RSS

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Γάλα από αμύγδαλο...

...ή αλλιώς αμυγδαλόγαλα. Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι το αγελαδινό γάλα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ άλλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Άλλοι πάλι επιμένουν σε φυτικά προϊόντα χωρίς πολλή επεξεργασία. Τέλος, υπάρχουν ορισμένοι που αναζητούν απλώς ένα δροσερό και διαφορετικό ρόφημα. Ξεκινώντας από σχετική αναφορά του theocoach, ρώτησα την πάλαι πότε φανατική υγιεινίστρια (αν υπάρχει ο όρος) γιαγιά σχετικά με αυτό. Παρεμπιπτόντως το ήξερε και μου είπε την απλή και εύκολη συνταγή.

Υλικά
1 ποτήρι αμύγδαλα (όχι καβουρντισμένα, όχι αλατισμένα) για κάθε 2 περίπου ποτήρια αμυγδαλόγαλα
λίγη κανέλα (καλύτερα από τριμμένο ξύλο)
εναλλακτικά, προσθέτουμε μέλι ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Αφήνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπωλ με νερό για 12 ώρες περίπου.
Μετά τις 12 ώρες τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο multi με 2 ποτήρια νερό βρύσης (ορισμένοι λένε ότι το αποσταγμένο είναι καλύτερο αλλά και το βρύσης μια χαρά κάνει τη δουλειά του).
Στραγγίζουμε κατά προτίμηση με τουλπάνι (λεπτό και αραιοϋφασμένο κομμάτι υφάσματος). Αν δεν έχουμε τουλπάνι, ένα κομμάτι τούλι θα κάνει τη δουλειά του. Ακόμη και αυτό να μην έχουμε ένα απλό σουρωτήρι πάλι μια χαρά μας κάνει, αρκεί να έχουμε υπομονή να επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου να δροσίσει.
Προσθέτουμε λίγη κανέλα, κατά προτίμηση από τριμμένο ξύλο. Για να το νοστιμέψουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι υγιεινό θέλουμε - μέλι, χυμό ρόδι ακόμη και λίγο λεμόνι.
DSCN5651
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες το πολύ. Απολαύστε!

ΥΓ Γάλα μπορεί να γίνει και από άλλους ξηρούς καρπούς.
ΥΓ1 Τα τριμμένα αμύγδαλα που περίσσεψαν δεν τα πέταξα, θα τα χρησιμοποιήσω στην ζαχαροπλαστική ως τρίμμα σε κέικ.

12 σχόλια:

  1. Kαλημέρα, καλή σαρακοστή!
    Δεν ρώτησες την ειδικό, πόσες θερμίδες έχει!!!
    πάμπολλες υποψιάζομαι, για όποιον νοιάζεται!

    Αντε και με σουμάδα, στους γάμους σας!!!

    αν θα δοκιμάσω? οοοοχι, ειμαι αλλεργική στο αμύγδαλο!

    *ρώτησες τι είναι σουμάδα, ή μου φάνηκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κίτσο!!!
    Μα μες το μυαλό μας είσαι?
    Πάνε σχεδόν 2 εβδομάδες που κόψαμε το γάλα (αγελάδας είτε κατσίκας)!
    Έχοντας δοκιμάσει τα γάλατα σόγιας του εμπορίου, πήρα το Σάββατο: Γάλα από σιτάρι Ντίνκελ, γάλα από βρώμη και γάλα από ρύζι! Είχε δυστυχώς τελειώσει το αμυγδαλόγαλο!!!!
    Πάντως έχω δεί την απλή εκδοχή του αμυγδαλόγαλου εδώ.

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μου κάνει εντύπωση που φαίνεται αρκετά πυκνό! αλήθεια πόσες θερμίδες ναχει ένα ποτήρι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αααα... θα το δοκιμάσω...
    αλλά δε γίνεται κάθε μέρα να κάνω το ίδιο με τα αμύγδαλα.

    Καλή Σαρακοστή!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΖΟυζουνιδου;
    Τι ειναι η σουμαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σα να έφερες το καλοκαίρι μέσα στον ζόρικο αυτό χειμώνα με την καταπληκτική σου συνταγή.
    Και μόνο που έχει κανέλλα ,μοιάζει να είναι ακαταμάχητο. Θα το δοκιμάσω σύντομα.
    Πολλά πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πιο νόστιμη εναλλακτική για το γάλα αγελάδας σε καιρό νηστείας είναι πράγματι το γάλα από αμύγδαλο ή και από άλλους ξηρούς καρπούς (κάποτε είχα βρει και από σουσάμι, πολύ ιδιαίτερη γεύση!)
    Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας έτσι ή να το αγοράσουμε έτοιμο! Και εκτός από το να το πίνουμε σκέτο, είναι τέλειο και στα γλυκά!
    Π.χ. μια κρέμα με άνθος αραβοσίτου, ζάχαρη και γάλα αμυγδάλου! Η και ρυζόγαλο!
    Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H σουμάδα, είναι γλυκειά αμυγδαλάδα, πηκτή που την αραιώνουν με νερό, και την πίνανε παλιά στους γάμοι!!! Κυκλοφορεί ακόμη...

    περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω. Να ανοίξω καναν παλιό Τσελεμεντέ να διούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό! Μπορείς να συνεχίσεις με σουμάδα και να κάνεις και λικέρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ζουζούνα Στο υγιεινόν του πράγματος εστιάζουμε, οι θερμίδες είναι δευτερεύον στοιχείο ;-)
    Δε ρώτησε, το κατέχω.

    @kikop80 Δοκίμασε να το κάνεις και συ, είναι εύκολο!
    Καλησπέρα.

    @maya Δεν ξέρω να σου πω. Τι μετράτε τις θερμίδες όταν είναι υγιεινές; Δεν έχει νόημα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @φύρδην-μίγδην Δοκίμασέ το και βλέπεις για το τι θα κάνεις μετά ;-)

    @κούλα Απορίες που έχεις και συ! Χεχε!

    @venus on fire Πίνεται δροσερό, γι αυτό! Χεχε!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @the dark chef Από σουσάμι ε; Βάζεις ιδέες τώρα!
    Παραλλαγές πολλές και καλές!

    @ζουζούνα Είπα και γω, δεν θα κάνει την ανάλυση; Χεχε!
    Να'σαι καλά!

    @kiki Έκαστος στο είδος του ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή