RSS

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πίτα χωρίς φύλλο (Πλαστός)

Δοκιμασμένη συνταγή με καταγωγή από Θεσσαλία (οι απόψεις διχάζονται αν είναι από Καρδίτσα ή Τρίκαλα).

Η πίτα ονομάζεται πλαστός (γιατί γινόταν γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν φύλλο με τον πλάστη) ή αλλιώς μπομπότα (λόγω του καλαμποκάλευρου, το οποίο ήταν αρκετά θρεπτικό και είχαν τότε πιο εύκαιρο μιας και επί πολέμων είχαν δυσκολίες να μεταφέρουν αλεύρι από μακρινές περιοχές).



Υλικά για την γέμιση
600 γρ. διάφορα χορταρικά (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαιντανό, άνηθο)
300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
αλάτι

Υλικά για την ζύμη
400 γρ. αλεύρι μπομπότα (καλαμποκάλευρο)
3 κουταλιές ελαιόλαδο για την ζύμη
νερό
αλάτι
60 γρ. βούτυρο για το ταψί
70 γρ. βούτυρο ακόμη (πριν το ψήσιμο)
ελαιόλαδο

Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά τα νερά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα χόρτα με το τυρί και το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.


Για τη ζύμη, βάζουμε 350γρ. από το αλεύρι, λίγο αλάτι, προσθέτουμε το λάδι και νερό τόσο ώστε να γίνει μία ζύμη ψιχουλιαστή (μαλακή) που θα απλώνεται στο ταψί (γύρω στα 300-350 ml νερό).

Χωρίζουμε την ζύμη στα τρία και χρησιμοποιούμε μόνο τα 2/3 από την ζύμη για την βάση. Απλώνουμε το βούτυρο καλά στο ταψί και λίγο λίγο προσθέτουμε τη ζύμη προσπαθώντας να την ενώσουμε πατώντας με τα χέρια.


Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα χόρτα και τυρί και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

Με το 1/3 της ζύμης που έμεινε ετοιμάζουμε το χυλό για το σκέπασμα. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός (περίπου όπως ο χυλός για τις κρέπες).
Απλώνουμε σιγά σιγά προσεκτικά πάνω από τα χόρτα ώστε να καλυφτεί όλη η επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με τα 50γρ. αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή. Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και μοιράζουμε στην επιφάνεια. Ρίχνουμε και λίγο λάδι.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Συνοδεύεται ιδανικά με ξινόγαλο ή γιαούρτι. Καλή μας όρεξη!

1 σχόλιο: