RSS

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Φακόρυζο με σησαμέλαιο και καραμελωμένα κρεμμύδια (Food4Good)

Το Σάββατο 8/3, στον όμορφο χώρο του CheapArt στο Χαλάνδρι, μαζευτήκαμε 8+8 foodbloggers με καλό σκοπό. Μαγειρέψαμε νηστίσιμα φαγητά, τα οποία μπορούσε κανείς να προμηθευτεί με κόστος €5 (€3 τα παιδιά), ενώ όλα τα έσοδα προορίζονται για το Μαζί για το Παιδί. Η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς διαθέσαμε κάτι λιγότερο από 200 μερίδες! Χορηγός στην εκδήλωση ήταν ο Μακεδονικός Χαλβάς - Αφοί Χαϊτογλου.

Φωτογραφία από τα νηστίσιμα φαγητά

Η δική μου συνεισφορά ήταν το φακόρυζο με σησαμέλαιο και καραμελωμένα κρεμμύδια, μία συνταγή που μου έδωσε η Κωνσταντίνα από το saborconna. Η διαφορά ήταν ότι σε εκείνη τη συνταγή υπήρχε και η προσθήκη του μπέικον, ενώ τώρα λόγω νηστείας είχε αφαιρεθεί. Οι γεύσεις που βγήκαν, πάντως, ήταν ενδιαφέρουσες, ενώ κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και ορισμένες παραλλαγές της συνταγής όπως τις σκέφτηκα.

Υλικά
125 γρ. φακές150 γρ. ρύζι basmati60 γρ. σησαμέλαιο2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα ροδέλες)2 κ.σ. ζάχαρη2 κ.σ. καλαμπόκιαλάτι - πιπέρι

Προαιρετικά6 λωρίδες μπέικον

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το καλαμπόκι και το σουρώνουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο βρασμένο.


Αν βάλουμε μπέικον, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.


Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βράζουμε νερό. Αφού βράσει, ζεματάμε τις φακές για 15 περίπου λεπτά. Κλείνουμε το μάτι και τις αφήνουμε μέσα στο νερό.

Παράλληλα, γεμίζουμε άλλη κατσαρόλα με αρκετό νερό, ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε. Όταν βράσει, ρίχνουμε το ρύζι. Επιλέξαμε basmati γιατί δε λασπώνει, μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλα είδη ρυζιού. Αφού βράσει το ρύζι, το σουρώνουμε.

Σε βαθύ τηγάνι, καίμε το σησαμέλαιο. Προσθέτουμε τα κομμένα σε ροδέλες κρεμμύδια και σωτάρουμε. Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσουν. Όταν ετοιμαστούν, ρίχνουμε το μπέικον, εφόσον έχουμε επιλέξει να το χρησιμοποιήσουμε.

Κατόπιν ρίχνουμε τις φακές στραγγισμένες, το ρύζι και το καλαμπόκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε για λίγο ώστε να πάρουν γεύση και να δέσουν τα υλικά.

Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Η φωτογραφία είναι της Artemis από το wonderfoodland.gr
ΥΓ1 Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση Food 4 Good ήταν οι:

4 σχόλια:

  1. Αν προσθεσεις και κοφτό μακαρονάκι,αμέσως-αμεσως έχεις το κούσιαρι,το εθνικο αιγυπτιακο πιάτο,νοστιμότατο έδεσμα,δοκιμασέ το και φώναξέ με :) ...http://www.veganforum.gr/index.php?topic=3900.0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hταν πολύ ωραίο και χωρίς το μπέϊκον.
    Μου άρεσε και θα το κάνω σίγουρα
    Μπράβο για την συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή