Χωρίς ιδιαίτερο λόγο μου είχε κολλήσει εδώ και καιρό στο μυαλό να δοκιμάσω να κάνω ρεβυθοκεφτέδες. Εννοείται ότι αληθινός κεφτές είναι αυτός με το κρέας, εντούτοις οι διάφορες παραλλαγές είναι γευστικές. Έψαξα αρκετές συνταγές στο Ίντερνετ πριν καταλήξω στην εκτέλεση της Betty's Cuisine - με κάποιες παραλλαγές.
Υλικά
μισό κιλό ρεβύθια (ένα σακουλάκι δηλαδή)
2-3 μικρά κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
άνηθο-μαϊντανό-δυόσμο-μαντζουράνα και γενικά ό,τι μυρωδικά θέλετε
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι-μαύρο και κόκκινο πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ θα το χρησιμοποιήσουμε για τηγάνισμα)
προαιρετικά λεμόνι
προαιρετικά λεμόνι
Βάζουμε τα ρεβύθια να φουσκώσουν σε νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Σε ορισμένες συνταγές προσθέτουν και σόδα, σαν πρώτη φορά είπα να μην το δοκιμάσω. Προσωπικά, τα έβαλα να μουλιάσουν μιάμιση περίπου ημέρα και μου έκανε εντύπωση πόσο νερό ήπιαν!
Την επόμενη ημέρα, ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε στο multi για πολτοποίηση. Προσοχή να τα βάζουμε λίγα-λίγα γιατί αν πέσουν πολλά δεν θα πολτοποιηθούν σωστά. 2 χούφτες περίπου τη φορά είναι εντάξει.
Για να δέσει καλύτερο το μείγμα αλλά και για να πάρουν γεύση από νωρίς, τα πολτοποίησα στο multi μαζί με τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια που ήδη είχα κόψει σε μικρά κομμάτια. Έτσι έγιναν ένα μείγμα εξαρχής ομοιογενές.
Έπειτα τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ όπου αρχίζει το "παίδεμα", το ανακάτεμα δηλαδή. Κατά την διάρκεια του ανακατέματος, προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια μας σε δόσεις αλλά και αλεύρι για να σφίξει. Μη φοβηθείτε τα μπαχάρια και το αλάτι - ειδικά το δεύτερο είναι το κομμάτι που την πάτησα και βγήκαν κάπως ανάλατοι.
Αφού τελειώσει το ανακάτεμα, βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει περισσότερο. Μισή ώρα συνήθως αρκεί.
Σε ταψάκι ή πιάτο μεγάλο βάζουμε το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα των κεφτέδων. Το σχήμα που τους έδωσα στην συγκεκριμένη εκτέλεση θυμίζουν τα κυπριακά κουπέπια - για όποιον γνωρίζει. Πολύ παίδεμα το άτιμο το ζύμωμα, πάντως. Ειδικά το αλεύρι κολλάει στα χέρια, γι αυτό και δεν υπάρχουν φωτογραφίες από το στάδιο αυτό!
Ήδη έχουμε βάλει αρκετό λάδι στο τηγάνι και το καίμε καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τους κεφτέδες, οι οποίοι πρέπει να κολυμπάνε στο λάδι, γι αυτό καλύτερα να είναι ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Το επιθυμητό χρώμα είναι καφετί, όχι πολύ σκούρο όμως. Σε κάθε φουρνιά ρεβυθοκεφτέδων ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο λάδι, αφού οι κεφτέδες το πίνουν μετά βουλιμίας!
Δίπλα στο τηγάνι έχουμε ταψάκι ή δίσκο με απορροφητικό χαρτί πάνω ώστε να στραγγίσουν.
Νηστίσιμο φαγητό γι αυτούς που το επιθυμούν. Για καλύτερη γεύση, σερβίρεται σε κάθε μπουκιά με χυμό από λεμόνι.
Καλή μας όρεξη!
Καθαρά ανατολίτικος μεζές,εδω τους λένε "ταμία",στην Αιγυπτο "φαλάφελ",ειναι απ'τα συνηθισμενα πιάτα της φτωχολογιάς,αρκετά βαρύ μου ερχεται λόγω τηγανιου,όπως πολύ σωστά εγραψες,τραβαει πολύ λάδι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα...
Νιάμ,
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά δεν τα ξεφλουδίσαμε? ναι
και τι δεν θάδινα....για φωτογραφία με πασαλειμένα χέρια... Αυτό είναι ντοκουμέντο...
τελειο φαγητο αλλα το θεωρω δυσκολο.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα που το λαπιτόπι [τελευταία φωτο] φτιάχνει και ρεβυθοκεφτέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτείνω ανεπιφύλακτα κόμπους λεμονιού σε κάθε μπουκιά... :)
Δεν τους έχω κάνει ποτέ, φαίνονται πολύ λαχταριστοί! Καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ξετίναξες. Πριν λίγο μπήκα σπίτι και πεινάω. Και πέφτω πάνω στην ανάρτηση. Δεν με λυπάσαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρχοντας είσαι όμως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Τρελοτουρίστρια
ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΙ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!
Μπράβο μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι νηστίσιμο και φυτικό και νόστιμοοο!!!
Και με τσιπουράκι δίπλα!
Καλά κούλουμα Κιτσο!!
:-)
πιτούλες αραβικές,ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα,ψιλοκομμένο μαιντανό με κρεμμύδι,σάλτσα ταχίνι και λίγο ταμπασκο και έτοιμο το λιβανέζικο ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαρακοστή!
Ωραιοι και νηστισιμοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σημειωσω τη συνταγη!!!
@vad Όντως τράβηξαν πολύ λάδι. Ήταν όμως νόστιμοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
@ζουζούνα Να ξεφλουδίσουμε; Για δώσε περισσότερες λεπτομέρειες.
@meanan Ήταν κομματάκι δύσκολο, να πω την αλήθεια.
@jamanfou Το δικό μας κάνει τα πάντα όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστή η παρατήρηση για το λεμόνι ;-)
@mia maria Είναι καλή λιχουδιά! Δοκίμασέ το!
@kanthar0s Τι να σου κάνω βρε συ...
Ό,τι τρώμε καλό είναι!
@τρελοτουρίστρια Προσπαθούμε ;-)
Φιλιά!
@jk o skroytzakos Ήταν πολύ καλοί! Τους έτρωγα έξω και είπα να τους κάνω και γω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@kikop80 Μη λες για τσίπουρα γιατί μου ανοίγεις κι άλλο την όρεξη!
@και λοιπόν Υπερπαραγωγή κανονική!
Φιλιά!
@Κούλα Σημείωνε, εννοείται!
Φιλιά βρε!
Τα φαλάφελ στην Αίγυπτο, νομίζω, τα κάνουν κυρίως με κουκιά (φούλια τα είδα κάπου, δεν ξέρω αν είναι ακριβώς ίδια με τα δικά μας κουκιά), το λέω για τον πρώτο σχολιαστή. Και νομίζω επίσης ότι τα βάζουν σε πολύ σιγανή φωτιά (έντασης κεριού) όλη τη νύχτα ώστε να γίνουν σκόνη και μετά τα ζυμώνουν με τα μυρωδικά κλπ. υλικά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο με τα ρεβύθια. Πιθανόλογώ πως ναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης βρήκα σε άλλη συνταγή, για όσους δεν θέλουν τηγανιτά, ότι μπορούν μία χαρά να γίνουν και στο φούρνο.
Πολύ καλή η προσθήκη. Θα το επιχειρήσω όπως το περιγράφεις.
Διαγραφή