 4/12 για μισή ώρα.
Μετά το μισάωρο, προσθέτουμε τις γαρίδες και το τσίπουρο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
DSCN5081

Δέκα λεπτά περίπου πριν γίνει το φαγητό μας, προσθέτουμε την φέτα ψιλοκομμένη.
DSCN5082

Το φαγητό σερβίρεται καλύτερα ζεστό.
DSCN5085
Καλή μας όρεξη!

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Γουακαμόλε (παραλλαγή)


Σάλτσα γουακαμόλε

Σαν ορεκτικό για μεξικάνικο γεύμα είναι ιδανικό αυτό το ντιπ. Τρώγεται μανιωδώς με νάτσος, και εξαφανίζεται στο λεπτο. Είναι δροσερό και εύκολο ντιπ.
Αν δεν σας αρέσει η γεύση του αβοκάντο, όπως εμένα, σας έχω εδώ μια παραλλαγή του.

Υλικά:
2-3 ώριμα αβοκάντο
1-1 ½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκκομένη
1-2 ντομάτες ψιλοκομμένες
½ φρ. Κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Χυμό 1 λεμονιού
1 καυτερή πράσινη πιπερίτσα ψιλοκομμένη
Αλατάκι πιπεράκι.

Σε ένα μπολ ανακατεύετα όλα μαζί τα υλικά και στο τέλος ρίχνετε το λεμόνι, γιατί το λιωμένο αβοκάντο μαυρίζει.

Δοκιμάστε τη, το γιαούρτι απαλύνει τη λιπαρή υφή του αβοκάντο!!!
Μην ξεχάσετε τα νάτσοςςςςςςςς