RSS

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μουσακάς...ανήλικος

Ο μουσακάς αποτελεί διακαή πόθο όσων επισκέπτονται την Ελλάδα αλλά και των εντός των τειχών. Η συνταγή για τον συγκεκριμένο μουσακά ήρθε από τον φίλτατο Anilikos, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα! Ας απολαύσουμε την συνταγή, λοιπόν.

Για 4 φαγανά άτομα

Υλικά
Για τον κιμά
800γρ μοσχαρίσιο κιμά ή 400 μοχαρίσιο 400 χοιρινό ή 800 γρ μοσχαρίσιο από μοσχαράκι γάλακτος
λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντοματάκι κονσέρβα
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
προαιρετικά γλυκιά πάπρικα
Ένα ματσάκι μαϊντανό.

Για τα λαχανικά
3 μεγάλες μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
λάδι για τηγάνι

Για την μπεσαμέλ
1 κούπα αλεύρι
1 λίτρο γάλα
125 γρ βούτυρο
2 κρόκους αυγών
παρμεζάνα α βολοντέ
προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο
πιπέρι

Για πρακτικούς λόγους, τηγανίζουμε πρώτα τα λαχανικά ώστε να ελευθερώνεται η κουζίνα. Κόβουμε το κεφάλι και τον κώλο από τις μελιτζάνες (ώστε να έχει βάση στήριξης στο κόψιμο), τις πλένουμε και τις κόβουμε κατα μήκος σε φέτες πάχους 1 cm. Μετά τις βάζουμε σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό, με ένα πιάτο από πάνω ώστε να είναι φουλ μέσα στο νερό και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν (αν και εφόσον οι μελιτζάνες μας είναι "αρσενικές" αλλά αυτά είναι μυστικά υψηλής μαγειρικής :Ρ). Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, κόβοντάς τες σε ροδέλες πάχους λίγο λιγότερο από 1 cm. Τηγανίζουμε μέχρι να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα(όχι να τρώγονται πατατάκια) και απλώνουμε στο ταψί. Όταν τελειώσουμε με τις πατάτες, βγάζουμε τις μελιτζάνες από το νερό, τις στραγγίζουμε ελαφρά με τις δυο παλάμες μας και τις τηγανίζουμε τόσο, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. Στρώνουμε πάνω από τις πατάτες τις μελιτζάνες με ευλάβεια.
Εδώ θα πει κάποιος να στραγγίσουμε από τα λάδια τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε απορροφητικό χαρτί και δε συμμαζεύεται. Ναι. Μπορείς να κάνεις το μουσακά και ατηγάνιστο. Αλλά δεν θα είναι μουσακάς :Ρ

Αφού τελειώσαμε με το σύστημα "λαχανικά", καθόμαστε στην καρέκλα, απλώνουμε τα πόδια και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Αφού ξεκουραστήκαμε, το βάζουμε να τσιγαριστεί σε λαδάκι Ελληνικής ποσότητας, όχι κάτι κουταλάκια του γλυκού που λέει ο Jamie Oliver, ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και ανακατεύουμε με μανία μέχρι να τσιγαριστεί καλά το κρέας. Μόλις τσιγαριστεί, προσθέτουμε αλάτια, πιπέρια, κανέλες(εδώ καλύτερα είναι ένα ξυλάκι κανέλα, το οποίο αφαιρείτε μετά, αλλά αν δεν έχετε, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη, κάνει τη δουλειά) και την πάπρικα και τα αφήνετε όπως είναι να ψηθούν και να ρουφήξουν τα περισσότερα ζουμιά μέχρι και ώρα. Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, ένα δεκάλεπτο ας πούμε, ρίχνετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περιχύνετε επιδεικτικά το πλούσιο μείγμα πάνω από τις στρώσεις λαχανικών.

Ήρθε η ώρα της μπεσαμέλ.

