RSS

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ρολό κιμά στη γάστρα

Ο κιμάς πλάθεται σχετικά εύκολα και παίρνει διάφορα σχήματα. Θα μου πει κανείς, τι μας είπες τώρα ρε μεγάλε. Αντιπαρέρχομαι και συνεχίζω λέγοντας ότι πέρα από τα κλασικά κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια, γίνεται και ωραίο ρολό.

Υλικά για 4 άτομα
μισό κιλό κιμάς (κατά προτίμηση μοσχαρίσιος)
2 αυγά
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
φρυγανιά ή ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού για τον κιμά
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη και ό,τι άλλα μπαχάρια έχουμε
πατάτες όσες τραβάει η όρεξή μας
χυμό λεμονιού
μουστάρδα
προαιρετικά 2 πιπεριές φλωρίνης

Αφού ξεπαγώσουμε τον κιμά, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε μεγάλο μπωλ. Εκεί ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, αλάτι-πιπέρι, λίγο λάδι και τα μπαχάρια μας. Αν έχουμε και ανάλογα με την όρεξή μας μπορούμε να προσθέσουμε μαϊντανό, άνιθο και κάθε λογής μυρωδικό. Ανακατεύουμε με την φρυγανιά ή/ και την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού, που έχουμε πρώτα μουσκέψει. Αφού δέσει, πλάθουμε με τα χέρια το ρολό, δίνοντάς του όποιο σχήμα μας βολεύει - κατά προτίμηση σαν φρατζόλα (ρολό λέγεται, δεν είναι απαραίτητο να το τυλίξουμε έτσι όμως). Βάζουμε το ρολό στην γάστρα που έχουμε ρίξει προηγουμένως λίγο λάδι.
DSCN6225

Κόβουμε τις πατάτες για φούρνο και τις τοποθετούμε περιμετρικά του κιμά. Οι περισσότεροι ρίχνουν νερό για συμπλήρωμα, εγώ έριξα χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού αντίστοιχα). Συμπληρώνουμε αλάτι, απλώνουμε μουστάρδα στις πατάτες. Σαν τελευταία πινελιά μπορούμε να βάλουμε 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες από πάνω για να δώσουμε χρώμα στο πιάτο μας.
DSCN6226

Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο για περίπου μία ώρα στους 200. Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι και το αφήνουμε στο γκριλ μέχρι να "αρπάξει" η εξωτερική επιφάνεια του κιμά.
DSCN6228
Σερβίρεται με το ζουμί απαραίτητα!
DSCN6235
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Εννοείται ότι μέσα στο ρολό μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι τυρί τραβάει η όρεξή μας, πιπεριές, αυγά ολόκληρα βρασμένα και ό,τι γενικότερα μας έρχεται ως έμπνευση. Ελεύθερη είναι η συνταγή, ο καθένας κατά πως το γεύεται.

11 σχόλια:

  1. μας άνοιξες την όρεξη πάλι πρωινιάτικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλε πράμα,καλό!:)
    Καλή μας ορεξη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελειο φαινεται!
    Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oh irthe o Vad? den tha mini tipota!!!
    kai m' aresiiiiiiii!

    an valis ena aspradi avgou ston kima tha desi kai den tha spasi to rolo. an valis avga anamesa, vazis prota ena plake komati kima, meta ta avga epano kai meta ena allo plake kai to rollaris. etsi den tha spasi!
    ama egrafe kai ellinika, tha imoun kallitera, sorry!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο του λόχου μου!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζουζουνα,εχω κατοχυρωσει τη φήμη του καλοφαγά,ε;:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
    ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!!!!!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΗ ΜΕ ΔΕΙΤΕ:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάπως έτσι το φτιάχνω και εγώ βάζω και τρία αυγά βρασμένα σφιχτά.
    τυλιγμένα με τον κιμά.
    Τέλειο φαίνετε και η κόκκινη πιπεριά κάνει ωραίο ντεκόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω με κάθε μπουκιά και πιπερίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η λεπτομέρεια της πιπεριάς είναι σούπερ :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή