...ή αλλιώς αμυγδαλόγαλα. Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι το αγελαδινό γάλα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ άλλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Άλλοι πάλι επιμένουν σε φυτικά προϊόντα χωρίς πολλή επεξεργασία. Τέλος, υπάρχουν ορισμένοι που αναζητούν απλώς ένα δροσερό και διαφορετικό ρόφημα. Ξεκινώντας από σχετική αναφορά του theocoach, ρώτησα την πάλαι πότε φανατική υγιεινίστρια (αν υπάρχει ο όρος) γιαγιά σχετικά με αυτό. Παρεμπιπτόντως το ήξερε και μου είπε την απλή και εύκολη συνταγή.
Υλικά
1 ποτήρι αμύγδαλα (όχι καβουρντισμένα, όχι αλατισμένα) για κάθε 2 περίπου ποτήρια αμυγδαλόγαλα
λίγη κανέλα (καλύτερα από τριμμένο ξύλο)
εναλλακτικά, προσθέτουμε μέλι ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Αφήνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπωλ με νερό για 12 ώρες περίπου.
Μετά τις 12 ώρες τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο multi με 2 ποτήρια νερό βρύσης (ορισμένοι λένε ότι το αποσταγμένο είναι καλύτερο αλλά και το βρύσης μια χαρά κάνει τη δουλειά του).
Στραγγίζουμε κατά προτίμηση με τουλπάνι (λεπτό και αραιοϋφασμένο κομμάτι υφάσματος). Αν δεν έχουμε τουλπάνι, ένα κομμάτι τούλι θα κάνει τη δουλειά του. Ακόμη και αυτό να μην έχουμε ένα απλό σουρωτήρι πάλι μια χαρά μας κάνει, αρκεί να έχουμε υπομονή να επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου να δροσίσει.
Προσθέτουμε λίγη κανέλα, κατά προτίμηση από τριμμένο ξύλο. Για να το νοστιμέψουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι υγιεινό θέλουμε - μέλι, χυμό ρόδι ακόμη και λίγο λεμόνι.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες το πολύ. Απολαύστε!
ΥΓ Γάλα μπορεί να γίνει και από άλλους ξηρούς καρπούς.
ΥΓ1 Τα τριμμένα αμύγδαλα που περίσσεψαν δεν τα πέταξα, θα τα χρησιμοποιήσω στην ζαχαροπλαστική ως τρίμμα σε κέικ.
Kαλημέρα, καλή σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ρώτησες την ειδικό, πόσες θερμίδες έχει!!!
πάμπολλες υποψιάζομαι, για όποιον νοιάζεται!
Αντε και με σουμάδα, στους γάμους σας!!!
αν θα δοκιμάσω? οοοοχι, ειμαι αλλεργική στο αμύγδαλο!
*ρώτησες τι είναι σουμάδα, ή μου φάνηκε?
Καλημέρα Κίτσο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα μες το μυαλό μας είσαι?
Πάνε σχεδόν 2 εβδομάδες που κόψαμε το γάλα (αγελάδας είτε κατσίκας)!
Έχοντας δοκιμάσει τα γάλατα σόγιας του εμπορίου, πήρα το Σάββατο: Γάλα από σιτάρι Ντίνκελ, γάλα από βρώμη και γάλα από ρύζι! Είχε δυστυχώς τελειώσει το αμυγδαλόγαλο!!!!
Πάντως έχω δεί την απλή εκδοχή του αμυγδαλόγαλου εδώ.
:-))
μου κάνει εντύπωση που φαίνεται αρκετά πυκνό! αλήθεια πόσες θερμίδες ναχει ένα ποτήρι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααα... θα το δοκιμάσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά δε γίνεται κάθε μέρα να κάνω το ίδιο με τα αμύγδαλα.
Καλή Σαρακοστή!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ΖΟυζουνιδου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ειναι η σουμαδα;
Σα να έφερες το καλοκαίρι μέσα στον ζόρικο αυτό χειμώνα με την καταπληκτική σου συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο που έχει κανέλλα ,μοιάζει να είναι ακαταμάχητο. Θα το δοκιμάσω σύντομα.
Πολλά πολλά φιλιά.
Η πιο νόστιμη εναλλακτική για το γάλα αγελάδας σε καιρό νηστείας είναι πράγματι το γάλα από αμύγδαλο ή και από άλλους ξηρούς καρπούς (κάποτε είχα βρει και από σουσάμι, πολύ ιδιαίτερη γεύση!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας έτσι ή να το αγοράσουμε έτοιμο! Και εκτός από το να το πίνουμε σκέτο, είναι τέλειο και στα γλυκά!
Π.χ. μια κρέμα με άνθος αραβοσίτου, ζάχαρη και γάλα αμυγδάλου! Η και ρυζόγαλο!
Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε!
H σουμάδα, είναι γλυκειά αμυγδαλάδα, πηκτή που την αραιώνουν με νερό, και την πίνανε παλιά στους γάμοι!!! Κυκλοφορεί ακόμη...
ΑπάντησηΔιαγραφήπερισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω. Να ανοίξω καναν παλιό Τσελεμεντέ να διούμε !
Είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό! Μπορείς να συνεχίσεις με σουμάδα και να κάνεις και λικέρ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ζουζούνα Στο υγιεινόν του πράγματος εστιάζουμε, οι θερμίδες είναι δευτερεύον στοιχείο ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε ρώτησε, το κατέχω.
@kikop80 Δοκίμασε να το κάνεις και συ, είναι εύκολο!
Καλησπέρα.
@maya Δεν ξέρω να σου πω. Τι μετράτε τις θερμίδες όταν είναι υγιεινές; Δεν έχει νόημα ;-)
@φύρδην-μίγδην Δοκίμασέ το και βλέπεις για το τι θα κάνεις μετά ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφή@κούλα Απορίες που έχεις και συ! Χεχε!
@venus on fire Πίνεται δροσερό, γι αυτό! Χεχε!
Φιλιά.
@the dark chef Από σουσάμι ε; Βάζεις ιδέες τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραλλαγές πολλές και καλές!
@ζουζούνα Είπα και γω, δεν θα κάνει την ανάλυση; Χεχε!
Να'σαι καλά!
@kiki Έκαστος στο είδος του ;-)