Εδώ πολλές εκδόσεις και βερζιόν υπάρχουν, αλλά επιλέξτε την καλύτερη σύμφωνα με τα δικά σας γούστα. Το σημαντικό είναι να μη σας σβολιάσει.
Λιώνουμε το βουτυράκι και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και σιγοτσιγαρίζουμε όπως είναι για 2 λεπτά. Μετά, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ γιατί κάνει τσαφ, ρίχουμε λίγο λίγο το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα όσο επιθυμούμε, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και 2 κρόκους αυγών, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μονίμως, μέχρι να γίνει κρεμούλα, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στο σβόλιασμα θα σας βοηθήσει να έχετε και ένα σύρμα.

Επαλείφουμε όλη την επιφάνεια του δημιουργήματος με την μπεσαμέλ. Από πάνω ρίχνουμε λίγη ακόμη παρμεζάνα και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Φουρνίζουμε για περίπου 1 ώρα και μέχρι να αποκτήσει το εικονιζόμενο υπέροχο χρώμα.

Σερβίρουμε σε ΜΕΓΑΛΑ πιάτα :Ρ


ΥΓ Ευχαριστούμε και πάλι τον φίλτατο Anilikos για την συνεισφορά του με την συνταγή αυτή. Μας άνοιξε τρελά την όρεξη!

16 σχόλια:

  1. ΕΕΕΕ!!!
    Φέρτε πίσω το κομμάτι από το παζλ!!!
    :-DDD

    Μη με κολάζεις μεσημεριάτικα βρε κιτσο και ανήλικε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα μεγάλο κομμάτι και γρήγορα! πληζ!!!


    προσθέτω κολοκυθάκια λίγα και αφαιρώ το σκόρδο!
    νιάμ νιάμ νιάμ!!!

    χα χα χα !!!
    **σας τα είπα πως τσιτσιρίζει το αλευρι με το βούτυρο και σου κολλά! και μετά σου πετάγεται στα μούτρα τσιρ τσίρ με το γάλα....
    Αλλά παναθεμά την αυτή ειναι η γνήσια συνταγή!!!
    γι αυτό ψάχνω ευκολες μπεσαμελο-μεθόδους... στα zouzounokouzinismata μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα
    νόστιμο μυστικό
    στο τσιτσίρισμα, το γάλα που προσθέτεις μπορείς να το έχεις ζεστάνει ήδη, ώστε να μην σου πετάγεται στα μούτρα :)

    να πάρει δεν έχει edit αυτό το blogger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιαμ μιαμ! Το αγαπημενο μου φαγητο!! Οπως το κανει η μαμα μου :) Μπραβοοοο!!


    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tί το ήθελα και μπήκα βραδιάτικα; Πείνασα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΟΛΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ;-))))

    Να πάρω το ταψί κι' έχω κόσμο να θρέψω εδώ στο γλαραίϊκο;........

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατάλαβα καλά τι λες?
    Edit δεν έχει αλλά έχει η φάτσα μου, κι οδηγείσαι ευκόλως!
    αλλιώς όταν βαριέσαι http://zouzounokouzinismata.blogspot.com
    κι όξω απο την πόρτα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μου αρεσει ο μουσακας οταν ετρωγα κρεας
    μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @kikop80 Να μην κάνει την δοκιμή του ο μάγειρας; Όχι παίζουμε :P

    @ζουζούνα Οι τσαχπινιές είναι κομμάτι όλων των συνταγών, πάντως!
    Φιλιά!

    @ανήλικος Καλά της τα είπες! Χεχε!

    @kanthar0s Έτσι φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Κούλα Και λίγα λες!

    @Μαρούλι Κάποια στιγμή θέλω να δοκιμάσω και γω να κάνω!

    @ΗΩΣ Είδες τι λάθη γίνονται; Χεχε!

    @φύρδην-μίγδην Θα ρωτήσετε τον σεφ Ανήλικο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ζουζούνα Γιατί διώχνεις βρε τον κόσμο; Χεχε!

    @Ιωάννης Ακριβώς έτσι!

    @σκουλήκι Είναι υπέροχος. Δοκίμασε με κιμά σόγιας ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή