Ο κιμάς πλάθεται σχετικά εύκολα και παίρνει διάφορα σχήματα. Θα μου πει κανείς, τι μας είπες τώρα ρε μεγάλε. Αντιπαρέρχομαι και συνεχίζω λέγοντας ότι πέρα από τα κλασικά κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια, γίνεται και ωραίο ρολό.
Υλικά για 4 άτομα
μισό κιλό κιμάς (κατά προτίμηση μοσχαρίσιος)
2 αυγά
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
φρυγανιά ή ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού για τον κιμά
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη και ό,τι άλλα μπαχάρια έχουμε
πατάτες όσες τραβάει η όρεξή μας
χυμό λεμονιού
μουστάρδα
προαιρετικά 2 πιπεριές φλωρίνης
Αφού ξεπαγώσουμε τον κιμά, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε μεγάλο μπωλ. Εκεί ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, αλάτι-πιπέρι, λίγο λάδι και τα μπαχάρια μας. Αν έχουμε και ανάλογα με την όρεξή μας μπορούμε να προσθέσουμε μαϊντανό, άνιθο και κάθε λογής μυρωδικό. Ανακατεύουμε με την φρυγανιά ή/ και την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού, που έχουμε πρώτα μουσκέψει. Αφού δέσει, πλάθουμε με τα χέρια το ρολό, δίνοντάς του όποιο σχήμα μας βολεύει - κατά προτίμηση σαν φρατζόλα (ρολό λέγεται, δεν είναι απαραίτητο να το τυλίξουμε έτσι όμως). Βάζουμε το ρολό στην γάστρα που έχουμε ρίξει προηγουμένως λίγο λάδι.
Κόβουμε τις πατάτες για φούρνο και τις τοποθετούμε περιμετρικά του κιμά. Οι περισσότεροι ρίχνουν νερό για συμπλήρωμα, εγώ έριξα χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού αντίστοιχα). Συμπληρώνουμε αλάτι, απλώνουμε μουστάρδα στις πατάτες. Σαν τελευταία πινελιά μπορούμε να βάλουμε 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες από πάνω για να δώσουμε χρώμα στο πιάτο μας.
Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο για περίπου μία ώρα στους 200. Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι και το αφήνουμε στο γκριλ μέχρι να "αρπάξει" η εξωτερική επιφάνεια του κιμά.
Σερβίρεται με το ζουμί απαραίτητα!
Καλή μας όρεξη!
ΥΓ Εννοείται ότι μέσα στο ρολό μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι τυρί τραβάει η όρεξή μας, πιπεριές, αυγά ολόκληρα βρασμένα και ό,τι γενικότερα μας έρχεται ως έμπνευση. Ελεύθερη είναι η συνταγή, ο καθένας κατά πως το γεύεται.
μας άνοιξες την όρεξη πάλι πρωινιάτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε πράμα,καλό!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μας ορεξη....
Τελειο φαινεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
oh irthe o Vad? den tha mini tipota!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήkai m' aresiiiiiiii!
an valis ena aspradi avgou ston kima tha desi kai den tha spasi to rolo. an valis avga anamesa, vazis prota ena plake komati kima, meta ta avga epano kai meta ena allo plake kai to rollaris. etsi den tha spasi!
ama egrafe kai ellinika, tha imoun kallitera, sorry!
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!
Αγαπημένο του λόχου μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχεις!
Ζουζουνα,εχω κατοχυρωσει τη φήμη του καλοφαγά,ε;:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!!!!!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΗ ΜΕ ΔΕΙΤΕ:))
Κάπως έτσι το φτιάχνω και εγώ βάζω και τρία αυγά βρασμένα σφιχτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήτυλιγμένα με τον κιμά.
Τέλειο φαίνετε και η κόκκινη πιπεριά κάνει ωραίο ντεκόρ.
Θέλω με κάθε μπουκιά και πιπερίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήη λεπτομέρεια της πιπεριάς είναι σούπερ :)))))
ΑπάντησηΔιαγραφή